MØTES: 8. mars skal Ap-leder Jonas Gahr Støre og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton møtes.
MØTES: 8. mars skal Ap-leder Jonas Gahr Støre og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton møtes. Foto: Heiko Junge/ Jewel Samad/ NTB scanpix

Hillary skal på skrei-middag hjemme hos Ap-Jonas

Tidligere presidentkandidat og førstedame Hillary Clinton (71) skal spise 8. mars-middag hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På menyen står skrei. De to er venner med SMS-kontakt og de skal ikke spise alene. En engere krets kvinner er invitert.

– Hillary Clinton og jeg var nære kolleger i fire år, og hun en av de jeg kom nærmest som utenriksminister, både personlig og politisk. Vi har holdt kontakten, jeg har besøkt henne hjemme i Washington og hva er hyggeligere enn å invitere henne og gode kvinnelige kolleger hjem på middag på kvinnedagen, sier Jonas Gahr Støre i en sms.

Sist Clinton var i Norge i 2012 spiste Ap-toppen og den daværende amerikanske utenriksministeren fisk i Tromsø. Fisken var ifølge Støre fantastisk derfor har han valgt å servere torsk idag. På grunn av hektisk program på kvinnedagen, får han hjelp hjemme til å tilberede måltidet.

Den tidligere utenriksministeren, senatoren, presidentkandidaten og førstedamen besøker Nydalen i Oslo på årets 8.mars. Hun er hovedtaler under en internasjonal konferanse om kvinners deltakelse i arbeidslivet på BI.

Kort gjesteliste

Det er en liten krets som samles etter at Hillary Clintons program på BI er over.

På gjestelisten står AP-nestleder Hadia Tajik, leder av utenriks-og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt. Hun er avtroppende leder av Aps kvinnenettverk.

Siste gjest er direktøren for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, får TV2 bekreftet fra kilder i Arbeiderpartiet. Støres ektefelle, Marit Slagsvold, skal også være tilstede.

Det er en privat ramme rundt middagen, med sikkerhetstiltak. Clinton følges av vakter fra Secret Service under hele Norges-besøket.

På konferansen skal også Aps nestleder, Hadia Tajik snakke om temaet «Kvinnene er den nye oljen».

Clinton skal ikke møte statsminister Erna Solberg. I siste liten er det organisert et møte i morgentimene mellom utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Clinton. Både Solberg og Eriksen Søreide deltar på arrangementer i forbindelse med kvinnedagen. Derimot skal næringsminister Torbjørn Røe Isaksen delta på konferansen på BI.

Likestilling og mangfold

Clinton kommer til BI kort tid før foredraget klokken 15. Hun skal holde en tale i 20 minutter og det er satt av 40 minutter til en intervju-seanse, ledet av tidligere diplomat Eirik Bergesen, nå mest kjent som USA-ekspert og satiriker. Det blir også mulighet for studentene til stille spørsmål.

– Det skal bli interessant å få Clintons perspektiver på likestilling og mangfold som vesentlige drivere for en bærekraftig økonomi, sa rektor ved BI, Inge Jan Henjesand, da besøket ble kjent.

Clintons foredrag er en del av et større BI-prosjekt «The Gender Equality Experience». Blant 785 søkere er seks deltagere plukket ut for å tilbringe en uke i Norge for å lære om likestilling. Disse får møte Hillary Clinton for å veksle noen ord og ta bilder.

Ap-leder Jonas Gahr Støre skal også møte Clinton på BI. De to kjenner hverandre godt fra tiden da de begge var utenriksministere, og har blant annet hverandres mobilnummer. De utvalgte studentene, som er fra Mexico, USA, Russland, Brasil og Kina, har denne uken blant annet besøkt Hadia Tajik på Stortinget, vært på bedriftsbesøk og tilbrakt en hel dag med en pappa i foreldre-perm.

Prislapp

Det er ikke kjent hvor mye BI betaler for å få Clinton til Norge, men prisen skal ha vært overkommelig fordi den tidligere førstedamen tar rutefly og ikke privatfly.

Etter at Clinton gikk av som utenriksminister ble hun kraftig kritisert for å ha tatt imot tilsammen 22 millioner dollar i honorar for ulike foredrag, blant annet fra selskaper på Wall Street. Den gangen lå honoraret per foredrag på rundt 200 000 dollar, noe som tilsvarer over 1,7 millioner kroner. Dagens honorar skal ligge på et helt annet nivå.

Norge betalte i årene opp til 2016 flere hundre millioner i støtte til Clinton Foundation, familiens egen bistandsorganisasjon. Før presidentvalget i 2016 ble det kjent at Norge var en av de største bidragsyterne til organisasjonen.

Norske og amerikanske kritikere mente dette var en måte for Norge å kjøpe seg direkte kontakt med en mulig fremtidig president via bistandsbudsjettet. De siste årene er støtten kraftig redusert.