GIR STØTTE: Venstre-topp Abid Raja gir Sondre Hansmark støtte etter at han gikk ut og kritiserte Venstre-ledelsen og Trine Skei Grande.
GIR STØTTE: Venstre-topp Abid Raja gir Sondre Hansmark støtte etter at han gikk ut og kritiserte Venstre-ledelsen og Trine Skei Grande. Foto: Junge, Heiko

Abid Raja støtter Grande-kritiker: – Vi må justere kurs

Venstres Abid Raja går ut med støtte til Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Han ber partiledelsen erkjenne at de er i krise og sier partiet må våge å ta en lederdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det stormer rundt Venstre-leder Trine Skei Grande. Før helgens landsmøte i det kriserammede partiet er bakteppet intern uro og dårlige meningsmålinger.

På mandagens kommunevalgbarometer får Venstre 3 prosent. Det vil være Venstres dårligste kommunevalg noen sinne.

– Velgerne aner ikke hva vi står for, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2 mandag.

Han mener Trine Skei Grande og de andre Venstre-statsrådene snakker uforståelig overfor velgerne, at Skei Grande gjorde en tabbe da hun ble kulturminister og etterlyser at Skei Grande er på jobb som Venstre-leder.

– Trine er blitt for snever og det er kun kulturpolitikk som er fokuset. Skal man si at man skal ha et lett departement, så må man bruke tiden på å være partileder for Venstre, sier Hansmark.

– Vi var liksom det kule og moderne partiet, som man ville være på lag. Nå har vi abdisert fra den tronen og fremstår veldig slitne og lite villige til å fornye oss og følge med, fortsetter ungdomspolitikeren.

Raja: – Kjærlighet

Abid Raja, som ifølge DN under regjeringsforhandlingene foreslo at Venstre burde kreve næringsministeren, gir nå støtte til Hansmark.

– Det er ekstremt viktig at vi er lydhøre i moderpartiet overfor ungdomsorganisasjonen vår. Dette er de som skal ta over dette partiet, sier Raja til TV 2.

– Å sable han ned vil jeg sterkt advare mot. De som tenker at han er ute etter å ta Trine, bør se på det fra en annen synsvinkel. Han gjør det utelukkende av, og det viser, kjærlighet til Venstre. Han gjør dette for han ønsker å løfte Venstre opp på målingene.

Raja mener Hansmark har viktige poenger.

– Vi må erkjenne at vi har et problem. Det er ikke sikkert alle erkjenner det umiddelbart. Han sier at mange i hans generasjon må støtte ambisjoner enn å være et sperregrenseparti. Jeg vil gjerne si at min generasjon er like utålmodig.

Den profilerte politiker, som i vinter ble sykemeldt etter at han ble skjelt ut av Trine Skei Grande, sier han ikke er enig i den samlede kritikken mot statsrådene.

– De gjør så godt de kan og står på. Det skorter ikke på innsatsviljen, og jeg tror alle er enige om at Trine er en fantastisk kulturminister, sier Raja.

– Mener du det er en tabbe at partilederen er kulturminister?

– Dette er partilederens prerogativ og gjøre de valgene man velger å gjøre. Det er valget Trine har gjort, men det går an å lytte til ungdomspartiet som sier at vi bør justere kurs. Vi må justere kurs, sier han.

Mangler strategi

Han mener likevel partiet nå må legge en strategi, og sier han vil ta initiativ.

– Vi har manglet den klare strategien. Organisasjoner mener Venstre har den beste politikken, men politikken forsvinner frem til velgerne. Vi har potensiale til å bli et 10-prosentparti.

– Vi må snakke ektefølt og bort fra robotspråket, sier Raja videre.

Må våge å diskutere lederspørsmålet

– Hvor lenge kan et 2-prosentparti, som har som ambisjon å være et 10-prosentparti, holde seg med en ledelse som ikke klarer å kommunisere?

– Det er en debatt vi som parti må våge å ta en samtale om. Nå er det ikke valg i partiet, men det er et spørsmål valgkomiteen må ta stilling til frem mot landsmøtet i 2020.

– Velgerne stemmer i hovedsak på partiene, men også på personene de liker.

– Så velgerne liker ikke politikerne i ledelsen til Venstre?

– Det var en feiltolkning av det jeg sa. Jeg sa jeg var trygg på at selv om det står at jeg ikke er inne på Stortinget nå, så hadde mine velgere i Akershus valgt meg inn hvis det er valg i dag. Såpass selvtillit må vi ha.

Raja understreker at han håper landsmøtet vil handle om distriktspolitikk og lokalvalg - ikke lederstrid.