Slik avslørte politiet salgsmetoden til «Norges farligste kriminelle miljø»

Da politiet avdekket de unge mennenes narkotikadepot i skogen, tok de beslag i stoffet. Så satte de opp et kamera og ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent på kvelden en torsdag i mai 2017 går en 20 år gammel mann frem og tilbake i et skogholt på Holmlia i Oslo. Like i nærheten ligger en barnehage.

Mannen lyser rundt seg med en lommelykt, men finner ikke det han leter etter.

20-åringen har en sentral rolle i narkotikaomsetningen til den kriminelle gjengen Young Bloods, mener politiet. Nå forstår han lite av hvor narkotikaen i skogsdepoet har blitt av.

Den unge mannen tilkaller forsterkninger, men det hjelper lite. Heller ikke i dagslys den påfølgende dagen finner vennene hans stoffet.

Årsaken er at narkotikaen er stjålet – av politiet. De hadde kort tid i forveien oppdaget depotet.

– Vi tenkte jo at noen ville komme og se etter narkotikaen, så vi valgte å sette opp et kamera, slik at de ble filmet da de kom tilbake for å lete, sier politiadvokat Andreas Meeg Bentzen til TV 2.

AKTOR: Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen har bedt om strenge straffer for de seks mennene.
AKTOR: Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen har bedt om strenge straffer for de seks mennene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Skylder på pressen

Den 4. februar i år tar tre av mennene plass på tiltalebenken i Oslo tingrett. Sammen med ytterligere tre menn er de tiltalt for narkotikaforbrytelser og mafiavirksomhet.

Enkelte erkjenner å ha brukt, oppbevart eller solgt forholdsvis beskjedne mengder narkotika, men alle nekter enhver tilknytning til et organisert kriminelt miljø.

– Først og fremst vil jeg si at de folka du ser her, vi er ikke organiserte. Vi møtes og henger sammen som alle andre folk. Ja, vi røyker iblant, men at politiet mener vi er en slags organisert kriminell gjeng, det skjønner jeg ingenting av, sier 20-åringen i sin svært korte forklaring.

BESLAG: TV 2 har fått tilgang til en rekke bilder fra beslagene i saken.
BESLAG: TV 2 har fått tilgang til en rekke bilder fra beslagene i saken. Foto: Politiet
MERKING: Politiet fant flere bøtter og poser som var merket med navn på det som skal være ulike former for narkotika.
MERKING: Politiet fant flere bøtter og poser som var merket med navn på det som skal være ulike former for narkotika. Foto: Politiet
INNHOLDET: Slik ser innholdet i den hvite bøtta ut.
INNHOLDET: Slik ser innholdet i den hvite bøtta ut. Foto: Politiet
FLERE VALG: «Pineapple express» er blant narkotikatypene som tilbys i flere av de såkalte flåtemeldingene.
FLERE VALG: «Pineapple express» er blant narkotikatypene som tilbys i flere av de såkalte flåtemeldingene. Foto: Politiet
PINEAPPLE EXPRESS: Politiet fant marihuana i flere bøtter. Totalt er det beslaglagt omkring 10 kilo.
PINEAPPLE EXPRESS: Politiet fant marihuana i flere bøtter. Totalt er det beslaglagt omkring 10 kilo. Foto: Politiet
UTSTYR: Politiet fant også flere ulike typer vekter som de mener har vært brukt til narkotikasalg.
UTSTYR: Politiet fant også flere ulike typer vekter som de mener har vært brukt til narkotikasalg. Foto: Politiet
POSE OG SEKK: Det ble funnet narkotika i vanlige handleposer, men også i sekker og lynlåsposer.
POSE OG SEKK: Det ble funnet narkotika i vanlige handleposer, men også i sekker og lynlåsposer. Foto: Politiet
KITRICAL: Slik ser noe av narkotikaen ut i innpakket form.
KITRICAL: Slik ser noe av narkotikaen ut i innpakket form. Foto: Politiet
SALGSPOSE: Enkelte av de tiltalte har erkjent at de har solgt narkotika i slike poser.
SALGSPOSE: Enkelte av de tiltalte har erkjent at de har solgt narkotika i slike poser. Foto: Politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet Foto: Politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet Foto: Politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet
Beslag av våpen, narkotika, Young Bloods, holmlia, politiet Foto: Politiet

En annen mann, også han ansett som sentral i gjengen, sier gjennom sin forsvarer at Young Bloods er et begrep pressen har funnet opp.

Lange straffer

Rettssaken er nylig avsluttet, og politiadvokat Meeg-Bentzen har bedt om mellom tre og fire års fengsel for hver av de tiltalte. Han mener videoen fra skogholtet er et viktig bevis i saken.

PÅ LETING: Her leter 20-åringen etter stoffet. Han vet på dette tidspunktet ikke at politiet har tatt det og at han filmes av politiet. (Foto: Politiet)
PÅ LETING: Her leter 20-åringen etter stoffet. Han vet på dette tidspunktet ikke at politiet har tatt det og at han filmes av politiet. (Foto: Politiet)

– Dette er et egnet område for oppbevaring av narkotika, et såkalt narkotikadepot, som man har ute i et allment område for å kunne distansere seg fra den aktuelle narkotikaen, sier han.

Kun en av mennene bestrider at han lette etter narkotika i skogen. I retten forklarer han at han så etter klokken sin.

VÅPEN: Politiet beslagla flere skytevåpen på et serveringssted på Holmlia. En av de tiltalte har erkjent straffskyld for oppbevaring av fire våpen.
VÅPEN: Politiet beslagla flere skytevåpen på et serveringssted på Holmlia. En av de tiltalte har erkjent straffskyld for oppbevaring av fire våpen. Foto: Politiet

Narkotikaen i depoet er likevel ikke politiets viktigste bevis. Andre overvåkingsbilder som TV 2 har fått tilgang til, viser ifølge politiet hvordan Young Bloods går frem for å selge stoffet.

«Pineapple-Express»

I inngangen til en boligblokk på Lambertseter i Oslo tar to av de tiltalte hyppig imot besøkende. De unge mennene som kommer innom, snur enten i døra eller blir værende i svært kort tid før de drar igjen.

– Bildene viser kjøpere som en tid i forveien har mottatt en SMS, en såkalt flåtemelding, fra selgeren av narkotika. Man har da avtalt at de skal komme til adressen på et gitt tidspunkt, og man møtes som to skip i natten for å overlevere narkotika den ene veien og penger den andre, sier Meeg-Bentzen.

SALGSLEILIGHET: Politiet mener at medlemmer av Young Bloods sendte ut meldinger til narkotikakunder. De kom deretter til en leilighet på Lambertseter hvor salget skal ha funnet sted. (Foto: Politiet)
SALGSLEILIGHET: Politiet mener at medlemmer av Young Bloods sendte ut meldinger til narkotikakunder. De kom deretter til en leilighet på Lambertseter hvor salget skal ha funnet sted. (Foto: Politiet)

Flåtemeldingene han snakker om, er SMS-er som går ut til hundrevis av mottakere. Innholdet er kryptisk, men politiet mener avsenderen tilbyr narkotika:

«4. forskjellige typer weed kommet inn Pineapple-Express Shotgun- Express Black- Domino trippel Chees 3G for 500 eller brunt 100 pris».

Flåtemeldingen er sendt til nærmere 300 potensielle kjøpere fra en såkalt salgstelefon – telefoner som utelukkende brukes til salg av narkotika.

  • 31.03.17, kl. 12:26 – melding mottatt: Super silver haze og pineapple express 3g for 500 og kommer god brun snart
  • 03.05.17, kl. 16:39 – melding forsøkt sendt, men feilet: Er du på?
  • 06.05.17, kl. 14:56 – melding mottatt: Godis brun inne!
  • 08.05.17, kl. 19:17 – melding mottatt: Blue dream inne 3 gram i baggen
  • 16.05.17, kl. 17:08 – melding mottatt: Super godis inne både brunt og grønt ring vis d trengs
  • 17.05.17, kl. 14:26 – melding sendt: Trenger snø si ifra om du fikser

Venter på dom

Mottakerne er folk i alle aldre fra hele Oslo og mindre deler av Akershus. De aller fleste er ustraffet fra tidligere.

Videoen fra boligblokken viser at mange av de angivelige kjøperne kommer innom kort tid etter at flåtemeldingene er sendt ut.

Politiet mener salgsmetoden beviser at mennene driver organisert kriminalitet.

– Men dere har beslaglagt relativt små mengder narkotika?

– Isolert sett kan hvert enkelt funn sees på som lite, men vi vektlegger totaliteten. Det mest alvorlige i denne saken er at man i over et år har forsøkt å selge narkotika via flåtemeldinger til en stor gruppe mennesker, sier Meeg-Bentzen.

Ikke overbevist

Forsvareren til en av mennene, som har erkjent oppbevaring av våpen, men som nekter straffskyld for salg av narkotika, mener at politiet ikke har bevist at mennene har opptrådt som en organisert kriminell gruppe.

– De tiltalte er personer som har kjent hverandre siden de var barn. Politiet må bevise at dette er mer enn vanlig kontakt mellom venner og at det er mer enn en subkultur blant unge mennesker på Oslos østkant. Det mener vi at de ikke klart. Politiet har blåst opp og overtolket det som ligger i saken, sier advokat Øyvind Bratlien.

Carl Rieber-Mohn, som forsvarer en av de andre tiltalte, sier at hans klient nekter enhver beskyldning om at han skal være en del av et organisert miljø.

– Politiet betegner snart halve Holmlia som medlemmer av Young Bloods, men min klient sier at han ikke har en slik tilknytning, sier advokaten.

Dom i saken er ventet senere denne måneden.