MINNESTUND: Rundt 200 ansatte var samlet for å minnes Karoline Aadland.
MINNESTUND: Rundt 200 ansatte var samlet for å minnes Karoline Aadland. Foto: Mari Linge Five / TV 2

røde kors i sorg:

– Karoline (28) var helt unik

Karoline Aadland hadde bare jobbet i Røde Kors siden i sommer. Men på den korte tiden gjorde hun sterkt inntrykk. Mandag samlet kollegene seg i sorg over tapet av 28-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld bekreftet norske Røde Kors at én av deres ansatte, 28 år gamle Karoline Aadland, var om bord i flyet som styrtet i Etiopia.

Flyet var på vei fra Addis Abeba, og skulle til Nairobi i Kenya. Bakkemannskapene mistet kontakten med flyet kort tid etter at det tok av fra Bole International Airport.

Utenriksdepartementet bekrefter mandag formiddag overfor TV 2 at en norsk borger omkom i flyulykken.

– Det er basert på at etiopiske myndigheter har bekreftet at alle de 157 menneskene om bord døde, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker.

Alle de 157 menneskene om bord døde i styrten.

Minnestund

Karoline Aadland jobbet som økonomiarbeider i internasjonal avdeling i Røde Kors. Hun var på jobb, på vei til et feltoppdrag, da hun tok flyet søndag.

MINNES: Kondolanseprotokoll ligger fremme til minne for 28-åringen.
MINNES: Kondolanseprotokoll ligger fremme til minne for 28-åringen. Foto: Mari Linge Five / TV 2

28-åringen har jobbet for Røde Kors siden sommeren. Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, sier Aadland har satt spor på den korte tiden.

– Hun var en svært dedikert og en meget omtenksom medarbeider. Hun var genuint opptatt av å hjelpe andre, sier han.

– Dypt inntrykk

Mandag formiddag samlet rundt 200 Røde Kors-ansatte seg på sitt kontor i Oslo for å minnes sin ansatt.

– Karoline har vært hos oss i knapt ett år, men hun har gjort dypt inntrykk. Alle som har møtt henne på kontoret, vet at hun var en helt unik person, sa generalsekretær Bernt Apeland.

BERØRT: Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, skriver i kondolanseprotokollen for å minnes sin ansatt.
BERØRT: Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, skriver i kondolanseprotokollen for å minnes sin ansatt. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Karoline ble tatt fra oss alt for tidlig. Hun var på vei for å gjøre det hun elsket, å hjelpe andre, sa han videre.

I tillegg til å være en del av Røde Kors i Oslo, var hun en del av Afrika-kontoret. Det var til Nairobi-kontoret hun var på vei da flystyrten skjedde.

Familiens talsperson, Bjørn Richard Johansen, sier i en melding til NTB at familien setter stor pris på engasjementet og medfølelsen som kommer til uttrykk i omtalen om Karoline.

– Samtidig ber de om mest mulig ro til å bearbeide den ufattelige sorgen og tragedien som har rammet dem, sier han videre.

– Omsorgsfull

Karoline Aadland sin nærmeste sjef, Marte Kristin Fremstedal, sa at 28-åringen alltid var positiv. Ifølge sjefen elsket Aadland jobben sin, og hadde alltid et stort smil om munnen.

– Karoline elsket å danse, og hun danset seg gjennom livet. Hun kunne finne på å melde seg på i NM i salsa, bare for gøy. For bare to uker siden ble hun norgesmester, uten at hun gjorde noe særlig ut av det, sa hun videre.

Videre fortalte Fremstedal at adjektivet som gikk igjen når folk skulle beskrive 28-åringen var omsorgsfull.

– Karoline bakte alltid fem forskjellige typer muffins slik at alle kunne få, uansett hvilke allergier de måtte ha, sa Marte Kristine Fremstedal.

Før Karoline Aadland begynte å jobbe for Røde Kors i fjor sommer, jobbet hun for Unicef.

– Fantastisk pågangsmot

Ivar Stokkereit var kollega med 28-åringen da hun kom som praktikant fra Norges Handelshøyskole i januar 2018, og begynte senere i Røde Kors sammen med Aadland.

PREGET: Ivar Stokkereit var kollega med Karoline i både Unicef og Røde Kors. Han er sterkt preget av at 28-åringen er savnet etter flystyrten.
PREGET: Ivar Stokkereit var kollega med Karoline i både Unicef og Røde Kors. Han er sterkt preget av at 28-åringen er savnet etter flystyrten. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Hun hadde et fantastisk pågangsmot og vilje. Jeg har satt stor pris på det samarbeidet vi har hatt, og jeg er stolt over å kalle henne min venn, sier Stokkereit til TV 2.

– Hvordan vil du beskrive Karoline?

Hun var en utrolig varm person, hadde et fantastisk smil, et stort engasjement for jobben. Hun hadde også et stort personlig engasjement, fordi hun trodde så stort på det å gi barn og ungdom mulighet til å realisere sitt fulle potensial, sier han videre.

Stokkereit fikk beskjed om at Karoline var om bord i flyet som styret på søndag. Han forteller at det kom som et stort sjokk.

– Det kommer til å ta tid å innse at hun ikke lenger er her sammen med oss. Det er veldig mange som har en tøff dag i dag, og det er mange som kommer til å savne Karoline, sier han.

I tillegg til jobben i Røde Kors hadde Aadland opprettet og var leder for stiftelsen SOMTO i Norge. SOMTO står for «Somesha Mtoto», som er swahili, og betyr «Utdann et barn». Familien opplyser via sin talsperson at stiftelsen nå vil bli omdannet til en minnestiftelse for Karoline.