Slo alarm om sexisme på skolen – dette sier de om reaksjonene

De tre 14-åringene varslet om flere nedsettende seksuelle bemerkninger på skolen. Nå har politikerne kommet på banen og jentene er invitert på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skrev TV 2 om 14 år gamle Ea, Ellisiv og Ella, som mener bruken av nedsettende seksuelle bemerkninger i skolegården har økt.

Ord som «billig», «slut», «hore» og «fitte» er noen av ordene som går igjen, ifølge jentene.

– Veldig mange steder er det normalt at gutter skriker «hore» i gangene. Guttene vurderer om vi er «pulbare» eller ikke, og de har veddemål om når vi kommer til å ha sex, forklarte jentene til TV 2.

Saken ble først omtalt i et Si ;D-innlegg i Aftenposten, som 14-åringene skrev sammen.

OVERVELDET: Ella Fyhn (14), Ellisiv Aure (14) og Ea Baklund (14) har skapt stort engasjement og fått massiv respons. Foto: Privat
OVERVELDET: Ella Fyhn (14), Ellisiv Aure (14) og Ea Baklund (14) har skapt stort engasjement og fått massiv respons. Foto: Privat

– Har blåst ut av proporsjoner

Saken engasjerte stort og spredte seg raskt i sosiale medier. Tirsdag forteller jentene om en massiv respons fra mennesker rundt om i landet.

– Det har vært helt utrolig. Vi har fått så mange positive kommentarer. Det har gått helt over styr. Alle på skolen kommer bort for å gratulere oss og sier det vi gjør er bra, sier Ea.

– Det har blåst helt ut av proporsjoner egentlig. Folk ringer og sender meldinger hele tiden, også mens vi sitter i timen. Under gymtimen fikk jeg melding fra medier omtrent hvert tiende minutt, forteller Ella.

Samtidig som de aller fleste er svært positive til at jentene belyser problemet, har det også vært enkelte kommentarer som ikke er like støttende. Men det er ikke jentene nevneverdig bekymret for.

– De fleste er veldig glade for at vi tar opp dette her. Mange har takket oss for det. Så er det selvfølgelig noen som ikke synes dette er så kult. De sier dette ikke er et problem, og mener vi overdriver, sier Ellisiv.

– De få som mener dette ikke er et stort nok problem til å tas opp, er som regel gutter. Men de har ikke helt retten til å si at det ikke er et problem, for de har aldri opplevd det selv, sier Ea.

Håper det vil hjelpe andre

Saken har blitt en snakkis over hele landet, og jentene kontaktes stadig vekk av nye medier. 14-åringene hadde aldri trodd at budskapet deres skulle nå så langt som det har gjort.

– Det er helt fantastisk at vi har nådd helt til Stortinget. Da jeg la meg etter alle intervjuene på mandag, tenkte jeg over hvordan vi hadde klart å gjøre noe som handler om så mye mer enn oss, sier Ea.

Ellisiv synes det er spesielt at det har vært lettere å nå ut til Stortinget enn til sine egne lærere.

– Vi har prøvd å komme med disse varslene hundre ganger før, men det har ikke funket. Nå håper vi dette kan hjelpe mange andre. Vi vet at mange andre jenter opplever at det de varsler om blir bagatellisert, sier Ellisiv.

Forventer politiske grep

Onsdag skal jentene være til stede når problematikken tas opp under Stortingets spørretime. Det er noe de ser svært frem til.

– Vi har sagt hva vi mener, så nå blir det veldig spennende å høre hva politikerne tenker er løsningen, sier Ea.

– Hva mener dere bør skje?

– Jeg mener lærere bedre må kunne håndtere slike situasjoner, også mener jeg det må inn i læreplanen at vi skal lære om sexisme, kjønnsroller og hvordan drittslenging fører til vanskeligere situasjoner for enkeltpersoner, sier Ella.

Stortingsrepresentant for SV, Mona Fagerås. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stortingsrepresentant for SV, Mona Fagerås. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) synes det er flott at jentene har satt metoo i skolegården på dagsorden. Under onsdagens spørretime skal hun spørre kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) om hva som gjøres i skolen for å hindre seksuell trakassering.

– Det er særlig to ting jeg vil be kunnskapsministeren om. For det første må spørsmål om seksuell trakassering bli en del av elevundersøkelsen, slik at vi kan få en oversikt over hvor stort problemet er, sier Fagerås, og fortsetter:

– For det andre forventer jeg at han tar tydelige politiske grep, slik at vi kan få en handlingsplan mot seksuell trakassering. Det er ikke enkelt for en lærer å skulle gjøre jobben helt alene. Vi trenger kunnskap inn i lærerstanden og ressurser for å få gjort jobben skikkelig, sier Fagerås.