LEGGER SEG FLAT: VGs politiske redaktør under
LEGGER SEG FLAT: VGs politiske redaktør under "Debatten" tirsdag kveld. Foto: Skjermdump fra NRK

VG-redaktør innrømmer:

– Den første Giske-saken skulle ikke vært på trykk

Det sier VGs Hanne Skartveit i «Debatten» tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den seks sekunder lange barvideoen der Trond Giske ble filmet dansende tett inntil en kvinne i 20-årene skapte storm rundt den tidligere nestlederen forrige uke, men også norsk presses dekning av saken har blitt gjenstand for debatt.

Tirsdag kveld ble forrige ukes Giske-storm og pressedekningen tatt opp i NRKs «Debatten».

Der legger VGs politiske redaktør Hanne Skartveit seg flat overfor programleder Fredrik Solvang:

– Vår sak, slik den var, skulle ikke vært på trykk den dagen. Det er redaktøren som avgjør når den er ferdig nok. Vi bommet, sier hun til Solvang.

– Vi ga ikke det fulle bildet

Solvang følger deretter opp med å spørre spesifikt om hva Skartveit mener de bommet på.

– Vi ga ikke det fulle bildet av saken. Senere på kvelden kom heldigvis NRK med flere opplysninger som breddet ut og som ga et annet inntrykk enn det vi gjorde, svarer Skartveit.

Redaktøren gjentar flere ganger under programmet at saken aldri skulle vært på trykk.

Det var onsdag i forrige uke at Arbeiderpartiet mottok bekymringsmeldingen om Giske. I VG sin første sak sier kvinnen i videoen følgende til avisen:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sa hun.

Senere torsdag kveld gikk hun imidlertid ut i NRK og sa at «videoen ser verre ut enn det var».

– Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til statskanalen.

TV 2s Pål T. Jørgensen stilte også opp i NRK-programmet tirsdag, og var spesielt kritisk til at kvinnens uttalelse tilsynelatende ikke ble møtt med oppfølgingsspørsmål av VG.

– Enhver journalistskoleelev ville fulgt opp med spørsmålet «hva ble litt for mye?», sier han i programmet.

Mistet verv

Giske var på vei tilbake inn i politikken i Trøndelag, men det politiske kaoset kulminerte med at valgkomitéen ombestemte seg og besluttet at Giske ikke skulle bli innstilt til arbeidsutvalget og fylkesstyret i Trøndelag Arbeiderparti.

Trond Giske selv har innrømmet at opptredenen hans i videoen var uheldig, men sa fredag kveld at videoen er brukt for «alt den er verdt», og at det åpenbart er en maktkamp.

Det var verken kvinnen som er avbildet i videoen eller kvinnen som filmet, som stod bak bekymringsmeldingen. Den kom fra nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, hvor begge kvinnene er medlemmer.

De to kvinnene har også gått ut hardt mot det de mener er et rent politisk spill, og sier at de føler seg brukt.

I en SMS til NRK har Sandli skrevet at han i ettertid forstår kvinnene:

«Jeg kan godt forstå at de blir opprørte. Saken har nok blitt betraktelig mer ubehagelig for dem enn jeg hadde kunnet forutsi. Jeg reagerte på Giskes oppførsel i en video jeg ble vist. Min hensikt var å varsle Arbeiderpartiets ledelse om dette i nominasjonsprosessen de var inne i. Etter dette viste det seg at videoen allerede var ute i offentligheten. Da valgte jeg å gi et intervju med VG når de ringte meg.»

Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug har også beklaget at de to kvinnene havnet i en situasjon de selv ikke ønsket.