MAKTKAMP: Jonas Gahr Støre kjenner seg ikke igjen i at det pågår en maktkamp i Arbeiderpartiet, men fastholder kritikken mot Trond Giske.
MAKTKAMP: Jonas Gahr Støre kjenner seg ikke igjen i at det pågår en maktkamp i Arbeiderpartiet, men fastholder kritikken mot Trond Giske. Foto: Junge, Heiko

Støre avviser Giske-påstand: – Jeg står inne for svarene

STEINKJER / OSLO (TV 2): Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han til tross for utviklingen i Giske-saken står inne for kritikken han rettet mot Trond Giske i forbindelse med dansevideoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke uttalte Støre at han ikke hadde tillit til Trond Giske, og at det var grunn til å stille spørsmål ved den tidligere nestlederen sin dømmekraft, etter at en video fra et utested ble kjent.

I et direktesendt TV 2-intervju samme dag vakte Trond Giske oppsikt da han nektet å gi en tillitserklæring til partilederen.

– Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har til vi har en ny, uttalte Giske.

Flere kilder i Arbeiderpartiet omtalte det som et «angrep» på Jonas Gahr Støre og mener TV 2-intervjuet for første gang viser hvor kjølig forholdet faktisk er mellom dagens Ap-leder og den tidligere nestlederen.

– En kule varmt

Mandag var ikke den tidligere nestlederen like hard i sin omtale av Støre, og hevdet det gikk en kule varmt fra flere hold i spørsmål om tillit.

– Jonas og jeg har jobbet tillitsfullt sammen gjennom ti år i regjering, i sentralstyret og i stortingsgruppa. Jeg er trygg på at vi kommer til å fortsette med det på det laget som skal vinne valget til høsten, skrev Giske i en melding til TV 2.

På direkte spørsmål fra TV 2 onsdag om det gikk en kule varmt også fra Støre i spørsmålet om tillit fredag, svarer partilederen slik:

Jeg svarte på spørsmålene jeg ble stilt, og står inne for svarene, sier Støre.

– Står du inne for uttalelsene i lys av utviklingen i saken?

– Ja. Mine kommentarer var ikke basert på VGs dekning, men på forhistorien til denne saken og valgkomiteens vurdering, svarer Ap-lederen.

Han står dermed inne for kritikken han rettet mot Giske i forbindelse med dansevideoen.

– Det som var viktig for meg var å støtte det Trøndelag Ap konkluderte med. Det er deres ansvar å sette opp lister til sin nominasjonsliste, og de gjorde en vurdering på det som jeg mente det var hold i, og som jeg støttet, sier Støre til TV 2.

Støtter beslutning

– Hva er det du ser i denne videoen som gjør at du mister tillit til Trond Giske?

– Det er en mediedebatt om hvordan mediene har håndtert dette, og det får de ta. Men det som var viktig for de i Trøndelag, gitt forhistoriene og gitt de tidligere varslerhistoriene, så var inntrykket som ble formidlet i videoen av en slik karakter at de ikke hadde tillit til å la Giske bli stående på lista. Den beslutningen støtter jeg, sier Støre.

– Hadde du all nødvendig informasjon i saken da du uttalte deg på fredag?

– Ja. Denne videoen ble raskt vurdert til å ikke være en varslingssak til Arbeiderpartiet. Men episoden utløste like fullt nye spørsmål om tillit. Hva gjelder Arbeiderpartiet så er alle involverte innstilt på å bruke kreftene på politikk, og det er også den klare oppfordringen fra partiorganisasjonen, sier nestlederen.

– Mener du Giske opptrådte kritikkverdig på den byturen?

– Trond Giske har selv sagt at det ikke var lurt å være på dette utestedet og stille opp på denne videoen, og det er jeg enig i, sier Støre.

Maktkamp

På spørsmål om hvorvidt det pågår en beinhard maktkamp i partiet, stiller partilederen seg uforstående.

– Jeg er veldig fremmed for det. Jeg ser det ikke, og jeg hører det ikke. Vi er enig om hovedvalg og hovedkurs, og det er vi samlet om. Nå skal vi ha landsmøte om litt over en måned, og da tror jeg du vil se det der, sier Støre.

Onsdag kveld innledet Trond Giske årsmøtet i Steinkjer Ap. Til TV 2 forteller politikeren at han er veldig glad for å endelig kunne snakke politikk igjen.

– Grunnen til at jeg jobber seint og tidlig er for å kunne snakke om drømmene om en god oppvekst for alle barn, en god eldreomsorg, jobber i hele Norge, og ikke minst at vi tar vare på fellesskapet og tryggheten i Norge, sier Giske.

Oppmerksomhet

Det har vært mye støy rundt Trond Giske den siste tiden, etter den mye omtalte dansevideoen. Giske selv sier at han heller skulle ønske at oppmerksomheten var rettet mot politikken.

– Det er virkelig ikke meg som ønsker at det skal være oppmerksomhet på noe annet enn de sakene vi brenner for, sier han til TV 2.

– Hva tenker du om Støres uttalelser om at du ikke har tillit?

– Han er klok nok til å skjønne at hvem man velger og nominerer er opp til de enkelte fylkeslagene og medlemmene rundt om i landet, sier Giske.