Hans Martins nyttårsforsett er at han ikke skal kjøpe noen nye ting til seg selv i år. Mat og hygieneartikler er unntatt.

Når TV 2 ringer drøyt to måneder inn i året, kan Enger fortelle at han har klart seg bra hittil.

– Det eneste problemet så langt, har vært at jeg slet i stykker skoene. Da måtte jeg grave litt i boden, men jeg fant noen gamle sko som duger en stund til, forteller Enger.

– Har det vært vanskelig?

– Nei, jeg synes ikke det. Jeg er vel som mange andre, jeg har mer enn nok ting. Det er vare å grave litt i skuffene, så finner man skatter.

Tenker seg om før han handler

Enger jobber som bibliotekar på Oppegård bibliotek og representerer Miljøpartiet De Grønne i Oppegård kommunestyre. Han er opptatt av miljø og gjenbruk, og nyttårsløftet ble inspirert av bibliotekets utlånsordning BUA. Her kan folk låne ski, turutstyr, uteleker og mye annet.

– Har du tips til andre som vil forbruke mindre?

– Jeg har tenkt sånn i mange år og har lagd meg en rekkefølge når jeg står overfor noe jeg har lyst på. Det første jeg spør meg om, er om jeg virkelig trenger det. Ofte er svaret nei. Om svaret er ja, og jeg har funnet ut at jeg må ha nye sko eller ny mobil, så sjekker jeg om det kan kjøpes brukt, lånes eller leies. Får man ikke tak i noe brukt, har man gjort et reflektert valg når man kjøper noe nytt, sier Enger.

Når han først skal kjøpe noe nytt, ser Enger etter produkter som er mest mulig bærekraftig produsert. Heller dyrt og ordentlig enn billig og kjapt, er mottoet.

– Om folk tenkte seg mer om, kunne man senket forbruket veldig mye uten å senke livskvaliteten. Man må ikke ha det kjedelig for å redde verden. Jeg tror vi kan leve vel så gode liv uten så stort forbruk, sier Enger.

Forbruk fører til utslipp

Alle ting som produseres, krever energi og fører til utslipp under produksjon og transport. Mindre forbruk fører til mindre utslipp.

Ifølge Framtiden i våre hender går det med 4,3 kg CO2 i produksjonen av en T-skjorte. Det tilsvarer en kjøretur på drøyt 17 kilometer med en fossilbil. Produksjonen av en mobiltelefon fører til et utslipp på 64 kg CO2. Det er omtrent det en fossilbil slipper ut i løpet av 300 kilometer.

Små grep kan med andre ord føre til en liten endring – uten at man forsaker så mye.

Kjøpte lyspære på Finn

Hans Martin Enger har fire barn. Selv om de ikke er del av hans nyttårsprosjekt, ymtet han om at de kanskje må belage seg på gaver fra bruktbutikker da Østlandets Blad (krever innlogging) omtalte saken i januar.

– Hvordan reagerer barna på kjøpestoppen?

– Regelen om ikke å kjøpe noe nytt går på meg selv, men da jeg for eksempel skulle kjøpe en leselampe til sønnens soverom, fikk han en lampe fra bruktbutikken og en lyspære fra Finn.

– Men den lyser like bra?

– Den lyser veldig bra, ler Enger, og legger til:

– Det er ikke noen revolusjon at jeg kjøper brukte ting, familien min er innforstått med at det er sånn det er. Jeg har god støtte fra dem selv om de ikke følger helt samme regime.