Det er isfront mellom Giske og Støre

Det er to Ap-giganter som braker sammen. Den ene et skadet dyr som forsøker reise seg, den andre en svekket partileder som har slitt med håndteringen av varslingsakene fra dag en.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den grad noen lurte på om forholdet mellom de to hadde blitt normalisert gjennom ett års arbeid sammen i Stortinget etter varslingssakene, så fikk de svar i kveld.

Den sterke mistilliten mellom Jonas Gahr Støre og Trond Giske ble spilt ut for åpen scene. Det er isfront mellom de to. Mangelen på tillit er gjensidig.

Det er to Ap-giganter som braker sammen.

Den ene er et skadet politisk dyr som forsøker å reise seg, den andre er en svekket partileder som har slitt med håndteringen av varslersakene mot Giske fra dag én.

Det er helt klart uheldig for Giskes politiske ambisjoner, men det er også ille for Støre, som partileder. Det at konflikten med Giske blusser opp i full fyr noen måneder for det viktige lokalvalget er ikke bra for Arbeiderpartiet. Interne konflikter skader et hvert parti. Og denne konflikten ser ut til aldri å gå over. Det er bare noen måneder til det viktige lokalvalget.

Den famøse videoen, hvor Giske henger over en langt yngre dame på byen, er i seg selv helt harmløs og bagatellmessig. Men med varslersakene mot ham som bakteppe, blir det noe helt annet. Videoen skaper assosiasjoner til varslersakene mot ham, og at han fortsatt er den «samme gamle», selv om virkeligheten skulle være annerledes. Det er ødeleggende for en som lever av tillit.

Partiledelsen slo fast at han hadde brutt reglene mot seksuell trakassering ved flere tilfeller. Giske var og er uenig i det, men han måtte trekke seg som nestleder. Hvis han ønsker en politisk fremtid, trenger han å gjenoppbygge tillit til seg selv. Det gjør han ikke ved å oppføre seg slik han gjorde på den videoen, selv om den er aldri så uskyldig.

Giske har satt seg selv langt tilbake i arbeidet med å rehabilitere seg selv og gjenopprette tillit.