Mener denne russiske vennen lokket Frode Berg i en felle

25 års vennskap endte med at Frode Berg ble rasende på sin russiske venn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort.

Frode Berg var gråtkvalt og dypt preget da han 2. februar 2018 kommenterte spionanklagene fra glassburet i Lefortovo-domstolen i Moskva.

Det skulle gå over to måneder før den pensjonerte grenseinspektøren via sine advokater endret forklaring og fortalte at han var på oppdrag for Etterretningstjenesten da han ble arrestert av FSB i Moskva 5. desember 2017.

Før fengslingsmøtet hadde forsvarerne bedt om å bytte ut tolken Anatolij Voznjuk, fordi han var en gammel venn av Berg, med bånd til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Se hele reportasjen i 21 Nyhetene!

– Åpenbart inhabil

I boken «En uvanlig spion» av TV 2-reporter Øystein Bogen kommer det frem nye opplysninger om den russiske vennens rolle i spionsaken.

Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov mener at FSB-tolken måtte ha vært sentral under selve pågripelsen, der han hadde utgitt seg for å være en venn, men endte med å lokke Berg i det advokaten mente må ha vært en felle.

– Dette skal ha skjedd da Berg ringte russeren den 4. eller 5. desember, heter det i boken om Frode Berg-saken som utgis torsdag av Kagge forlag.

I over ti år hadde de vært grenseinspektører på hver side av grensen. I over 25 år hadde Berg kjent Voznjuk, da Berg ringte og foreslo at de skulle møtes for en prat, før han reiste tilbake til Oslo. Etter pågripelsen var Berg rasende på den russiske vennen, som forrådte ham.

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes mener Voznjuks rolle var problematisk:

FRODE BERGS ADVOKATER: Brynjulf Risnes og Ilja Novikov.
FRODE BERGS ADVOKATER: Brynjulf Risnes og Ilja Novikov. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2

– Det var flere problematiske forhold. Berg hadde en tolk som var åpenbart inhabil på grunn av vennskapet, og han hadde ingen reell forsvarer. Voznjuk var langt fra perfekt i norsk. Kombinasjonen skaper fare for misforståelse og pressituasjoner, sier Risnes til TV 2.

– Måtte være forsiktig

Mens enkelte mente at Voznjuk egentlig jobbet for FSB, antok Frode Bergs tidligere sjef Leif-Arne Ljøkjell at russeren var knyttet til den militære etterretningstjenesten GRU.

– Dette var Frode klar over også. Vi pratet en del om at Frode måtte være forsiktig med å balansere forholdet med Voznjuk, sier tidligere grensekommissær Ljøkjell i boken.

Årsaken som Berg oppga for å reise på kort varsel i Moskva, var at han skulle besøke gamle venner. Før avreisen til Moskva skal Berg imidlertid ha møtt den norske etterretningskontakten «Jørgen» på Thon Hotel Opera, der det ble gitt instrukser om operasjonen som var den egentlige grunnen til reisen.

Hadde med agentinstrukser

En bunke med 3.000 euro i kontanter skulle legges i en konvolutt og sendes til en adresse i Moskva, mens et elektronisk lagringsmedium skulle sendes i en annen konvolutt til en annen adresse.

Russiske myndigheter mener pengene skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Sikkerhetstjenesten FSB hevder at lagringsmediet inneholdt krypterte, skriftlige oppdrag til en russisk statsborger med tilknytning til et skipsverft utenfor Arkhangelsk, ifølge russiske rettsdokumenter som gjengis i boken.

– Lagringsmediet skal også ha inneholdt detaljerte anvisninger for hvordan de sikkerhetsgraderte opplysningene skulle sendes tilbake. Spesifikt skulle agenten i den andre enden sende egne brev i Russland, der E-tjenesten ville sørge for å plukke dem opp, skriver Bogen.

I over 25 år var Frode Berg og Anatolij Voznjuk venner. Foto: Aage Aune/TV 2
I over 25 år var Frode Berg og Anatolij Voznjuk venner. Foto: Aage Aune/TV 2

Like før han ble arrestert og anklaget for spionasje, hadde Frode Berg postet et bilde fra julemarkedet på Den røde plass på sin offentlige facebookside: «Christmas time in Moscow!»

Da han gikk ut for å postlegge de to konvoluttene, ble han omringet, pågrepet og ført bort i en ventende bil.

Sjokket etter pågripelsen hadde knapt lagt seg, da et nytt sjokk ventet i avhørsrommet i FSBs hovedkvarter Lubjanka.

For det var Frode Bergs gamle venn Anatolij Voznjuk som tok imot ham i avhørsrommet. Mens en FSB-etterforsker ledet avhøret, oversatte Voznjuk det som ble sagt til et slags norsk, heter det i boken.

– Ganske amatørmessig

Å sende hemmelige agentmeldinger og penger i posten slik det ble gjort med Frode Berg, beskrives av eksperter på etterretningsvirksomhet som TV 2-reporter Øystein Bogen har intervjuet i boken som «naivt», «uprofesjonelt» og «fullstendig sinnssykt».

– Det er ikke så uvanlig i den bransjen, det er bare det at det er Frode Berg som leverer det. Å sende en så profilert mann for russisk etterretningstjeneste over for å gjøre noe sånt, tyder på at det er ganske amatørmessig, sier den tidligere spionsjefen Ola Kaldager til TV 2.

Den tidligere lederen av E14, spionnettverket som på 1990-tallet sendte agenter på oppdrag i utlandet, mener at Berg aldri burde ha vært sendt avgårde på egenhånd.

Russisk sikkerhetstjeneste er ferdig med etterforskningen. Saken ble ifølge Frode Bergs advokat Ilja Novikov sendt til den russiske statsadvokaten 11. mars.