menneskerettighetsforkjemper:

– Dødstraff for blasfemi og frafall fra islam er Guds lov

Abid Raja ble overrasket over uttalelser til pakistansk menneskerettsforkjemper og advokat på norgesbesøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saif-Ul Malook er advokaten som med stor fare for eget liv forsvarte en kristen, pakistansk kvinne som var uriktig anklaget for blasfemi.

Asia Bibi ble dømt til døden for blasfemi i 2010. Anklagene om at hun skal ha snakket stygt om profet Mohammed er tilbakevist som falske. Likevel tok det over åtte år før hun ble frikjent og at frifinnelsesdommen ble rettskraftig 29. januar i år. Underveis har både en lokal guvernør og en minister mistet livet fordi de støttet Bibi i hennes sak.

Advokat Malook har tre politivakter utenfor huset sitt i Lahore, døgnet rundt. Likevel sier han til TV 2 at han ikke er redd.

– Hvis noen dreper meg mens jeg utfører yrket mitt, bare for å hindre meg i å utføre mine plikter, tenker jeg at det er den største død. Og jeg vil være ganske glad hvis jeg mister livet gjennom arbeidet med å hjelpe de som er utsatt for urett.

Sier ikke nei til dødsstraff

Denne uka er Malook på norgesbesøk, invitert av den norske organsisasjonen for trosfrihet, Stefanusalliansen. På flere arrangementer skal han snakke om trosfrihet i Pakistan og hans arbeid med Asia Bibi-saken.

Hans uredde og suksessrike advokatarbeid har gitt ham en høy stjerne blant trosfrihetsforkjempere i hele verden. Selv er han muslim.

Advokat Saif-ul Mulook. Foto: Tom Rune Orset/TV 2
Advokat Saif-ul Mulook. Foto: Tom Rune Orset/TV 2

I Asia Bibis tilfelle handlet saken om falske anklager om blasfemi. Men hva hvis anklagene er sanne? - at noen blir dømt til døden fordi de har snakket stygt om profeten Mohammed? Vi stiller Malook spørsmålet og mannen som er villig til å dø i jobben med å stå opp for urett, svarer følgende:

– Det betyr ikke noe hva jeg tenker. Det er lovene i Pakistan.

Vi spør ham videre hva han synes om dødsstraff for de som forlater islam.

– Det er gitt av Gud i Koranen at den som forlater islam kan drepes.

Uttalelsene kommer fra en mann som deltar på arrangementer om trosfrihet.

– Er dette trosfrihet?

– Jeg vet ikke hva som er trosfrihet og hva som ikke er det. Jeg sa at dette er skrevet i muslimenes hellige bok.

– Så det er Gud som har bestemt dette?

– Ja, når Gud bestemmer, kan ikke jeg si om det er rett eller galt.

– Trist at han ikke tar til motmæle

Stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre er engasjert internasjonalt i kampen for religionsfrihet. Han deltok i en av panelsamtalene med Saif-Ul Malook. Da TV 2 presenterer ham for advokatens uttalelser blir han overrasket og skuffet.

– Det er ihvertfall ikke positive trekk. Da kan man jo ikke ha religionsfrihet slik vi kjenner det i Norge og slik vi bør kjenne til religionsfrihet i resten av verden, sier Raja.

Raja konfronterer Malook med hans uttalelser i debatten og spør ham om han vil stå opp for religionsfriheten. Da svarer Malook:

– Jeg sa bare at det er slik det står i Koranen. Hvis jeg sa i dag at jeg ikke er enig i det, kan jeg ikke lande i landet mitt på fredag. Det er så enkelt: Et guddommelig spørsmål som Gud har bestemt, hvem er jeg til å kommentere det?

Raja er skuffet over at menneskerettighetsforkjemperen ikke våger å stå opp for religionsfriheten, også for muslimer.

– Han har gjort en vågal jobb med å få Asia Bibi frikjent, men så er det et trist faktum at en menneskerettighetsadvokat som ham ikke våger å ta til motmæle mot dødstraff for frafall fra islam - fordi han er redd for eget og familiens liv, avslutter Raja.