KRITIKK: Sykehjemmet i Vågsøy kommune får krass kritikk fra Pasient- og brukerombudet i Sogn og Fjordane. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
KRITIKK: Sykehjemmet i Vågsøy kommune får krass kritikk fra Pasient- og brukerombudet i Sogn og Fjordane. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Sykehjem-ansatte klippet snoren av alarm for å slippe masete pasient

Pasientombudet er sjokkerte over at ansatte ved flere anledninger med vilje koblet fra alarmen til en pasient ved sykehjemmet i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane.

Hendelsen blir beskrevet i årsrapporten til Pasient- og brukerombudet i Sogn og Fjordane.

Ved flere tilfeller har nattevaktene ved sykehjemmet i Vågsøy koblet fra alarmsnora til en pasient.

Dette ble med vilje forsøkt holdt skjult for både pårørende og pasienten selv, står det i rapporten.

Det var Firdaposten som omtalte saken først.

Avslørt av pårørende

Da de pårørende på dagtid spurte hvorfor alarmsnora ofte var klipt over og knytt sammen igjen, hadde ikke pleierne noe svar å gi.

Det var ikke før en av pasientens pårørende kom på besøk på kveldstid at saken ble oppdaget.

«Nattevaktene var ikke forberedt på at pårørende kom på besøk. Da de oppdaget besøket prøvde de å skynde seg inn på rommet for å koble på alarmen. Den ansatte rakk ikke dette før de pårørende kom inn på rommet, og opplegget ble avslørt», skriver Pasient- og brukerombudet i Sogn og Fjordane i sin rapport.

Den ansatte erkjente handlingen, og forklarte at årsaken var at pasienten brukte alarmen mye.

– Urovekkende

Lisa Refsnes har jobbet som pasientombud i Sogn- og Fjordane og Hordaland i seks år. Hun sier til TV 2 at hun aldri har vært borte i en lignende hendelse.

– Det er helt enestående at du har ansatte som med viten og vilje har klippet av snora til alarmen, og aktivt prøvd å holde dette skjult. Det er svært urovekkende, sier Refsnes.

– Hvilke konsekvenser kunne denne saken fått?

– Det er en åpenbar konsekvens når du fratar folk å bruke alarmen. På denne måten får de ikke muligheten til å varsle om noe alvorlig skulle skje, sier Refsnes.

Legger seg flat

Kommunalsjef for helse- og omsorg i Vågsøy kommune Jeanette Jensen, sier til TV 2 at dette er en uønsket hendelse som ikke skal skje.

– Det er ikke på denne måten vi skal jobbe. Både pårørende og brukere skal føle seg trygge der de er, og de skal få hjelp, sier Jensen.

Ifølge Jensen ser de alvorlig på klagesakene de får, og sier de skal se på hva de kan gjøre for å unngå at slike ting skjer igjen.

– Da saken ble kjent hadde vi samtaler med de som var involvert. Vi har gått grundig gjennom saken, og spurt oss selv hva vi kan lære av en slik hendelse, sier kommunalsjefen.

– Hva ønsker du å si til pasienten og de pårørende?

– Vi må bare beklage det som har skjedd, og vi kommer til å kalle inn til et møte, sier hun.