«En krigserklæring fra Trond Giske»

Flere av Arbeiderpartiets ordførere sier de er lei av konflikter i toppen av partiet.

TV 2 har vært i kontakt med en rekke av Arbeiderpartiets ordførere rundt om i landet.

Vi har spurt hva de synes om medieoppmerksomheten rundt Trond Giske og bekymringsmeldingen mot ham, og om den påståtte maktkampen mellom partileder Jonas Gahr Støre og Giske.

I et direktesendt intervju med TV 2 fredag kveld nektet Trond Giske å gi en tillitserklæring til Støre. Tidligere samme dag sa Støre at han ikke lenger hadde tillit til Giske.

En Ap-ordfører, som ikke ønsker å stå frem med navn, beskriver situasjonen slik:

– Det er en krigserklæring fra Giske å ikke ville si at han har tillit til Støre. Det er svært umusikalsk. Det er tydelig at han vil utfordre makten til Støre.

Steinar Kyrvestad, Ap-ordfører i Valle i Aust-Agder, mener også at Giskes uttalelser må tolkes som at han ikke støtter opp om Støre.

ØDELEGGENDE: Steinar Kyrvestad mener den siste Giske-saken er ødeleggende for Arbeiderpartiet. Foto: Privat/Skype
ØDELEGGENDE: Steinar Kyrvestad mener den siste Giske-saken er ødeleggende for Arbeiderpartiet. Foto: Privat/Skype

– Jeg oppfatter intervjuet med Giske som at han ikke har tillit til dagens leder av Arbeiderpartiet. Det synes jeg er synd. Det er dårlig for partiet, og nå trenger vi et parti som støtter opp om lederen, sier han til TV 2.

– Jeg synes at den situasjonen Arbeiderpartiet og Giske nå har vært i, vitner om dårlig dømmekraft og om dumskap. Og det som er ille med dumskap, er at det ofte ikke er noe å gjøre med, fortsetter han.

Kyrvestad mener fokuset på Arbeiderpartiet de siste dagene ødelegger for partiet, også på lokalt nivå.

– Vi skal inn i en valgkamp nå som er viktig for oss, og dette ødelegger det lokale engasjementet, mener han.

– Viser veldig dårlig dømmekraft

Det var en video av Trond Giske som gjorde at Trøndelag Ap valgte å vrake ham til en rekke verv. På videoen, som ble filmet på et utested i Oslo forrige helg, sees Giske dansende med en kvinne i 20-årene. Kvinnen har uttalt til NRK at «videoen ser verre ut enn den var».

Fylkeslagets valgkomité vedtok i et ekstraordinært møte fredag at Giske likevel ikke innstilles til verv i arbeidsutvalget og fylkesstyret i Trøndelag. Bare to dager før hadde den samme valgkomiteen innstilt Giske til disse vervene.

Flere Ap-ordførere sier til TV 2 at de mener Giske utviste dårlig dømmekraft ved å stille opp på videoen.

– Hadde det vært hvem som helst andre i den videoen, så hadde ingen reagert. Giske viser veldig dårlig dømmekraft når han setter seg i en slik situasjon, mener Helge Sandåker, ordfører i Marnadal i Vest Agder.

– Videoen i seg selv er ikke så alvorlig. Men at Giske ikke greier å styre seg bedre er uheldig, sier Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen i Agder Ap.

– Det er ikke godt for partiet i hvert fall, det er helt sikkert, fortsetter han.

Giske har selv forklart at det var et stort antall mennesker som ville ta selfier med ham denne kvelden.

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt», skrev Giske.

– Heksejakt mot Giske

Andre ordførere TV 2 har snakket med, mener imidlertid at Giske er utsatt for en «heksejakt» med denne videoen.

– Nå har Trond Giske fått nok. Nå må det undersøkes hvem som står bak denne hetsen, dette er rene heksejakta, mener Kjersti Nythe Nilsen, ordfører i Marker kommune i Østfold.

– Den videoen forbinder jeg med en heksejakt. Det er snart så man ikke tør å være en del av den digitale verden lenger. Og særlig når kvinnen i videoen sier at det ikke var noe alvor i dette, at det kun var to personer som danset. Det er noen som er ute etter Giske, mener Grete Irene Sjøli, ordfører i Nes i Akershus.

– Ødeleggende for partiet

Truls Aronsen Wickholm, ordfører på Nesodden i Akershus, mener det ikke er tvil om lederposisjonen i Arbeiderpartiet.

VIL HA FOKUS PÅ POLITIKK: Truls Aronsen Wickholm, ordfører på Nesodden i Akershus. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
VIL HA FOKUS PÅ POLITIKK: Truls Aronsen Wickholm, ordfører på Nesodden i Akershus. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

– Støre er helt uten tvil den ubestridte lederen i Arbeiderpartiet og ingenting tyder på at noen andre enn han blir valgt på landsmøtet. Det anser jeg som en selvfølge. Det at en stortingsrepresentant står på tv og gir inntrykk av noe annet, er ødeleggende både for partiet og kommunevalgkampen, mener han.

– Dette bidrar til uro og krangling. De eneste som er glade for dette nå, er Erna og regjeringen, sier Wickholm til TV 2.

Han håper at partiets toppledelse snart kan få konsentrere seg om å formidle politikk til velgerne.

– Jeg håper Jonas nå kan få lov til å snakke om det som er viktig, nemlig kommunevalgkampen og bedre velferd til fellesskapet, og slippe å bruke tid på slike saker. Inntrykket av Arbeiderpartiet sentralt smitter over lokalt, sier han.

Også Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø i Rogaland mener det er avgjørende at partiet snart lykkes med å få oppmerksomhet om andre ting enn interne maktkamper.

– Vi blir nå nødt til å legge personstrid om posisjoner til side, og være tydelige på hva vi vil som parti. Vi må vi vise velgerne i kommunene, fylkene og i landet hva vi som parti ønsker og hvilket politisk parti vi er, mener han.​

– Jeg er opptatt av politikk, og nå før en lokalvalgkamp passer det dårlig at vi har en diskusjon om posisjoner, sier Fjeldsbø, og legger til at han har full tillit til Støre som partileder.

Trond Giske har ikke besvart TV 2s henvendelser om saken søndag.