bortføringen på Fjellhamar:

Politiet har innhentet 6000 timer med videoovervåkning

LILLESTRØM (ÅSTED NORGE): Politiet har hentet inn video tilsvarende 255 dager med opptak i jakten på de som har bortført Anne-Elisabeth Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått over 130 dager siden Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem i Sloravegen 4 på Fjellhamar i Akershus.

Enorme mengder video

Allerede få timer etter at politiet ble varslet av ektemannen Tom Hagen, ble det satt i gang et omfattende arbeid med å innhente videomateriale fra overvåkingskameraer.

– Vi har samlet inn 166 terabyte med video. Det tilsvarer 6000 timer eller 255 dager med video. Det er enorme mengder, forteller politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt.

Dette arbeidet har nå pågått i over fire måneder. Til tider døgnet rundt.

Berge er leder for seksjon for alvorlig og organisert kriminalitet i Øst politidistrikt. De siste fire månedene har han vært en del av etterforskningsledelsen i kidnappingssaken.

Det er på Lillestrøm politistasjon store deler av etterforskningen pågår. Her sitter etterforskerne og går gjennom overvåkingsvideoer bilde for bilde.

For første gang viser politiet hvordan de jobber med dette materialet.

På ett av rommene sitter sju etterforskere og spoler i overvåkingsvideoer. På veggen viser en prosjektor opptak fra fire trafikkameraer fra veier i Fjellhamar-området.

I dette rommet går etterforskerne gjennom tusenvis av timer videoovervåkning som er sikret av politiet i forbindelse med bortføringssaken på Fjellhamar.
I dette rommet går etterforskerne gjennom tusenvis av timer videoovervåkning som er sikret av politiet i forbindelse med bortføringssaken på Fjellhamar. Foto: Espen Storsve / Åsted Norge

– Det er en utfordring at det er forskjellig kvalitet på videoopptakene, forteller Berge.

– En kamp mot klokka

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem i Sloravegen 4 på Fjellhamar 31. oktober 2018. Politiet antar at hun er bortført.
FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem i Sloravegen 4 på Fjellhamar 31. oktober 2018. Politiet antar at hun er bortført. Foto: Privat

En rekke etterforskere har til en hver tid jobbet for fullt med å gå gjennom de enorme mengdene overvåkingsmateriale. Dette har pågått siden den da 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober ifjor.

Videoene er hentet inn fra blant annet bomstasjoner, trafikkameraer, og bensinstasjoner.

Øst politidistrikt har fått bistand fra Oslo politidistrikt som har erfaring med større videoprosjekter fra tidligere etterforskninger.

– Vi hadde en grei oversikt over hvor vi kunne finne kameraovervåkning, men vi har også fått materiale fra steder vi ikke visste at det fantes slikt. Det har vært en kamp mot klokka, forteller Berge til Åsted Norge.

Norsk lovgivning gjør at de aller fleste opptak fra overvåkingskameraer skal slettes etter mellom sju og 14 dager, avhengig av hvilke regler de er underlagt.

– Hvordan jobber dere med dette videomaterialet?

– Det jobbes litt forskjellig. Man har en gjeng som jobber med en gitt tidsperiode, den mest aktuelle tidsperioden. De går gjennom og registrerer og lager en struktur på det materialet vi har hentet inn. Også er det en annen gjeng som kan gå inn og se på tips som har kommet inn og sjekke dette spesifikt opp mot materialet vi har hentet inn.

Kryssjekker video mot teledata

Mens Åsted Norge er til stede denne dagen, jobber etterforskerne med å sjekke ut et tips om en rød bil som skal ha blitt observert ved Tom Hagens arbeidsplass, Futurum-bygget på morgenen, dagen før Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

Politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt leder videoprosjektet som er en del av den omfattende etterforskningen i kidnappingssaken på Fjellhamar.
Politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt leder videoprosjektet som er en del av den omfattende etterforskningen i kidnappingssaken på Fjellhamar. Foto: Kristian Ervik / Åsted Norge

– Tipset går på en rød bil observert dagen i forkant, 30. oktober 2018. Her ser vi da en oversikt over alle røde biler som er loggført. Da kan vi gå inn og sjekke tipset ved å se på videoene vi har innhentet, forteller Berge og viser en database.

ETTERLYST: Denne mannen ble filmet utenfor Tom Hagens arbeidsplass på Lørenskog samme morgen som forsvinningen. Han er ikke identifisert og fortsatt interessant for politiet. Foto: Politiet / NTB scanpix
ETTERLYST: Denne mannen ble filmet utenfor Tom Hagens arbeidsplass på Lørenskog samme morgen som forsvinningen. Han er ikke identifisert og fortsatt interessant for politiet. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: Politiet

Berge peker og viser mens bildene fra Futurum-bygget ruller over skjermen.

– Her ser vi at det kommer en en rød bil her, vi undersøker den nærmere og vi ser at den ikke er aktuell opp mot det tipset, forklarer Berge.

Materialet i videoprosjektet kan kryssjekkes opp mot andre opplysninger i saken som for eksempel teledata.

– Teledata kan for eksempel knyttes opp mot videoprosjektet. Det er noe vi for eksempel gjør i forbindelse med mannen som ble observert utenfor Futurum-bygget.

– Men vet dere hva dere ser etter?

– Det er nettopp det som er utfordringen. Hva ser jeg etter? Det er selvsagt interessant for oss hvilke biler som er nærme Sloraveien 4, hvilken vei og retning de tar. Noen ganger følger vi det. Men i mange tilfeller vet vi ikke hva vi ser etter.