SLAKTES: Det er ikke overraskende stort fokus på fiaskoavstemningen til Theresa May i britisk presse onsdag.
SLAKTES: Det er ikke overraskende stort fokus på fiaskoavstemningen til Theresa May i britisk presse onsdag. Foto: Jessica Taylor / Faksimile

Slik reagerer britisk presse på brexit-kaoset:

– Hvor mye mer av dette kan Storbritannia takle?

Britisk presse er ikke nådig med Theresa May og parlamentsmedlemmene etter tirsdagens brexit-fiasko.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld ble det kunngjort at Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonens sjef, Jean-Claude Juncker, hadde nådd enighet om et juridisk bindende tillegg til Brexit-avtalen.

Tirsdag kveld tryglet Theresa May med hes stemme de folkevalgte om å stemme for den forbedrede avtalen.

– Hvis denne avtalen ikke får flertall i kveld, kan brexit gå tapt, sa May.

Men bønnen falt for døve ører: 242 stemte for avtalen, mens 391 stemte mot. Dermed var enda en fiasko for May et faktum.

«Idiothuset»

Det er to år og ni måneder siden det britiske folket sjokkerte verden med å stemme for å forlate EU.

Nå er det kun 16 dager igjen til Storbritannia skal være ute av EU, og fortsatt aner man ikke på hvilken måte det skal skje.

Den britiske pressen levner verken May eller Underhuset noen nåde på onsdagens forsider. The Sun beskriver tirsdagens fiasko som et «hest skrekkshow», mens Underhuset har blitt omdøpt til «Idiothuset» av Daily Mail.

– De lovet å levere det brexit som Storbritannia stemte for - og hadde det i sin hule hånd. Men i går kveld stemte foraktelige medlemmer av parlementet i stedet for å kaste en fortvilt nasjon ut i kaos, skriver Daily Mail.

Se noen av onsdagens forsider i bildeserien under:

SLAKTES: Både Theresa May og Underhuset får slakt av britisk presse onsdag. Foto: Faksimile

– Nesten 1000 dager etter at nasjonen stemte for å forlate EU, lider May enda et nederlag som kan forsinke brexit og knuse håpene til 17,4 millioner mennesker. Hvor mye mer av dette kan Storbritannia takle? skriver Daily Express på sin forside.

Og slik fortsetter det på de fleste forsidene onsdag. The Daily Telegraph beskriver tirsdagens nederlag som ydmykende for May:

– May klamrer seg fast etter et andre ydmykende nederlag, skriver avisen.

– Blottet for talent og intellekt

Også på Twitter er det stadig økende kaosnivået i britisk politikk gjenstand for kritikk.

– Det er under dette landets verdighet å ha to store partier så utrolig blottet for talent, intellekt, enighet eller mål til å debattere noe så ufattelig komplekst og farlig som brexit, skriver journalist og forfatter Caitlin Moran.

Regissør og skuespiller David Schneider påpeker noe sarkastisk at Theresa May kan trøste seg med at tirsdagens nederlag ikke er det største i parlamentets historie; den æren tok hun nemlig da forrige avtaleforslag ble nedstemt.

Også i fotballverdenen blir May latterliggjort: Underveis i Schalkes ydmykende 7-0-tap for Manchester City tweetet BBC-ekspert Gary Lineker følgende:

– Med denne utviklingen kan Schalke tape like hardt som vår statsminister, skrev Lineker.

Og Schalke svarte, de:

– Vi skulle likt å se Theresa May forsøke å forsvare seg mot Leroy Sane, svarte de.

Stemmer over plan B

EU-tilhengere feiret resultatet som en seier i Londons gater tirsdag. De håper dette er et første skritt mot en prosess der man til slutt kan få en ny folkeavstemning - som ender med at Storbritannia blir i EU.

Både de som ønsker seg ny folkeavstemning om brexit, og de som ønsker seg en hardere brexit, stemte nei til avtalen May har forhandlet fram med EU.

– Jeg er lidenskaplig opptatt av å gi folket det de bestemte seg for i folkeavstemningen. Jeg er like lidenskaplig opptatt av at det beste er å forlate EU med en avtale, sa May etter at tapet var en realitet.

Theresa May ser kun to alternativer etter nederlaget. Disse alternativene skal diskuteres og stemmes over onsdag.

«No deal» brexit: Dette kan utløse et kraftig økonomisk sjokk, med risiko for styrkede krav om skotsk løsrivelse og irsk gjenforening, ifølge May.

Utsettelse: Dette vil bare forlenge usikkerheten, uten å løse noen av problemene i seg selv. I tillegg risikerer Storbritannia at EU stiller ubehagelige betingelser for å gå med på forlengelsen, ifølge statsministeren.

Sier flertallet nei til «no deal», vil det bli holdt en tredje avstemning torsdag der Underhuset må ta stilling til om Storbritannia skal be EU om en utsettelse av skilsmissen.