BEKYMRET: Leder for Norsk Studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, sier at de ser på tallene som bekymringsfulle. Nå ønsker han at det blir tatt tak i av politikerne.
BEKYMRET: Leder for Norsk Studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, sier at de ser på tallene som bekymringsfulle. Nå ønsker han at det blir tatt tak i av politikerne. Foto: Edvard Ertesvåg

hver femte student har hatt selvmordstanker:

– Studentene blir ikke tatt på alvor

En rapport viser at selvskading og selvmordstanker er utbredt hos studenter. Nå krever lederen for studentforeningen at studentenes psykiske helse blir tatt på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 50.000 studenter som hører til studiesteder i Oslo, Bergen og Trondheim deltok i SHot-undersøkelsen, som inneholder en rekke spørsmål om studentenes hverdag.

Omfanget av selvskading og selvmordstanker er høyt blant studentene viser undersøkelsen.

  • Én av fem svarer at de har skadet seg selv med vilje og like mange at har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv, men ikke faktisk forsøkt å gjøre det.
  • Fire prosent oppgir å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Omfanget av selvskading er vesentlig høyere blant kvinnelige enn blant mannlige studenter.

Stort omfang

Kari Jussie Lønning er leder for styringsgruppen for SHoT og lege. Hun synes tallene er urovekkende.​ I tillegg til de høye tallene knyttet til selvmordstanker, avdekket undersøkelsen at mange drar med seg tidligere problemer inn i studietiden.

– Halvparten av de som som svarte at de hadde tenkt på å skade seg eller ta sitt eget liv, sier at de tankene løper helt tilbake til 14-17-årsalderen. Så at det i stor grad er et samfunnsproblem er klart, sier Lønning.

Kari Jussie Lønning, er leder for styringsgruppen bak SHoT-rapporten. Den kommer ut hvert fjerde år, og i 2018 var det første året de inkluderte selvmordtanker og selvskading i rapporten
Kari Jussie Lønning, er leder for styringsgruppen bak SHoT-rapporten. Den kommer ut hvert fjerde år, og i 2018 var det første året de inkluderte selvmordtanker og selvskading i rapporten Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO

Forverring

Håkon Randgaard Mikalsen er leder for Norsk Studentorganisasjon. Han sier at tallene de har sett igjennom SHoT-undersøkelsene som har vært de siste årene, viser en klar forverring av den psykiske helsetilstanden hos studenter.

– Vår opplevelse er at man faller mellom to stoler hva gjelder psykisk helse hos studenter. I og med at tallene viser en økning og at selvmordstanker er et så utbredt problem, også for studenter. Vi mener dette burde prioriteres i mye større grad, sier han.

Nå krever han at studentene blir prioritert.

– Vi savner bredere tiltak og at man klarer å tenke helhetlig rundt psykisk helse hos studenter. Man har ikke klart å gjøre nok når man ser disse tallene. Det er viktig at forebyggende tiltak og behandling prioriteres.

Selvmordstall
Infogram

Ser alvorlig på tallene

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, sier til TV 2 at hun synes tallene er alt for høye.

– Vi vil jo selvfølgelig at studenter ikke skal ha slike tanker i det hele tatt. Det er viktig at studentene skal ha det bra psykisk mens de studerer. Det er også viktig for at de skal kunne gjennomføre studiene sine, så dette er noe vi er opptatt av. Det å studere er hardt arbeid. Vi vet at mange synes det er tøft å begynne å studere, man flytter kanskje til en ny by og kanskje man føler seg ensom, sier Nybø.

Forsknings og utdanningsministeren sier til TV 2 at ingen skal måtte gå rundt med selvmordtanker.
Forsknings og utdanningsministeren sier til TV 2 at ingen skal måtte gå rundt med selvmordtanker. Foto: Hagen, Fredrik

Nybø sier at de har flere gode tilbud tilgjengelig for studenter gjennom studentsamskipnadene rundt om i landet.

– Her er det ulike ting som skal gjøres. Hovedsakelig skal studenter som alle oss andre bruke det offentlige helsevesenet. Vi har for studenter et supplement med studentsamskipnadene rundt omkring på studieplassene. De satser vi hardt på, og de får overført mange millioner til å drive med studentvelferd. De driver med et bredt spekter av tiltak. Hva tilbudene hos de enkelte innebærer er litt forskjellig, men det er flere gode tjenester tilgjengelig. Blant annet psykologtjenester på nett, ekstra bistand rundt eksamen, sosiale tilbud og idrett, sier Nybø.

Etterlyser nytenkende tiltak

Styrelederen for Studentsamskipnaden Oslo og Akershus, Vetle Bo Saga, sier til TV 2 at det ikke alltid er like enkelt å ta fatt på studenttilværelsen.​

– Man vet at er mange utfordringer knyttet til å flytte for seg selv å studere. Man er i en ny og sårbar fase der man skal få seg nye venner, plutselig må man styre sin egen økonomi, fagene på skolen er mer krevende enn før og alt dette skjer ofte samtidig, sier Saga til TV 2.

Saga sier at de har tilrettelagte tilbud for studenter som vil snakke med noen om problemene sine, og at alle studenter kan komme til dem.

– Hos oss er det et stort apparat som jobber med rådgivning og psykisk helse. Vi har lavterskeltilbud som skal gjøre at det er lett å komme til oss. Vi har for eksempel psykologtjeneste på tilbudslisten vår som er tilgjengelig for alle studenter, sier Saga.

Vetle Bo Saga tror mange kan slite med å tilpasse seg en studiehverdag preget av mye nytt.
Vetle Bo Saga tror mange kan slite med å tilpasse seg en studiehverdag preget av mye nytt. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO

Han sier det er stor pågang på tjenestene de tilbyr. Nå etterlyser han at utdanningsinstitusjoner og politikere tenker nytt.

– For eksempel er det ikke sikkert at en stor forelesningssal er det beste læringsmiljøet for en student. Det kan for mange virke avskrekkende. De viktigste tiltakene som kan gjøres på feltet er å bidra til mestring og forebygging, sier Saga.