Danske Mads skal dyrke tonnevis med cannabis

I Danmark har man startet dyrking av cannabis til medisinsk bruk. Venstre ønsker at Norge gjør det samme.

Utenfor lokalene til Aurora Nordic i Odense er det flere overvåkingskameraer. Sikkerheten er på topp. For innenfor veggene til veksthusene dyrkes det topp potente cannabisplanter.

I Danmark har regjeringen satt i gang et fireårig forsøksprosjekt der de har gitt tillatelse til denne produksjonen. Over 20 selskap, de fleste gartnere, har søkt om å få delta.

En av disse er Mads Pedersen. Familien har dyrket tomater i to generasjoner. Nå har de gått sammen med et canadisk selskap, investert 260 millioner kroner og startet Aurora Nordic.

I løpet av året vil de bli Europas største cannabis-produsent.

Stort marked

Pedersen viser TV 2 rundt i de enorme lokalene. Utvidelsene er allerede bestemt. Innen året er omme vil han ha 60 000 kvadratmeter med cannabis-produksjon under glasstakene i drivhusene.

– Jeg kan ikke avsløre hvor mange tonn vi kommer til å produsere. Men vi har kjøpere i både Frankrike, Italia og i Tyskland. Særlig i Tyskland er etterspørselen etter medisinsk cannabis stor, sier Mads Pedersen til TV 2.

Han forteller at myndighetene har satt svært strenge krav til produksjonen. Siden det er medisin som produseres er for eksempel sprøytemidler forbudt.

Aurora Nordic regner med å eksportere produktet også til Norge.

ETTERSPØRSEL: Mads Pedersen forteller at det er stor etterspørsel etter medisinsk cannabis. Foto: Finn-Ove Hågensen
ETTERSPØRSEL: Mads Pedersen forteller at det er stor etterspørsel etter medisinsk cannabis. Foto: Finn-Ove Hågensen

Har politisk støtte

I tillegg til å produsere råvarene vil Pedersen også videreforedle produktet.

Han har allerede installert utstyr som skal tørke toppskuddene fra plantene. Pedersen vil også produsere olje-kapslene, som er det medisinske produktet. Da må de vite nøyaktig innhold av virkestoffet, både mengde og styrke, for det er spesialisert farmasøytisk industri.

I dag har Pedersen 40 ansatte i produksjonen, men han regner med at de er 200 i august.

– Det har vært en helt utrolig interesse for virksomheten vår, både fra leger og pasienter. Vi har store forventninger, sier Pedersen.

Da de åpnet de nye produksjonslokalene i januar, var sunnhetsministeren i Danmark til stede. Han ville vise at Pedersen også har politisk støtte for prosjektet sitt.

Glade pasienter

Også hos organisasjonen til de danske gartnerne er de i gang med å forberede medlemmene på morgendagens nye industri. Planen er at de skal bygge opp både produksjon, markedsføring, distribusjon og videreforedling i Danmark.

– Da vil vi ha ti ganger så mange ansatte i denne industrien som vi har i dag, sier Torben Lippert i Dansk Gartneri.

Også mange pasienter jubler over den nye utviklingen. Lege Tina Horsted driver Clinic Horsted i København, en smerteklinikk med over 5000 pasienter. 3000 av dem får behandling med cannabis, hvor mange av dem kommer fra Norge.

Sklerosepasienter og kreftsyke er blant mange som får cannabis-medisin for å dempe smertene. I dag er behandlingen dyr, og støtteordningene er kompliserte. Medisinen importeres fra Nederland og Canada, men med produksjon i Danmark regner Horsted med at prisene vil gå ned.

Får cannabis-behandling

Det håper Per Kruse (62) på. Han har fått cannabis-behandling i to og et halvt år. En arbeidsulykke førte til operasjon i ryggen og han fikk store mengder morfin for å dempe smertene. Morfinen gjorde han sløv, uengasjert og deprimert, og han forteller at livet hans har endret seg radikalt etter at han startet med cannabis-behandling.

– Jeg har mer livskvalitet, jeg har fått apetitten tilbake og lysten til å leve. Cannabis-behandlingen har rett og slett gitt meg et bedre liv, sier han til TV 2.

Produksjonen i Odense følges tett av de som bruker medisinene i Danmark.

Mads Pedersen i Aurora Nordic regner med at han begynner å tjene penger på sine investeringer innen august. Da skal medisinen hans ut på markedet til Per og de mange andre smertepasientene rundt om i Europa.

Vil dyrke cannabis i Norge

I Norge er det tillat med medisinsk cannabis for pasienter med så sterke smerter at andre godkjente legemidler ikke lindrer tilstrekkelig.

– I dag importeres cannabis først og fremst fra Nederland. Jeg mener vi burde vurdere om det også skal dyrkes i Norge, siden det er et lovlig produkt, sier Guri Melby (V).

Guri Melby er stortingsrepresentant for Venstre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Guri Melby er stortingsrepresentant for Venstre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Politikeren mener vi kan lære mye av erfaringene danskene har gjort seg.

– Det vil kunne være overførbart til norske forhold der medisinsk cannabis er lovlig, men ikke særlig utbredt. Vi bør definitivt se på om vi kan dyrke det her eller i stedet for å importere det, sier Melby.

Venstre fikk gjennomslag for at pelsdyrnæringen skal legges ned innen 2025. Venstrepolitikeren mener en ny cannabis-næring i Norge er en god anledning for pelsdyrbønder å starte opp et nytt levebrød.

– De bøndene som i dag bruker arbeidstiden sin og eiendommen sin på pelsdyrnæringen, trenger noe nytt å gjøre. Vi har satt av penger til omstillingsmidler bøndene, og da kan de vurdere om det å dyrke cannabis til medisinsk bruk kan være en mulig næringsvei, sier Melby.