PARTILEDERE I TRØBBEL: Venstre-leder Trine Skei Grande og Ap-leder Jonas Gahr Støre sliter med oppslutningen når velgerne blir spurt opmn hva de vil stemme ved kommunevalg.
PARTILEDERE I TRØBBEL: Venstre-leder Trine Skei Grande og Ap-leder Jonas Gahr Støre sliter med oppslutningen når velgerne blir spurt opmn hva de vil stemme ved kommunevalg. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Partiledere i trøbbel foran kommunevalget

Jonas Gahr Støre, Trine Skei Grande og den som overtar KrF risikerer alle å lede partiet sitt til historiens dårligste kommunevalg i høst. De er rett og slett partiledere i trøbbel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Trygve Slagsvold Vedum kan være i ferd med å lede Senterpartiet mot tidenes beste kommunevalg, er situasjonen verre for flere andre partiledere. De er i trøbbel.

Arbeiderpartiet kan gå mot tidenes dårligste kommunevalg.

Et halvt år før valget får partiet 26,5 prosent på Kantar TNS' kommunevalgbarometer for TV 2, langt unna 33 prosent som de hadde for fire år siden.

Partiet har klart høyere oppslutning blant de yngste velgerne enn de eldste, noe som kan bli et problem ved kommunevalg hvor valgdeltagelsen blant velgerne under 30 år ofte er mye lavere enn blant de eldste. Partiet står sterkere blant kvinner enn menn.

Partiets oppslutning er større nord for Dovre og lavest på Vestlandet, hvor partiet møter sterk konkurranse fra Høyre. I Oslo og Akershus, gir fløypartiene på venstre flanke skarp konkurranse om velgerne.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet beholder 63 prosent av velgerne som stemte på dem ved stortingsvalget i 2017. Partiet mister flest velgere til Høyre og Senterpartiet.

Høyre har klart høyere oppslutning blant velgere over 60 enn blant velgerne under 30 år. Partiet har høyest oppslutning i Oslo og Akershus og på Vestlandet, og lavest oppslutning i Nord-Norge.

Bakgrunnstallene viser at 54 prosent av velgerne som stemte på dem ved kommunevalget i 2017 sier de vil gjøre det igjen om det er kommunevalg nå. Høyre mister flest velgere til Senterpartiet, og dels til Arbeiderpartiet og Frp.

Hver femte velger som stemte Venstre ved stortingsvalget sier de ville ha stemt Høyre om det var kommunevalg i morgen.

Senterpartiet har høyest oppslutning på Indre Østland og klart lavest i Oslo og Akershus. Partiet står relativt like sterkt i alle aldersgrupper.

Partiet mister klart flere tidligere velgere til Arbeiderpartiet enn de får igjen, men henter samtidig mange nye velgere som stemte på andre partier. Særlig henter de mange velgere som stemte Høyre og Frp ved forrige stortingsvalg.

Fremskrittspartiet står svakt blant de yngste velgerne. Partiet har klart flere usikre velgere velgere enn de tre andre store partiene. For første gang på lenge henter Frp nesten like mange velgere fra Høyre som det er tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Høyre ved kommunevalget.

48 prosent av Frps velgere ved stortingsvalget sier de ville ha stemt på partiet dersom det var stortingsvalg i morgen.

SV har en klart lavere oppslutning når velgerne blir spurt om hva de vil stemme dersom det var kommunevalg i morgen enn de har hatt på de siste målingene med spørsmål om stortingsvalg.

Nesten 3 av 10 velgere som stemte SV ved stortingsvalget har satt seg på gjerdet når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. Partiet henter også få velgere fra andre partier og velgere som satt hjemme i 2017.

KrF ville gjort sitt dårligste kommunevalg siden de ble et landsdekkende parti, men bare 0,5 prosentpoeng bak Knut Arild Hareides valgfiasko i 2015.

Partiet mister en del velgere som stemte på dem ved stortingsvalget til Høyre og Senterpartiet, men henter klart flere tilbake fra Høyre. KrF mister imidlertid ingen velgere til Arbeiderpartiet, men får 11.000 tilbake.

Rødt ligger an til mer enn å doble oppslutningen fra forrige kommunevalg og kan bli en aktør å regne med når forhandlingene skal begynne i flere kommuner etter valget. Rødt beholder en høy andel av sine tidligere velgere og henter velgere fra Arbeiderpartiet, De Grønne, SV og Venstre.

Venstre ligger an til historiens dårligste kommunevalg. Bare to av ti som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2017 sier de vil gjøre det samme igjen. Partiet mister flest av sine tidligere velgere til Høyre. Også flere av Venstres velgere fra 2017 sier de vil stemme på en lokal liste ved kommunevalget.

De lokale listene er allerede synlige på kommunevalgmålingen sammen med andre partier som stiller til valg. Samlet får denne gruppen 4,7 prosents oppslutning, nesten like mye som ved valget i 2015.

Årvåkne lesere har lagt merke til at andelen lojale velgere er lavere ved spørsmål om stortingsvalg. Det skyldes at folk stemmer litt ulikt ved de ulike valgtypene, men også at det normalt er er høyere andel som stemmer ved stortingsvalg.

Om kommunevalgbarometeret

Kommunevalgbarometeret er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige intervjuer av 982 stemmeberettigede i tidsrommet 25. februar - 1. mars 2019. Intervjuene er gjort på telefon. 73,2 prosent oppga partipreferanse.

De som er intervjuet har fått spørsmål ved hva de ville stemme dersom det det var kommunevalg i morgen og hva de stemte ved forrige stortingsvalg.

Kommunevalgbarometeret er vektet mot hva velgerne stemte ved stortingsvalget i 2017. Årsaken er at valgdeltagelsen var høyere ved stortingsvalget i 2017 enn ved kommunevalget i 2015. Noe som ut fra historisk erfaring gir en større treffsikkerhet.