Revejegeren Terje fikk hakeslepp da han oppdaget hva politiet hadde skjult i skogen: – Føler oss uthengt

FANT KAMERAUTSTYR: Revejeger Terje Carlsson og skogeier Per Tore Indset fant skjult kamerautstyr i skogen.
FANT KAMERAUTSTYR: Revejeger Terje Carlsson og skogeier Per Tore Indset fant skjult kamerautstyr i skogen. Foto: Olav Wold/TV 2/Privat
– Dette er hinsides all fornuft, sier skogeieren, som nå vurderer å politianmelde Økokrim for ulovlig overvåkning.

Økokrim og politiet i Innlandet fikk høsten 2017 tillatelse til å drive skjult video-overvåking med direktekamera i Elverum-skogene.

Årsaken var mistanke om at noen matet rev med grisekjøtt – noe de mente var ulovlig.

Det avanserte kamerautstyret ble imidlertid avslørt av revejegeren og grunneieren i Strandbygda.

Revejegeren Terje Carlsson og skogeieren Per Tore Indset fant det avanserte kamerautstyret rett over plassen der det jaktes rev på åte.

Det var revejegeren Terje Carlsson som oppdaget at han ble filmet i skjul, da han en kveld så det blinket i åsen over reveåte.

– På grustakkanten over åte fant vi et overvåkningskamera med diverse utstyr. Det var et direkteovervåkningskamera, så de kunne sitte på politistasjonen og se på hva vi gjorde her, forteller Carlsson.

Sammen med grunneier plukket han ned det avanserte utstyret fra der det var montert. Da de sjekket sine egne merkede viltkameraer, så de Økokrim i en leiebil på skogstur.

Fikk ikke vite hvorfor

Da de to søkte innsyn i hvorfor de var blitt overvåket, fikk de avslag. De fikk en sladdet beslutning om skjult overvåkning fra tingretten i Sør-Østerdal, og politiet har opplyst at de ikke er mistenkt for noe.

I ett og et halvt år blitt nektet å få innsyn i hvorfor de ble overvåket.

– Men hvorfor har de overvåkningskamera her da? spør revejegeren.

– Vi føler oss uthengt og mistenkeliggjort av politiet, fortsetter Carlsson.

^
Slik så kamerautstyret til Økokrim ut. Bilde: Privat.

Mistenkte død gris

Etter at TV 2 begynte å jobbe med saken, kom svaret. Det ble filmet i skjul langt inne i skogen av Økokrim og politiet, fordi det var mistanke om at det ble brukt død gris som reveåte i området.

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim. Foto. Olav Wold, TV 2.
Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim. Foto. Olav Wold, TV 2.

Dette bekrefter førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim overfor TV 2.

– Vi satte opp utstyret for å finne ut hvem som hadde det åtet, som vi forsto var ulovlig husdyråte, altså en gris i skogen, sier Istad.

– Men er det nok til å overvåke folk? Å legge ut gris som åte er jo noe som skjer ute på bygda?

– Ja, det er viktig å si at det ikke var noen spesielle som var mistenkt. Så vi satte opp kamera for å finne ut hvem som hadde det, fortsetter han.

Istad viser til Matloven og mulig fare for spredning av smittsomme sykdommer.

– Vurderer anmeldelse

Skogeieren og revejegeren reagerer sterkt på forklaringen.

– Jeg må si at jeg blir litt sint når du blir overvåket for å drive med en lovlig ting. Her har vi brukt gris som åte og det har vi fått tilsagn om at vi kan bruke fra Mattilsynet, skriftlig, sier revejegeren, Terje Carlsson.

– Når du som privatperson blir overvåket på en slik måte og aldri har gjort noe galt så er det vanvittig, fortsetter han.

Her jakter Terje Carlsson rev på åte. Foto: Olav Wold, TV 2
Her jakter Terje Carlsson rev på åte. Foto: Olav Wold, TV 2

– Dette er hinsides enher fornuft og vi må nå vurdere å anmelde Økokrim for ulvolig overvåkning, sier skogeier Per Tore Indset til TV 2.

Skogeieren mener overvåkningen med direktekamera er gjort som et skalkeskjul for å avdekke ulvolig ulvejakt i et område som var sentralt under den store ulvesaken i 2014. Overvåkningen har skjedd i Strandbygda, der politiet for noen år siden drev avlytting for å avsløre ulovlig ulvejakt i 2014.

– Det er jo en slags beskylding for at vi drev med ulovig ulvejakt uten at det finns noe som helst belegg for å kunne bevise det, mener Indset.

Indset framholder også at han sammen med revejegeren har fått bekreftet fra Mattilsynet, både muntlig og skriftlig, at bruk av gris på reveåte er innenfor regelverket.

Avviser andre grunner

Både Istad og politiadvokat Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt avviser at saken hadde noe med mistanke om ulvejakt å gjøre.

Politiadvokat Henning Klauseie sier grunneieren og revejegeren ikke er mistenkt for noe. Foto: Olav Wold, TV 2
Politiadvokat Henning Klauseie sier grunneieren og revejegeren ikke er mistenkt for noe. Foto: Olav Wold, TV 2

Klauseie fastholder også at de to ikke er mistenkt for noe kriminelt. Han sier at politiet kan bruke skjult kameraovervåkning når det er mistanke om lovbrudd med over seks månders strafferamme.

– Vi hadde mistanke til at det foregikk noe der som hadde strafferamme høy nok til at vi kunne gjøre det.

– Ulvolig ulvejakt?

– Noe konkret om hva som er årsaken og bakgrunen for kameraovervåkningen kommenterer vi ikke, sier Klauseie.

Vil ikke beklage

TV 2 legger fram mailen grunneieren og Carlsson har fått fra Mattilsynet for førstestatsadvokaten i Økokrim. I mailen går det fram at fjørfe og svin kan brukes på reveåte.

– Ja. Og sånn forsto ikke jeg situasjonen med det regelverket den gangen, sier Tarjej Istad.

– Kan dere ha tatt feil?

– Nei. Dette kan eventuelt prøves for retten. Men vi tok jo og sendte det til retten for å få satt opp kamera på det regelverket og fikk medhold i det, sier Istad.

Revejegeren og grunneieren tror ikke på at de kun ble overvåket på grunn av en gris og er sikre på at det må handle om et kamuflert forsøk på at ta noen for ulvejakt, noe politiet avviser.

– Er dette å overreagere på grunn av en fillesak?

– Det må andre vurdere, sier Tarjej Istad.

Han vil ikke beklage overvåkningen i skogen.

– Hinsides all fornuft

Nå vil grunneieren gjennom advokat vurdere å anmelde politiet og Økokrim for ulovlig overvåkning.

– Hvorfor det?

– Fordi dette er hinsides alle fornuft, sier skogeier Per Tore Indset til TV 2.

I en mail til TV 2 skriver Mattilsynet at det i utgangspunktet er tillatt å bruke visse rester av gris som har vært slaktet som åte. De understreker at det ikke er lov å bruke selvdøde produksjonsdyr.

Mattilsynet har ikke klart å finne noen politianmeldelser de har inngitt for bruk av gris som åte, og skriver at de som regel gir veiledning og beskjed om å fjerne kadaveret når de får tips regelbrudd ved åtejakt.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook