Etterlyser stjålet bil med det svært giftige stoffet cyanid

Øst politidistrikt etterlyser en stjålet bil som inneholder en beholder med cyanid. PST sier de ikke har grunn til å tro at tyveriet er en del av terrorplanlegging i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øst politidistrikt etterlyser en bil med en beholder som inneholder det svært giftige stoffet cyanid.

I en pressemelding opplyser politiet at de etterlyser en bil med registreringsnummer CV 88344. Bilen er en 2018-modell Mercedes Sprinter, sølvfarget og har ingen spesiell merking.

Ryggekameraet skal være skadet, det samme med en refleks på venstre side bak. Bilen eies av et budfirma som holder til på Romerike.

Om noen skulle oppdage eller observere bilen, ber politiet om at publikum varsler dem umiddelbart på nødnummer 112.

– Vi har satt inn ekstra styrker for å etterforske og prøve å lokalisere både bilen og lasten, sier Berit Brekke Risbakken, politiadvokat i Øst politidistrikt, til TV 2.

Stjålet

Bilen ble stjålet fra Lørenskog stasjon onsdag kveld. Politiet ble fredag ettermiddag oppmerksom på at det blant lasten var en mengde av det svært farlige stoffet cyanid.

«Lasten inneholder medikamenter til sykehus i Norge, inkludert en beholder med det svært giftige stoffet cyanid», skriver politiet i en pressemelding.

Da politiet ble varslet om lasten, ble det umiddelbart iverksatt en rekke tiltak, og ytterligere varsling gikk til blant andre Politidirektoratet, Kripos, PST og helsemyndighetene, opplyser Øst politidistrikt.

Politidistriktet har satt inn store etterforskingsressurser for å finne bilen. Det er foretatt avhør av bileier og sjåfør, og det jobbes med å innhente videoovervåking.

Lørdag kveld skriver politiet i en pressemelding at de har fått flere tips i løpet av lørdag, og at noen av dem følges opp videre.

«Vi kan ikke opplyse nærmere om hva tipsene inneholder eller hvem de kommer fra», står det.

SØLVFARGET: Bilen er en Mercedes Sprinter 2018-modell. Foto: Privat (med tillatelse)
SØLVFARGET: Bilen er en Mercedes Sprinter 2018-modell. Foto: Privat (med tillatelse)

– Hold god avstand

Politiet skriver videre at publikum ikke må nærme seg bilen dersom de ser den, men holde god avstand. De utelukker heller ikke at lasten kan være dumpet.

«Om noen kommer over mistenkelige gjenstander ber vi om at politiet varsles umiddelbart, og at man ikke under noen omstendighet nærmer seg objektene», skriver politiet.

Plastbeholderen som inneholder cyanid er liten, hvit, og har rødt lokk. Det er usikkert hvordan plastbeholderen er merket.

Politiets etterforskning har så langt ikke har frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et bilbrukstyveri.

– Hovedteorien vår er at dette er et bilbrukstyveri, men vi kan selvfølgelig heller ikke utelukke at gjerningspersonene var interessert i lasten, sier politiadvokat Risbakken.

PST: – Ikke tegn til terrorplanlegging

Også PST, som er varslet om hendelsen, sier at det ikke er tegn til at forbrytelsen er knyttet til terrorplanlegging.

– Vi ble kjent med denne hendelsen natt til lørdag. Det er ingenting av det vi kjenner til nå som tyder på at dette skal kunne settes i sammenheng med for eksempel terrorplanlegging. Det er ikke tegn til at dette er planlegging av terror i Norge, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, til TV 2.

– Man kan jo aldri utelukke det, men det vi har sett av gjennomførte angrep de siste årene er gjort med enkle våpen som kniv og med skytevåpen, fortsetter Bernsen.