Ingrid (27) flyttet fra Oslo for å bo nær naturen. Nå kan vind-planer ødelegge drømmen

Ingrid Flottorp (27) i naturen hun flyttet hjem til i fjor. Nå er hun usikker på om hun vil bli værende.
Ingrid Flottorp (27) i naturen hun flyttet hjem til i fjor. Nå er hun usikker på om hun vil bli værende. Foto: Steinar Figved
Hun ville hjem for å bo nær urørt natur. Nå kan Ingrid (27) få 20 vindturbiner i nabolaget.

Etter planen kan skal det bygges vindturbiner nedover hele den siden der, sier 27 år gamle Ingrid Flottorp, og peker mot åsene i turområdet hun er så glad i.

Det var den urørte naturen her som var en av hovedgrunnene til at at hun i fjor høst flyttet hjem til Øvre Flottorp. Hun vokste opp på den sjarmerende lille plassen i Audnedal kommune i Agder. Etter studier og fem år i Oslo, ønsket hun seg tilbake.

– Det er jo mye på grunn av friheten, og de naturopplevelsene som finnes her at jeg ville hjem.

Fikk telefon

Huset der bestemoren hadde vokst opp ble pusset opp. I fjor høst flyttet hun inn. Etter bare et par uker i sin nye bolig, fikk hun en telefon som snudde tilværelsen på hodet.

– Telefonen var fra Fred Olsen, sier Ingrid.

Mannen i andre enden ringte fra selskapet Fred Olsen Renewables.

– Han fortalte at området her jeg bor er egnet som vindmøllepark, forteller hun.

33 i dag

Det finnes akkurat nå 33 landbaserte vindkraftverk som produserer vindkraft i Norge. Det er lite som tyder på at det tallet blir stående veldig mye lengre.

Myndighetene har gitt konsesjon til ytterligere 61 prosjekt, som har tillatelse til å produsere så fort prosjektet er ferdigstilt. I tillegg har myndighetene fått melding om 42 prosjekt som ennå er på tegnebrettet. Dersom alle disse skulle bli realisert, vil vi om noen år ha 136 landbaserte vindkraftverk her i landet. I tillegg jobber vindkraftselskapene med en rekke nye prosjekter.

TV 2 kunne i forrige uke fortelle om et av de planlagte prosjektene: Hordavind, som potensielt kan bli Europas største vindkraftanlegg på land.

Stor NVE-plan 1. april

I disse dager jobber byråkratene i Norges- vassdrags og energidirektorat på spreng. TV 2 vet at noen av deres sentrale eksperter har en meget viktig deadline i disse dager.

Da skal nemlig alle dokumentene som skal inngå i den såkalte "Nasjonal ramme for vindkraft på land" være ferdig skrevet. Uken etter, 1. april, skal NVE overlevere denne planen til Olje- og energidepartementet. Samtidig blir planen offentliggjort.

Ingrid Flottorp foran i et av områdene der vindturbinene blir synlig i terrenget. Foto: Chris Ronald Hermansen
Ingrid Flottorp foran i et av områdene der vindturbinene blir synlig i terrenget. Foto: Chris Ronald Hermansen

Det er knyttet stor spenning til NVEs planer. Mange mener dette vil legge føringer for hvor mange vindkraftanlegg som bygges i Norge fremover.

Motstanden mot utbyggingen er stor, flere steder.

Har forståelse for engasjement

– Men Europa trenger fornybar kraft. Er det ikke bra om vi også kan bidra med det?

– Norge har all den kraften vi trenger. Når det bygges ut nå, er det for å selge den utenlands. Er det riktig at man skal ødelegge naturen her for å selge kraft utenlands? spør Ingrid.

Kjell Rune Nakkestad, konsulent for Fred Olsen Renewables sier til TV 2 at det ikke ennå er avgjort om prosjektet de vurderer i området der Ingrid bor vil bli realisert, eller ikke.

Han sier han har forståelse for at det er delte meninger om vindkraftprosjektet.

– Det vi ikke kan gjøre noe med, er at de blir synlig. Det vil det også bli for Ingrid, dersom disse planene blir realisert. Men alt annet enn at det blir synlig, kan vi gjøre noe med, sier Nakkestad.

Flottorp forteller at hun har hørt historier om grunneiere andre steder i landet som har opplevd at lovnadene de fikk fra utbygger ikke har stemt med det som ble realitet.

– Jeg synes det er leit at flere andre opplever konsekvenser som støy, ødeleggelser av natur og dyreliv, sier hun.

Vurderer fremtiden

27-åringen som flyttet fra storbyen for å bo i urørt natur, vurderer nå fremtiden sin i hjembygda. Hun er en av dem som håper at prosjektet ikke blir realisert.

– Hva gjør du dersom det blir bygget vindkraftanlegg i dette området?

– Jeg ønsker ikke å tenke på at det er et alternativ å flytte herfra, sier hun.

Området opp mot Ørnemyrfjellet er et av Ingrids favorittområde å gå tur i. Foto: Steinar Figved
Området opp mot Ørnemyrfjellet er et av Ingrids favorittområde å gå tur i. Foto: Steinar Figved
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook