VIL VRAKE STØRE: Kjersti Stensengs far mener Trond Giske bør bli Ap-leder i fremtiden.
VIL VRAKE STØRE: Kjersti Stensengs far mener Trond Giske bør bli Ap-leder i fremtiden. Foto: Svein Bjørn Aasnes

Stensengs far mener det haster å bli kvitt Støre – vil ha Giske som partileder

Gunnar Tore Stenseng, faren til Arbeiderpartiets mektige partisekretær Kjersti Stenseng, mener Arbeiderpartiet må bytte partileder så snart som mulig. Trond Giske bør bli partileder, mener Ap-veteranen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gunnar Tore Stenseng var ordfører i Nord-Fron fra 1984 til 2007, og sitter i dag i fylkestinget i Oppland for Arbeiderpartiet.

Etter gårsdagens TV 2-intervju med Trond Giske, går Arbeiderparti-veteranen ut på Facebook med støtte til Giske.

Han mener Giske er utsatt for en maktkamp fra Oslo.

– Det er ufattelig at ikke trønderne støtter Trond Giske i maktkampen der Oslo-partiet gjør alt de kan for å holde ham unna. De vet jo at han er den farligste konkurrenten til Raymond Johansen den dagen Ap trenger en ny leder, skriver Stenseng, som mener det haster å bli kvitt Jonas Gahr Støre.

KONGEN: I 2008 fikk Gunnar Tore Stenseng Kongens Fortjenestemedalje i gull.
KONGEN: I 2008 fikk Gunnar Tore Stenseng Kongens Fortjenestemedalje i gull. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

– Det trenger vi forresten så snart som mulig, skriver Stenseng på TV 2-nyhetenes Facebook-side.

Vil ha Giske

Til TV 2 sier faren at han mener Giske bør bli leder i Arbeiderpartiet en gang i fremtiden.

– Trond er kunnskapsrik, en glimrende debattant om et hvilket som helst tema, har stor appell hos grasrota og er passe langt på venstresiden i partier der jeg også hører til, sier Stenseng.

Ap-veteranen har også tidligere hatt sterke meninger om hvem som bør lede partiet.

I 2001 uttalte Stenseng til TV 2 at partiet burde vrake Jens Stoltenberg etter katastrofevalget. Det var et valg hvor partiet fikk 24,3 prosent, det dårligste resultatet siden 1924.

– I valget mellom flere kandidater må vi finne den beste, som kan være med å bygge opp partiet på lang sikt og skape den tilliten vi tydeligvis manglet i valget. Det tror jeg Jagland har kvaliteter til som foreløpig ingen andre har, sa Stenseng, og karakteriserte Stoltenberg som «for mye finansminister».

Faren avviser overfor TV 2 at han har gitt datteren råd i denne saken.

– Helt uenig

Datteren er sterkt uenig i farens uttalelser.

– Det min far sier og skriver for stå for hans regning. Vi er to ulike personer som er uenige i mange politiske saker. Jeg er helt uenig i det han sier og stiller meg 100 prosent bak Jonas Gahr Støre som partileder, sier Kjersti Stenseng til TV 2.

Partisekretæren, som håndterte varslene mot Trond Giske, mener avgjørelsen til Trøndelag Ap er korrekt.

– Jeg mener Trøndelag Arbeiderparti tok en klok beslutning i går. For oss i partiledelsen er det nå en ting som gjelder, å få frem politiske saker og jobben med kommunevalget som står foran oss, sier Stenseng.

I et intervju med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i mars 2018, fortalte Kjersti Stenseng om faren sin:

– Han er blitt heiagjengen. Han har tidligere vært den fremste kritikeren, men han har også hatt mye vondt på vegne av partiet han er glad i og meg, sa Stenseng da hun snakket ut om den tøffe tiden hvor partisekretæren håndterte varslingssakene mot Trond Giske.

STOLT FAR: Faren var til stede da Kjersti Stenseng i 2015 ble Arbeiderpartiets partisekretær. Foto: Nord-Fron Arbeiderparti/Facebook
STOLT FAR: Faren var til stede da Kjersti Stenseng i 2015 ble Arbeiderpartiets partisekretær. Foto: Nord-Fron Arbeiderparti/Facebook

Ap-ordfører refser Støre

Fredag kveld snakket Trond Giske ut i TV 2-nyhetene etter de siste dagenes rabalder, hvor en dansevideo har ført til krisemøter og endte med at Giske ble vraket fra nye verv.

Jonas Gahr Støre mener Giske har utvist dårlig dømmekraft, og sa til NTB at han ikke ser for seg at Giske får sentrale verv senere.

– Verv handler om tillit og det har han ikke, sa Støre til TV 2.

GISKE-ALLIERT: Kirsti Welander gir full støtte til Trond Giske. Foto: Oppdal kommune
GISKE-ALLIERT: Kirsti Welander gir full støtte til Trond Giske. Foto: Oppdal kommune

I TV 2-intervjuet velger Giske å gå til det Ap-kilder omtaler som et «frontalangrep» på Jonas Gahr Støre. De mener Giske-intervjuet for første gang viser hvor kjølig forholdet faktisk er mellom dagens Ap-leder og den tidligere Ap-kronprinsen.

– Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har til vi har en ny, sa Giske.

Oppdal-ordfører Kirsti Welander (Ap) støtter Trond Giske fullt ut.

– Det siste døgnet er opprørende. Jeg synes det som skjer nå blir tatt helt ut av proposjoner og blir gjort mye større enn det er fordi det er anledning til å svekke Trond Giske, sier Welander til TV 2.

– Hva synes du om Støres uttalelser i går?

– Det synes jeg er å trekke en konklusjon på et veldig tynt grunnlag. Det er sånn at i Trøndelag så er det veldig mange som har tillit til Trond. Han er en person som tiltrekker seg folk overalt hvor han er. I denne saken ser vi at det er mange som kommer bort og vil ha bilde og selfie. Det blir laget en snutt som ser ut som om det er noe alvorlig. Det passer veldig godt inn i bildet noen ønsker å skape av Trond. Det vil jeg ikke være med på, sier Ap-ordføreren.

Hun mener i likhet med Giske at det er en maktkamp.

– Dette handler om noe større. Det handler om makt og posisjoner. Det er noen som ikke ønsker å ha med Trond videre fordi han har en sterk posisjon på grasrota. Han har bred støtte ute hos velgerne, sier Welander.

Kjerkol: Ingen lederdebatt

Ap-topp Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag sier til TV 2 at Trøndelag Ap ikke har startet noen lederdebatt.

– Uttalelsene står for Trond sin egen regning, sier Kjerkol.

Hun sier det er fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø og nestleder May Britt Lagesen som er «Trøndelag Ap sine fremste tillitsvalgte».

– Jeg forholder meg til Trond Giske som en kollega på stortingsbenken. I Trøndelag Ap har vi en leder og nestleder som er innstilt fra valgkomiteen til gjenvalg, sier Kjerkol.

Leder i Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Hopsø aviser overfor TV 2 at de har noe ønske om å bytte partileder.

– Trøndelag Ap har full tillit til Jonas Gahr Støre som partileder. Spørsmål om tillit er en avsporing. Vi går inn i en viktig valgkamp for å få valgt ordførere rundt om i kommunene og fylkene. Jeg tror partiet er best tjent med at fokus rettes dit nå, skriver Hopsø i en sms til TV 2.

Leder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen kommenterer Giskes utspill slik.

– Dette er en ikke-sak, det pågår ingen lederdebatt i Ap. Jeg opplever at det er bred støtte til Jonas Gahr Støre.

Trond Giske vil ikke kommentere denne saken.