Ingstad-kapteinen tilbake om bord: – Et fryktelig trist syn
Fartøysjef Preben Ottesen gikk torsdag om bord på KNM «Helge Ingstad» for første gang siden ulykken.
Torsdag ankom KNM «Helge Ingstad» Hanøytangen hvor arbeidet med å heve fregatten skal fortsette.
Det er mannskapene som var om bord på båten da ulykken skjedde, som nå jobber med å tømme fartøyet for vann.
Se den direktesendte dokumentaren om fregattulykken klokken 21.45 på TV 2 torsdag.
Mannen som leder mannskapene er fartøysjef på KNM «Helge Ingstad», kommandørkaptein Preben Ottesen.
I full gang
Når TV 2 møter han torsdag kveld vil han aller helst tilbake til fregatten for å fortsette arbeidet.
– Det er min besetning, «Helge Ingstad»s originale besetning, som er om bord og jobber nå. De har forberedt seg for dette oppdraget ganske lenge, så for dem har det vært en lettelse å komme i gang, sier han og forklarer:
– Nå plasserer besetningen min pumper rundt omkring i fartøyet for å få ut så mye vann som mulig. Det er førsteprioritet nå.
I tillegg forteller han om jobben som er andreprioritet.
– Det er å få så mye som mulig av dyrt materiell i land og prøve å få preservert det slik at vi kan bruke det igjen, sier han og legger til:
– Den har vært fylt med vann og det som er komplisert og dyrt på en fregatt er all elektronikken om bord, så det er ikke tvil om at det er veldig mye som er ødelagt der.

– Fryktelig trist syn
Det er flere måneder siden KNM «Helge Ingsatd» og tankskipet TS Sola kjørte i hverandre. Siden den gang har fregatten ligget under vann i Hjeltefjorden.
Ottesen forteller at det gir blandede følelser å se fregatten slik den nå ligger ved Hanøytangen.

– Det er et fryktelig trist syn, men på den annen side er det også godt å se at vi har fått den opp. Vi har planlagt og trent for dette i tre måneder nå, og at det nå virkelig skjer, at planen fungerer og at vi får den opp, er en gledestanke, sier han.
– Hvor lang tid ser du for deg at det arbeidet som pågår nå med lensing kommer til å ta?
– Det er veldig vanskelig å si, for vi er ikke sikre på status helt nede i fartøyet, sier han, sier han.
Mannskapene jobber seg nemlig systematisk gjennom hele skipet.
– De har begynt helt øverst i fartøyet og så går de gjennom alle rom og sjekker hvor det er luft og hvor det er vann. Så fjerner de vannet etter hvert som de går nedover og når de kommer ned til vannlinjen starter pumpingen der, sier han og fortsetter:
– I tillegg sitter det eksperter på Gulliver, som regner på balanse i fartøyet og kommer med anbefalinger på hvor vi skal starte å lense og hvor vi skal stoppe, så pumpene blir flyttet alt etter balansen i fartøyet.
Komplisert operasjon
Skipssjefen forteller at man ikke vet hvor lang tid arbeidet vil ta.
– Dette er jo nytt for oss, sier han.
For å heve fregatter i milliardklassen er ikke hverdagskost. Men mannskapene til Preben Ottesen har gått gjennom mye trening, forberedelser og planlegging.
– Vi har trent veldig mye på dette og det har stadig vært utsettelser, som har vært litt slitsomt for hele besetningen. Men planen var klar for lenge siden. Vi har trent og trent på det og nå har vi endelig fått sjansen til å sette i gang fordi vi fikk det værvinduet vi trengte, sier han.

– Har du vært nervøs for om dette skulle gå?
– Dette er en veldig komplisert operasjon så det er ikke tvil om at man har følt på at dette kan skjære seg. Det er en del kritiske punkter i operasjonen, men de fleste har vi nå passert. Den neste kompliserte operasjonen er egentlig å få den over på lekteren, sier han.
Følg hevingen av KNM «Helge Ingstad» direkte i vårt livesenter.
Meldte seg frivillig
Ottesen forteller at det ikke var vanskelig å få folk til å stille til arbeidet med å tømme fregatten for vann.
– Det var veldig lett. Alle ville stille. Alle ville bli med. Til og med menige som dimmiterte til jul ba om å være med frivillig og bistå i arbeidet, sier han.
– Hvorfor det, tror du?
– Det er fordi man får et veldig eierskap til fartøy man har tjenestegjort og jobbet steinhardt på i lang tid. Du får et eierskap til det og du har lyst til å hjelpe til med å redde det.
– Kommer du noen gang til å seile Helge Ingstad igjen?
– Det er det opp til noen andre å vurdere, om det går an å bruke Helge Ingstad igjen.
– Hva tror du?
– Jeg har ingen anelse.