HAVNET I GJELDSFELLA: Jan Ove Brenden (53) tok opp nye lån for å betjene de gamle. Han har stor tro på at et gjeldsregister vil hjelpe andre nordmenn.
HAVNET I GJELDSFELLA: Jan Ove Brenden (53) tok opp nye lån for å betjene de gamle. Han har stor tro på at et gjeldsregister vil hjelpe andre nordmenn. Foto: TV 2

Jan Ove (53): – Jeg stod på kanten av stupet, og visste at det bare gikk én vei

Jan Ove Brenden vet godt hvordan det er å havne i gjeldskrisa. Han håper det nye gjeldsregisteret vil hindre at andre havner i samme situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om bare noen uker vil et gjeldsregister for første gang være operativt, og til sommeren skal tre komplette registre være på plass.

Det betyr at bankene får full oversikt over alle nordmenns forbruksgjeld, og det blir vanskeligere for dem med stor forbruksgjeld å ta opp nye lån.

En som jubler over den nyheten er Jan Ove Brenden (53), som altfor godt vet hvordan det er å havne i den onde gjeldssirkelen.

– En farlig felle

For Jan Ove startet gjelden i det små, slik den for mange ofte gjør. Han har aldri hatt noen dyr hobby, men havnet i økonomisk uføre gjennom forbruk over tid.

– Jeg kjøpte noen greier for mange år siden, og siden akselererte det bare. Jeg fikk det ene kredittkortet etter det andre, og brukte det til husleie og annet hverdagslig forbruk, forteller Jan Ove.

Gjelden bygde seg opp, og for å holde kreditorene unna, tok han opp nye lån. Da slapp han de store inkassokravene, men samtidig ble gjelden stadig større.

– Det er en utrolig farlig felle. Man er på en måte fanget. Jeg stod på kanten av stupet, og visste at det bare gikk én vei. Likevel er det som et rusmiddel. Man blir redd for inkasso.

Folkesykdom

Jan Ove beskriver vissheten om gjelden som å leve med en verkebyll. Han tenker med gru på hvor mange ganger han har ligget og kaldsvettet om natta.

– For meg har det vært helt forferdelig, og jeg tenker på gjelden hele tiden. Det har skadet meg helsemessig og ødelagt fremtiden min.

Nordmenn har i dag en samlet forbruksgjeld på over 110 milliarder kroner. 53-åringen mener stor gjeld har blitt den nye folkesykdommen.

– Det er en utrolig dyr lærepenge, og ødelegger mange liv.

«Gjeldssoning»

På det meste har Jan Ove hatt i underkant av 500.000 kroner i forbruksgjeld. For et drøyt år siden fikk han godkjent søknaden om gjeldsordning, og har nå klart å komme seg ut av den onde sirkelen.

– Nå lever jeg på minimumsnivå. For ikke så lenge siden arvet jeg litt penger, men alt forsvant i dragsuget. Jeg kaller det «gjeldssoning», sier Jan Ove.

Det at han har valgt å være åpen om gjeldsproblemene, har hjulpet ham på veien ut av det. Han har også merket at det hjelper andre i samme situasjon.

– Jeg holdt et foredrag der jeg fortalte om «verkebyllen». Etter foredraget fikk jeg hyggelige tilbakemeldinger, blant annet fra en person som kom bort og fortalte at han skyldte 700.000 kroner. Jeg har stått foran speilet og løyet for meg selv, men det er like greit å bare fortelle om det.

Lykkelig over gjeldsregister

Jan Ove er opptatt av at man ikke skal snakke dritt om de som har opparbeidet seg stor gjeld. Han mener folk må innse at de med stor gjeld ikke nødvendigvis er de som har dyre biler, men at det er snakk om vanlige folk de treffer i hverdagen.

– Jeg er en av menneskene som kunne vært på Luksusfellen, sier Jan Ove.

Da han fikk høre nyheten om at det skulle opprettes et gjeldsregister, ble han veldig glad. Han håper det vil gjøre det vanskeligere for bankene å dele ut mange og dyre forbrukslån.

– Hadde et gjeldsregister eksistert for flere år siden, hadde det stoppet meg fra å havne i den situasjonen jeg er i. Nå vil et gjeldsregister stoppe andre, og presse dem til å be om hjelp.