Venstre-krisen

Raja om Skei Grande som Venstre-leder: – Hun er en god kulturminister

MELHUS (TV 2): På spørsmål om Trine Skei Grande gjør en god jobb som Venstre-leder, velger Abid Raja å trekke frem Skei Grandes jobb som kulturminister. Han vil ikke svare på om han ønsker at Venstre-lederen fortsetter som partileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mener du Trine Skei Grande gjør en god jobb som leder?

– Trine står på hver eneste dag og jeg tror alle ser at hun gjør en formidabel innsats som kulturminister for Norge. Det er en kulturminister jeg er sikker på at alle kulturopptatte mennesker ser gjør en innsats som er helt uvurderlig, sier Abid Raja til TV 2.

Onsdag kveld var han på besøk hos Melhus Venstre i et forsøk på å få til en valgliste.

Internt i Venstre mener kilder at Abid Raja nå bygger seg opp til å bli en del av partiledelsen, som er på valg i 2020.

– Er du her for å posisjonere deg?

– Jeg forstår at disse spørsmålene kommer, men nå er jeg her for å hjelpe Melhus med å stille en liste. Jeg er ikke her for å posisjonere meg, men for å gjøre en innsats for Venstre. Så får folk tolke det som det er. Jeg er her for å være blid og skape en glød, sier Raja.

Parti i krise

Torsdag møtes partiets sentralstyre og landsstyre til møter før landsmøtet starter fredag.

Bakteppet er elendige målinger og uro i egne rekker. På mandagens kommunevalgbarometeret får Venstre 3 prosent. Det vil være Venstres dårligste kommunevalg noensinne.

– Jeg tror det er viktig å erkjenne at vi har en utfordring og legge en strategi. Min plan er at jeg opererer etter en frist som er 1. april, hvor det er frist for å stille lokale lister. Jeg kommer til å reise mest mulig for å bidra til å skape en god stemning, slik at folk vil stå på liste for Venstre en periode til, sier Raja.

– Mener du at partiledelsen tar situasjonen på alvor?

– Jeg tror partiledelsen nå tar situasjonen på alvor. Jeg ser at Trine tar situasjonen på alvor. Det er den eneste måten vi klarer å snu skuta på. Det er et tankskip som det vil ta tid å snu. Man skal huske at Venstre har stolte tradisjoner, så vi må gjenvinne formen, den gamle retorikken og snakke om de liberale hjertesakene, sier Raja.

– Vi får se hva som skjer

Tirsdag gikk Unge Venstre-leder Sondre Hansmark ut mot Skei Grande og resten av moderpartiet.

– Velgerne aner ikke hva vi står for, sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2 mandag.

Hansmark mener det bør bli endringer i partiledelsen, hvis Venstre gjør et dårlig valg. Unge Venstres favoritt er Sveinung Rotevatn, men Abid Raja er heller ikke fremmed for å bli en del av Venstres ledelse.

– Hva tenker du om å bli en del av ledelsen i Venstre?

– Hva fremtiden bringer, det kan ingen ta stilling til. Nå tar jeg noen frister av gangen. Nå forholder jeg meg til fristen 1. april for å stille lister. Deretter skal vi vinne valget 9. september, og så får vi se hva som skjer etter det, sier Raja.

– Håper du Trine Skei Grande fortsetter som leder etter landsmøte i 2020?

– Det er noen teknikaliteter. Denne helgen skal Venstre sette ned en valgkomité, så er det valgkomiteen som jobber, så er det kutyme at alle svarer til valgkomiteen hva de selv ønsker seg. Videre gir valgkomiteen en innstilling, så er det landsmøtet som bestemmer. Jeg tror ikke vi skal forskuttere på det nå, sier Venstre-profilen.

TV 2-kommentator: – Alt er som det pleier

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud mener intervjuet er oppsiktsvekkende.

– Nå er det en åpen strid om Trine Skei Grandes lederskap ved inngangen til et landsmøte hvor ledelsen ikke står på valg. Det er oppsiktsvekkende, sier Eriksrud.

I fjor ble det uro da Raja ba Skei Grande forklare episoden på en fest i Trøndelag på landsmøtet, til tross for at Grande innstendig ba om at ingen i Venstre skulle kommentere saken utad. Året før gikk Raja til angrep på Grande, som gikk ut i VG og sa hun ville felle Erna Solberg og Siv Jensen sin regjering.

– Det er bare å konstatere at alt er som det pleier ved inngangen til nok et Venstre-landsmøte. I år, som i fjor og som året før, der det igjen er åpen konflikt mellom Trine Skei Grande og Abid Raja, sier TV 2s kommentator.

Han mener Rajas svar på spørsmålet om Skei Grandes jobb som Venstre-leder «sier alt».

– I stedet for å svare på spørsmålet fremhever han at hun er en god kulturminister. Da står det med store lysende bokstaver mellom linjene at det er i motsetning til den jobben hun gjør som partileder, sier Eriksrud.

Han mener det er tydelig at det ikke er noen tillit mellom Skei Grande og Raja.

– Abid Raja har ikke tillit til Skei Grande som leder. Han har vært med å starte en lederdebatt, et helt år før Skei Grandes nåværende lederperiode går ut. Trine Skei Grandes utskjelling og baksnakking av Raja på høyttaler fra i høst, viste med tydelighet at mangelen på tillit er gjensidig.

– Alle som kjenner de to vet det, og har visst det lenge. De forsøkene de har hatt på å fremstå som venner, nærmest som søsken, har ikke stått til troende, sier TV 2s kommenator.

Eriksrud mener Skei Grandes problem er at mange i Venstre deler Rajas utilslørte kritikk av hennes lederskap, «selv om de eventuelt ikke skulle støtte Rajas» lederambisjoner.

– Det er ikke et godt tegn for partilederen når det lanseres en rekke potensielle arvtakere etter deg ett år før du står på valg. Og i hvert fall ikke når du faktisk har sagt at du ønsker gjenvalg om ett år, og dermed ønsker å fortsette å lede partiet helt frem til våren 2022.