UTENFOR: Mari (9) kom seg ikke til stedet for klassefotograferingen med rullestolen.
UTENFOR: Mari (9) kom seg ikke til stedet for klassefotograferingen med rullestolen. Foto: Tom-Stian Karlsen/Askøyværingen

Klassen skulle ta klassebilde – Mari (9) måtte vente utenfor

Mens resten av klassen tok klassebilde, måtte Mari (9) vente utenfor. Nå skal skolen undersøke hvordan det kunne skje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke alle som har energi til å si ifra om slike hendelser, men for meg var dette dråpen som fikk begeret til å renne over, sier moren til Mari, Linn Hyldemo Andresen, til TV 2.

Det var på torsdag fjerde klasse ved Kleppestø barneskole skulle ta klassebilde.

Mari (9) hadde sammen med tvillingssøsteren valgt ut klærne sine selv og ordnet håret før fotograferingen.

Dagen gikk derimot ikke helt som planlagt, da kun én av de to søstrene fikk være med på bildet.

Det var Askøyværingen som først omtalte saken.

– Redd for å falle

Mari har sykdommen Cerebral parese, og er avhengig av rullestol. På grunn av rullestolen var det vanskelig for henne å komme seg til stedet bildet skulle bli tatt, og niåringen måtte vente utenfor mens medelevene tok klassebilde.

– Mari har falt flere ganger tidligere når hun har kjørt over slike ujevne og humpete veier. Hun turte derfor ikke å kjøre over der, og ga beskjed om dette, sier Linn.

Skolen skal ha prøvd å bytte rullestol, men den nye rullestolen var like stor. De forsøkte også å gå ved siden av henne da hun skulle kjøre over, men 9-åringen var redd for å falle som hun hadde gjort tidligere.

– Da ble beslutningen tatt om at resten av klassen skulle ta klassebilde, mens Mari ble stående igjen utenfor med en assistent.

Måtte sitte utenfor

På skolen har de en annen rullestol tilgjengelig, som er enkel å trille for en voksen. Niåringen veier også bare 22 kilo, og moren mener hun lett kunne blitt båret til fotostedet av en voksen.

– Det er ikke verdens undergang å løfte henne noen meter. Det jeg lurer mest på, er hvorfor ikke jeg ble kontaktet? Det tar meg tre minutter å dra ned til skolen, og de vet utmerket godt at de kan ringe meg, sier Linn.

SKUFFET: Moren til Mari, Linn Hyldemo Andresen, er skuffet etter torsdagens hendelse. Foto:Tom-Stian Karlsen/Askøyværingen
SKUFFET: Moren til Mari, Linn Hyldemo Andresen, er skuffet etter torsdagens hendelse. Foto:Tom-Stian Karlsen/Askøyværingen

Tvillingsøsteren til Mari går i samme klasse, og fikk være med på klassebildet mens Mari ventet utenfor.

– Mari ble veldig lei seg for at hun ikke fikk være med, og det ble søsteren også. Verst var det for Mari, som var klar over at resten av klassen var et annet sted og tok klassebilde, forteller moren.

– Ikke tilgivelig

Det er ikke hvert år de tar klassebilde på skolen. Tidligere har de tatt bildet ute på skoleplassen, og Mari har fått være med.

– Uansett hvordan skolen forklarer dette, så skal de klare å tenke lenger enn sin egen nese. Det er ikke tilgivelig dette her, sier moren.

Moren forteller at hun ikke har fått vite hvorfor situasjonen ble slik den ble, men hun syns det er rart at de valgte å gjennomføre bildetakingen.

– Jeg har vært tydelig og klar på at jeg er sint og skuffet over at dette ble tillatt, og jeg syns ikke fotografen skulle tatt bildet i det hele tatt, sier Linn og legger til:

– Jeg vil understreke at dette ikke er kontaktlærerens skyld, jeg vet at hun ikke har det bra nå og det er ikke hennes feil alene. Men til syvende og sist hadde en person på den skolen en plikt til å løse dette på en eller annen måte.

– Skal ikke skje

Rektor ved Kleppestø skole, Svanhild Andersen, sier til TV 2 at de er i gang med å undersøke hva som skjedde på torsdag.

– Vi har hatt en uheldig hendelse der eleven ikke ble med på klassebildet. Vi holder på å undersøke hva som skjedde, for sånne ting skal ikke skje, sier Andersen.

Skolen vil sjekke hvilke rutiner som ble fulgt opp i forbindelse med klassebildet. Det var satt av noen dager til klassebilder, der det var lagt en plan på forhånd.

– Vi vet ikke enda hva som egentlig har skjedd. Alle skal være med på et sånt klassebilde. Det var en stor glipp, og det er kjempebeklagelig.

Bestilt nytt klassebilde

Skolen har nå bestilt et nytt klassebilde, og fotograferingen vil antakeligvis skje i begynnelsen av april.

– Da må vi påse at alt blir gjort på en rett og god måte. Det er bare å beklage til både eleven og foreldrene. Det skal ikke skje, og alle skal være inkludert i det som skjer på skolen.

Rektoren vet ikke hvorfor moren ikke ble ringt på torsdag, eller hvorfor den mindre rullestolen ikke ble brukt.

– Vi har alle hjelpemidler til stede, så det skal egentlig ikke være noe problem.

– Enormt problem

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Handicapforbund, Alejandro Decap, mener det er et enormt problem at barn med funksjonshemninger blir behandlet annerledes.

– Dette er helt uholdbart. En liten endring hadde gjort at alle fikk vært med på klassebildet, sier Decap.

– Det er urovekkende ofte vi hører om barn som blir satt på siden, eller at «det ikke passer» å ta hensyn til et handicap, sier Decap om Maris opplevelse.

Han sier situasjonen ikke er unik, og at de ofte hører om lignende historier.

– Vi mener det er hårreisende og helt uakseptabelt. Hvor viktig var det å ta bildet akkurat der? Hvilket samfunnssyn er det dette representerer? Dette har vi sagt altfor ofte, det er mange som ikke tenker over hva de gjør, sier Decap.