Vitnet mot Donald Trump:

Michael Cohen: – Jeg skammer meg

Michael Cohen kaller Donald Trump en rasist, og sier han skammer seg over oppdrag han har utført på vegne av presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg angrer på at jeg sa ja, og jeg angrer på hjelpen jeg ga ham underveis. Jeg skammer meg, for jeg vet hva Mr. Trump er. Han er en rasist, han er en svindler, og han er en juksemaker.

Slik åpnet Michael Cohen sitt vitnemål om hans antatte lovbrudd for den amerikanske kongressen.

Han har tidligere vært presidentens personlige advokat og «fikser», og har blitt omtalt som en av presidentens mes betrodde allierte. Han sa seg i fjor skyldig i å ha løyet til kongressen, og for å ha brutt loven om valgkampfinansiering.

Det var blant annet Cohen som utbetalte de såkalte hysjpengene til pornostjernen Stormy Daniels, i den hensikt at hun skulle holde tett om en affære hun skal ha hatt med Trump.

Eks-advokaten ble i fjor dømt til tre års fengsel, blant annet for å ha løyet til Kongressen om Trumps byggeplaner i Moskva.

Visste om Moskva-avtalene

I sitt vitenmål forteller Cohen om forrige gang han vitnet i kongressen, der han har innrømmet at han løy.

– Sist jeg vitnet for kongressen kom jeg for å beskytte Trump, sier Cohen, før han forteller om forhandlingene om å bygge et Trump Tower i Moskva.

Cohen sa i forrige runde for kongressen at forhandlingene ble avsluttet så raskt den amerikanske valgkampen startet.

– Jeg sa at vi avsluttet forhandlingene i januar 2016. Det var løgn. Vi fortsatte i flere måneder, sier Cohen.

Dette betyr at han mener Trump eller noen av hans allierte forhandlet med russere mens valgkampen pågikk.

Videre sier han at Trump aldri ba han direkte om å lyve om avtalen, men at han ga subtile hint.

– Han ser meg i øynene og sier «det er ikke noe Russland-business». Og så lyver han, og sier det samme til det amerikanske folk, forklarer Cohen.

– Han har blitt den verste versjonen av seg selv

Cohen har vært en av Trumps nærmeste rådgivere siden 2007, da han ble ansatt av den daværende eiendomsmogulen. Han forteller at han følte seg som en del av noe «større en seg selv» i Trumps nærvær.

– Å være med ham var berusende, sier Cohen.

Videre kommer han med svært kraftige karakteristikker av Trump, og forklarer han at han mener Trump har blitt «den verste versjonen av seg selv».

– Trump har både godt og vondt i seg. Men det vonde overskygger det gode. Han er i stand til å utføre generøse handlinger, men han er ikke generøs. Han er i stand til å opptre lojalt, men han er fundamentalt illojal. Donald Trump er en mann som ville bli president for å gagne sin merkevare, ikke for å gagne landet. Han hadde ingen ønsker om å lede denne nasjonen, bare markedsføre seg selv, og bygge sin egen rikdom, sier eks-advokaten.

– Visste om WikiLeaks-lekkasjer

Det var varslet at Cohen ville vitne om at Trump visste om de mye omtalte WikiLeaks-lekkasjene, der tusenvis av demokratenes e-poster ble hacket.

I juli 2016, kun dager før demokratenes nasjonalkomite samlet seg, ble Trump oppringt av Roger Stone.

I samtalen skal det komme frem at Stone og Wikileaks-grunnlegger Julian Assange snakket om å lekke e-poster som ville skade Hillary Clintons valgkamp.

Ifølge Cohen skal Stone, som da jobbet som politisk rådgiver for Trump og som nå er siktet for sin rolle i hackingen, ha ringt Trump, og fortalt at det straks ville komme en massiv lekkasje.

– Trump svarte «ville ikke det vært flott», sier Cohen.

Mener presidenten er rasist

Den tidligere advokaten forteller deretter om samtaler med Trump, som han mener avslører at presidenten er rasist. Fra før har det blitt kjent i media at Trump blant annet skal ha referert til flere land som «shithole countries» (dritthøl), og presidenten har fått kritikk for å ikke ha tatt tydeligere avstand fra hvite nasjonalister og nazister, blant annet etter hendelsen i Charlottesville der en kvinne døde i en påkjørsel.

– Privat er han verre. En gang spurte han meg om jeg visste om et eneste land som var ledet av en svart person, som ikke var et «dritthøl». Det var da Barack Obama var president.

Han skal også, ifølge Cohen, ha sagt at svarte ikke ville stemme på ham, fordi de er for dumme.

– En straffedømt løgner

Donald Trump gikk tirsdag kraftig til angrep på sin tidligere allierte, og kaller ham en svindler.

– Michael Cohen var en av mange advokater som representerte meg (uheldigvis). Han hadde også andre klienter. Han ble fratatt advokatbevillingen etter løgn og svindel. Han gjorde gale ting urelatert til Trump. Han lyver for å redusere straffen. Bruker Skurkens advokat!, tordnet presidenten.

Med «skurken» mener Trump etter alt å dømme Hillary Clinton, som han flere ganger har kalt skurk.

Trumps talsperson Sarah Sanders sier i en uttalelse at det er latterlig at noen ønsker å lytte til en «straffedømt løgner som Cohen».