I disse fjellene vil de bygge et av verdens største vindkraftanlegg

Hvis alt går som selskapet Norsk Vind Energi ønsker, vil man i løpet av få år se mange vindmøller i denne horisonten.
Hvis alt går som selskapet Norsk Vind Energi ønsker, vil man i løpet av få år se mange vindmøller i denne horisonten. Foto: Chris Ronald Hermansen
Kraftselskapet Norsk Vind Energi har tatt første steg mot bygging av et gigantisk vindkraftanlegg - plassert like ved et av Vestlandets mest populære turområder.

«Et av de vakreste områdene vestlandsnaturen kan by på». «Barskt høyfjellsterreng» «Nærmest uendelige turmuligheter».

Slik beskriver Bergen og Hordaland turlag noen av turmulighetene i Stølsheimen, naturområdet en times kjøretur nord for byen. Nå er de en av flere aktører som reagerer på planene som selskapet Norsk Vind Energi legger fram.

Undersøkt i ett år

Denne uken sender nemlig selskapet «Melding om planlegging» til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Dermed er prosessen mot det som kan bli et av verdens største vindkraftanlegg på land formelt i gang.

Fra før står selskapet bak en rekke av Norges største vindkraftprosjekter. Anlegget på Tellenes og Høg-Jæren er allerede i drift. De produserer henholdsvis 160 og 74 MW. Det enda større anlegget på Bjerkreim, hvor man forventer en installert effekt på 295 MW, er under bygging. Listen over prosjekter som har fått innvilget konsesjon, er enda lengre.

Nå har selskapet undersøkt området rundt Stølsheimen i ett år. Konklusjonen er klokkeklar.

Opp mot 250 meter høye vindturbiner

– Vi har aldri funnet sted som er bedre egnet for vindkraftproduksjon enn nettopp her, sier Espen Borgir Christophersen, prosjektleder for «Hordavind», som anlegges skal hete.

Espen Borgir Christophersen er enig i at områdene som er aktuelle for vindkraftutbygging er vakre. - Vi er klar over at det er delte meninger om dette, sier han.
Espen Borgir Christophersen er enig i at områdene som er aktuelle for vindkraftutbygging er vakre. - Vi er klar over at det er delte meninger om dette, sier han.

Og nettopp derfor viser selskapet med all tydelighet at de ønsker å satse tungt på Hordavind. Prosjektet blir enormt. Faktisk et av verdens største målt i effekt, om man skal tro bransjenettstedet EnergyPower.com.

Planen er en installert effekt på 1480 MW, drøye fem ganger mer enn det allerede enorme Tellenes.

For å produsere så mye kraft, ser selskapet for seg å bygge 235 vindturbiner som hver er mellom 200 og 250 meter høye.

– Som å ødelegge Nordmarka

Bergen og Hordaland turlag er blant dem som har vært veldig tydelige i sin kritikk av prosjektet.

– Vi blir helt skremt av at noen i det hele tatt vurderer å industrialisere disse områdene. Det er rett og slett helt uforståelig, sier Helene Ødven, leder for Bergen og Hordaland Turlag.

Helene Ødven i Bergen turlag sier at de aldri vil gi opp i kampen mot Norsk Vind Energis planer. Foto: Chris Ronald Hermansen
Helene Ødven i Bergen turlag sier at de aldri vil gi opp i kampen mot Norsk Vind Energis planer. Foto: Chris Ronald Hermansen

Hun mener planene kan sammenlignes med om noen skulle ha bygget vindturbiner i Oslos populære turområde, Nordmarka.

– Dette er også et nært friluftsområde for mange hundretusener av mennesker. Det er veldig opprørende, rister hun på hodet.

– En rekke fordeler

Selv om motstanderne trekker fram hensynet til naturen, mener Christophersen at fordelene også bør vektlegges.

– For det første er jeg enig i at naturopplevelsen for de som ferdes i området helt klart vil endres, noen vil mene ødelegges, sier han.

Likevel mener Christophersen at prosjektet har så mange store fordeler, at det bør realiseres.

– Det ikke alt i dette området som kan defineres som urørt natur. Her finnes mye infrastruktur, kabler og ledninger, på grunn av vannkraftproduksjon som allerede er bygget ut. Vindforholdene er svært gode, og størrelsen på prosjektet gjør at vi kan realisere et prosjekt som faktisk monner med tanke på klimautslipp, sier han.

Vil be NVE om å skrinlegge prosjektet

Meldingen som Norsk Vind Energi AS nå har sendt til NVE er det første formelle steget mot et ferdig vindkraftanlegg. Det er likevel fortsatt langt frem, og prosjektet er på ingen måte sikret fremdrift. Til syvende og sist er det NVEs om må vurdere om selskapet skal få konsesjon, før byggingen kan starte.

Dette er et av områdene hvor utbygger bekrefter at det er aktuelt å plasser vindturbiner på de høyeste toppene. Foto: Chris Ronald Hermansen
Dette er et av områdene hvor utbygger bekrefter at det er aktuelt å plasser vindturbiner på de høyeste toppene. Foto: Chris Ronald Hermansen

NVE jobber i disse dager med det som omtales som Norgeshistoriens største arealplan. I det som formelt heter Nasjonal ramme for vindkraft på land, vil NVE basert på et svært omfattende grunnlag publisere et kart med utpeking av områdene som er best egnet for vindkraftutbygging.

Dette kartet blir publisert 1. april.

– Fordi nasjonal ramme for vindkraft nå snart offentliggjøres, vil vi vente med å behandle saker frem til vi vet mer om hva som skjer etter at vi har offentliggjort rammen, sier Arne Olsen, seksjonssjef i NVE til TV 2.

Bergen og Hordaland turlag kommer til å jobbe for at prosjektet skrinlegges raskt.

– Vi vil ganske raskt nå sende en formell henvendelse til NVE. Der vil vi be dem om å anmode selskapet om å trekke meldingen. Dette kan skje dersom prosjektet åpenbart ikke kan realiseres, noe vi mener er tilfelle her, sier Ødven.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook