Bilder av flere titalls isbjørner i og rundt boligområdene i byen Belushya Guba på Novaya Zemlya, har gått viralt og skapt overskrifter verden over.

Flere videoer viste hvordan isbjørner tok seg inn i hus og vandret i gatene. Én video viser en isbjørn som går rett forbi en barnevogn i en oppgang - angivelig på jakt etter mat.

Befolkningen på øya fortalte at de var redde for å gå ut. De holdt barna hjemme fra skolen, og det ble innført unntakstilstand.

Klima-overskrifter

Medier over hele verden skrev om isbjørninvasjonen. De fleste knyttet den til klimaendringer og issmelting.

«Hva isbjørner i russiske nabolag avslører om klimakrisen» var tittelen hos anerkjente The Guardian.

«Isbjørninvasjon terroriserer by - klimakrisen har skylden» skrev Washington Post.

Global oppvarming er den største trusselen mot isbjørner, men i dette tilfelle er det ikke grunnlag for å gi skylden på klimaendringer. Det skriver nettstedet Polar Bear Science. Isbjørnene på bildene er velfødde - og slett ikke utmagrede.

Mediene pekte på at regionen ikke hadde sjøis i desember, og at isbjørnene derfor ikke kom seg bort.

SULTNE, MEN IKKE MAGRE: Dette bildet er tatt 31. oktober 2018. Isbjørnene er sulte, men slett ikke magre. Ifølge nettstedet Polar Bear Science feter isbjørner seg opp på sel om høsten, og når vinteren kommer, er det vanskeligere å fange sel. Sulten setter inn, og isbjørnene spiser det som er lettest å finne - søppel etter mennesker.
SULTNE, MEN IKKE MAGRE: Dette bildet er tatt 31. oktober 2018. Isbjørnene er sulte, men slett ikke magre. Ifølge nettstedet Polar Bear Science feter isbjørner seg opp på sel om høsten, og når vinteren kommer, er det vanskeligere å fange sel. Sulten setter inn, og isbjørnene spiser det som er lettest å finne - søppel etter mennesker. Foto: AFP/Alexander Grir

Men dette området har ikke hatt sjøis de siste 30 årene, skriver isbjørn-nettstedet som bruker data fra norsk meteorologisk institutt som kilde.

Jakter mat

Issmelting og mangel på jaktområder er ikke altså årsaken til isbjørninvasjonen i Belushya Guba i år. Om vinteren er det vanskeligere å jakte på sel i iskanten, og det er normalt at isbjørnene er både spesielt sulte og spesielt farlige denne årstiden. En sulten isbjørn er en reell trussel mot mennesker.

En isbjørnmor med to unger går gjennom et boligområde i Belushya Guba på Novaya Zemlya, 11. februar i år. (@muah_irinaelis via AP)
En isbjørnmor med to unger går gjennom et boligområde i Belushya Guba på Novaya Zemlya, 11. februar i år. (@muah_irinaelis via AP)

Men nær menneskebosetningene har isbjørnen funnet seg en ny og stabil matkilde. Nemlig søppel. Og utenfor Beushya Guba er det en stor søppelfylling med blant annet matavfall.

– Disse isbjørnene henger ikke rundt husene på grunn av klimaendringer. De har fått en stor mengde mat dumpet ut i naturen av mennesker, sier Mats Forsberg til avisen The Barents Observer.

Forsberg har vært på flere arktiske ekspedisjoner og vært med å lage flere TV-produksjoner om isbjørn.

Menneskeskapt problem

– Dette er en rent menneskeskapt problem, sier Forsberg til avisen. Men det har ingenting med global oppvarming å gjøre.

WWF Russia skriver også at førsteprioritet er å rydde opp i søppelsituasjonen i byen:

– Søppelfyllingen med matavfall må fjernes. Dette er hovedårsaken til at isbjørner trekker mot byen, skriver de.

Organisasjonen frykter at gjentatte isbjørninvasjoner vil føre til masseskyting av isbjørner som har vært listet som utryddningstruet siden 1956.