FULGTE MED: Politiet fulgte med på transporten som gikk langs E6 fra Halden til Oslo. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.
FULGTE MED: Politiet fulgte med på transporten som gikk langs E6 fra Halden til Oslo. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Fulgte med på mistenkelig miljø, slo til og fant heroin for mange millioner kroner

Politiet fikk med seg at to bager ble overlevert på svenskegrensa. Deretter fulgte de med på transporten inn til hovedstaden. Der gjorde de et gigantbeslag av heroin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren 2017 fulgte politiet med på et kriminelt miljø i hovedstaden. Den 29. mars skal spanere ha vært til stede da en mann i slutten av 50-årene mottok to bager ved Svinesundparken i Halden.

Mannen la bagene i en sort Mercedes og kjørte til en leilighet i Oslo sentrum. Her ble bagene overtatt av to andre menn som fraktet de til en ny leilighet på St. Hanshaugen i Oslo.

Her slo politiet til og pågrep to menn. De ransaket leiligheten og tok beslag i bagene. Disse inneholdt til sammen 31 kilo heroin.

Ifølge politiet er kiloprisen på heroin over 200.000 kroner. Det betyr at stoffet i bagene hadde en verdi på anslagsvis seks til åtte millioner.

Om stoffet hadde blitt solgt ut som såkalte «grammere», ville det hatt en gateverdi på cirka 30 millioner kroner, ifølge SO-sjef i Oslo-politiet, Anders Rasch-Olsen, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Pågrepet i Hellas

Ifølge Kripos' narkotikastatistikk ble det beslaglagt nærmere 100 kilo heroin i hele 2017. Det betyr at beslaget på St. Hanshaugen i Oslo utgjorde en tredel av politiets totale heroinbeslag det året.

I de påfølgende dagene etter beslaget ble ytterligere tre personer pågrepet. Én mann var imidlertid på rømmen, og han ble etterlyst internasjonalt via Interpol. Han ble til slutt pågrepet på grensen mellom Hellas og Albania.

Mannen satt fengslet i Hellas frem til han ble utlevert til Norge på nyåret i 2018.

Nå har statsadvokatene i Oslo tatt ut tiltale mot fem menn og én kvinne. Samtlige er tiltalt for oppbevaring eller medvirkning til oppbevaring av 31 kilo heroin.

Samtlige sitter i varetekt. Strafferammen for grov narkotikaovertredelse er inntil 21 års fengsel.

– Dette er en svært alvorlig sak med lang strafferamme, sier statsadvokat Johan Øverberg, som skal føre saken for påtalemyndigheten.

– Trodde det var hasj

Advokat Vigdis Brandstorp forsvarer kvinnen som er tiltalt i saken.

– Hun nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til tiltalen. Hun har opplevd det som ekstremt belastende å sitte så lenge i varetekt på et så spinkelt grunnlag, sier hun.

Hennes ektemann, som også er tiltalt i saken, forsvares av Kjell Myrland.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han har forklart at han trodde at han oppbevarte hasj, sier advokaten.

Fredrik Schøne Brodwall forsvarer mannen som ble pågrepet og fengslet i Hellas. Advokaten opplyser at hans klient nekter straffskyld. Han ønsker heller ikke å gå inn på mannens forklaring før hovedforhandlingen.

Forsvareren til en av de to mennene som ble pågrepet med heroinbagene, Alexander Mardazad, sier til TV 2 at klienten hans nekter straffskyld etter tiltalen.

Advokatene til de to øvrige tiltalte har ikke besvart TV 2s henvendelser fredag. Saken kommer opp for Oslo tingrett i september.