OPPGITT: 18 år gamle Joakim Johnsen Tønnessen sier at han ble angrepet, truet og ranet av mannen som nå er siktet for drapet i Haugesund. Han er oppgitt over at siktede ikke ble stoppet tidligere.
OPPGITT: 18 år gamle Joakim Johnsen Tønnessen sier at han ble angrepet, truet og ranet av mannen som nå er siktet for drapet i Haugesund. Han er oppgitt over at siktede ikke ble stoppet tidligere. Foto: Kenneth Fossheim / TV 2

Øksemannen ble anmeldt for å ha ranet Joakim (18): – De visste at han var farlig

HAUGESUND (TV 2): 10 måneder før drapet på Vår Frelsers Gravlund i Haugesund, henla politiet en ranssak mot den nå drapssiktede 48-åringen. Politiet vil ikke utdype hvorfor.

– Det er vanskelig å forstå at han ikke ble stoppet tidligere, sier Joakim Johnsen Tønnesen (18), som selv kom tett på mannen som nå er siktet for å ha drept Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) på en kirkegård i Haugesund tirsdag.

22. juni i 2017 fikk den da 16 år gamle gutten førerkort på lett motorsykkel. Tønnesen så frem til å ta fatt på en lang sommer på to hjul.

Dagen etter at førerkortet var i boks, skulle han på hyttetur sammen med venner. Da han kjørte forbi boligfeltet der den drapssiktede 48-åringen bor i utkanten av Haugesund sentrum, kjente han et kraftig støt i armen.

– Jeg kjørte i rundt 50 kilometer i timen da jeg ble truffet av en stein eller en annen gjenstand. Det var et kraftig smell, forteller Tønnesen når TV 2 møter han hjemme på Risøy i Haugesund.

Kom ut av buskene

Han snudde og kjørte tilbake for å se hvem som hadde kastet gjenstanden. 18-åringen tenkte kanskje at det var noen barn på skolen som ligger i nærheten.

PÅGREPET: 10 måneder etter henleggelsen i Joakims sak, ble 48-åringen siktet for drap i Haugesund. (Foto: PRIVAT)
PÅGREPET: 10 måneder etter henleggelsen i Joakims sak, ble 48-åringen siktet for drap i Haugesund. (Foto: PRIVAT)

Tønnesen forteller at han hadde satt fra seg sykkelen da den drapssiktede mannen plutselig kom ut av en busk.

– Han hadde en stein i hånda som han holdt over hodet. Han skrek at kameraten min og jeg skulle komme til helvete vekk og at han skulle drepe oss. Jeg husker at han var helt vill i blikket, forteller 18-åringen.

Tønnessen var sammen med en kamerat, men han kjørte av sted i sin egen bil da 48-åringen kastet en stein.

– Jeg ble stående igjen, men trakk meg unna for ikke å bli slått med steinen. Da satte han seg på sykkelen min, la steinene han hadde med seg i fanget og kjørte avgårde, forteller Tønnesen.

Etterforsket som ran

På dette tidspunktet hadde 18-åringen, som forteller at han ble svært skremt av opptrinnet, ringt politiet. De kom til stedet og startet søk etter sykkelen og 48-åringen.

Ifølge Tønnesen ble gjerningsmannen pågrepet i et boligfelt like i nærheten. Sykkelen skal ha stått stilt opp mot en vegg, mens 48-åringen gjemte seg i et buskas da han ble pågrepet.

Saken ble etterforsket som et ran.

– Det tok ikke lang tid før han ble tatt, og jeg fikk sykkelen min tilbake. Jeg var glad da han ble pågrepet, for situasjonen var veldig skremmende. Der og da trodde jeg at han skulle få en straff, men slik gikk det ikke.

I april i fjor, 10 måneder etter hendelsen han forteller om, fikk Tønnesen et brev i postkassa.

Tvil om tilregnelighet

Det var fra politiet, som orienterte om at straffesaken mot den nå drapssiktede 48-åringen var henlagt. Begrunnelsen var som følger:

«De underrettes om at forholdet er henlagt fordi straffeansvar ikke kan gjøres gjeldende på grunn av tvil om mistenktes strafferettslige tilregnelighet på gjerningstidspunktet».

BEGRUNNELSEN: Slik begrunnet politiet henleggelsen i saken der Joakim Tønnessen var fornærmet. De anket aldri henleggelsen.
BEGRUNNELSEN: Slik begrunnet politiet henleggelsen i saken der Joakim Tønnessen var fornærmet. De anket aldri henleggelsen.

Politiet mente altså at 48-åringen muligens var alvorlig psykisk syk da episoden Tønnesen forteller om skjedde. Derfor ble det heller aldri tatt ut tiltale, som igjen kunne ført til fengselsstraff.

– Jeg forstår det bare ikke. Dette gir ikke mening for meg. Jeg mener det sier seg selv at han må stoppes, og jeg mener at politiet kunne gjort det i dette tilfellet, sier Tønnesen.

– Ingen kommentar

TV 2 er ikke kjent med om 48-åringen mottok noen form for behandling i tiden før, under og like etter pågripelsen i saken til Joakim Tønnessen.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Vest politidistrikt fordi vi ønsker å stille spørsmål om årsakene til at 48-åringen ikke ble straffeforfulgt den gangen, eventuelt om tvungen psykisk helsevern ble vurdert.

Kommunikasjonsrådgiver i Vest politidistrikt, Linda Merethe Lie, sier at de ikke ønsker å uttale seg om saken.

Statsadvokaten som henla saken i siste instans, Oddbjørn Søreide i Rogaland statsadvokatembeter, sier at han ikke kan kommentere saken på nåværende tidspunkt.

TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra siktedes forsvarer, Erik Lea. Heller ikke advokat Knut Magnus Haavik, som møtte i torsdagens fengslingsmøte i Haugaland tingrett, har besvart våre henvendelser. De begge tidligere uttalt til TV 2 at mener at 48-åringen fremstår som psykisk syk.

Familien avventer informasjon

Bistandsadvokaten til avdøde Bjørg Marie Skeisvoll Hereids familie, Benedicte Storhaug, sier at familien vil avvente informasjon fra politiet før de gjør seg opp en mening om hvordan siktede har blitt fulgt opp.

– Det er klart at de etterlatte har merket seg oppslagene rundt siktedes historikk og tidligere anbefaling om overføring til tvungen psykisk helsevern, sier Storhaug og fortsetter:

– Med informasjonsgrunnlaget vi har i dag, ønsker ikke de etterlatte å spekulere i om dette kunne vært unngått. Altså om siktede kunne vært stoppet tidligere

DREPT: Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) var bosatt i Bærum, men vokste opp på Karmøy. Hun pensjonerte seg fra jobben som lærer for to måneder siden.
DREPT: Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) var bosatt i Bærum, men vokste opp på Karmøy. Hun pensjonerte seg fra jobben som lærer for to måneder siden. Foto: Privat

Domfelt 22 ganger

Joakim Tønnesen, som anmeldte siktede for ran, sier at han har vanskeligheter med å forstå hvorfor 48-åringen ikke ble stoppet.

Lørdag skriver Dagbladet var siktet i en annen alvorlig sak i 2017. I en tidlig vurdering av mannens psykiske tilstand den gang, kunne de sakkyndige ikke utelukke at han hadde utviklet «kronisk psykotisk tilstand uavhengig av rusmidler».

Alt lå an til at mannen ville bli tvunget til behandling, men så ble saken henlagt, skriver avisen. Politiet mente at bevisene ikke holdt til tiltale, og dermed ble det heller ikke forsøkt å få han dømt til behandling.

Det er allerede kjent at den drapssiktede mannen er domfelt 22 ganger tidligere, blant annet for vold, trusler og narkotikakriminalitet.

Ifølge politiet drepte han Bjørg Marie Skeisvoll Hereid på Vår Frelsers gravlund i Haugesund på tirsdag ettermiddag.

– Han kunne jo vært stoppet. Politiet har visst at han er farlig. Når de slipper han, vet de at han snart vil begå et nytt lovbrudd. Det er bare et spørsmål om tid, mener Tønnessen, som forteller at episoden han opplevde har preget ham.

– Jeg er jo redd for å møte på han igjen. Når jeg går på gata i Haugesund, ser jeg meg over skulderen. Jeg ble ikke overrasket da jeg fant ut hvem som ble pågrepet for det som skjedde på kirkegården, sier 18-åringen.