I RETTEN: Eks-polititoppen Eirik Jensen har tilbrakt mye tid i retten det siste året. Nå venter enda en runde i lagmannsretten.
I RETTEN: Eks-polititoppen Eirik Jensen har tilbrakt mye tid i retten det siste året. Nå venter enda en runde i lagmannsretten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke

Eirik Jensen må belage seg på en ny runde i lagmannsretten etter at Høyesterett har avvist anken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er i tråd med det vi har argumentert for i våre uttalelser til Høyesterett, sier Spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus til TV 2.

I Borgarting lagmannsrett ble den tidligere politimannen 28. januar frifunnet av juryen for anklagene om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, men funnet skyldig i grov korrupsjon.

De tre fagdommerne satte imidlertid kjennelsen til side, noe som ble anket til Høyesterett.

Jensens forsvarer John Christian Elden argumenterte blant annet med at tilsidesettelsen rimte svært dårlig med lagdommerens rettsbelæring.

Høyesterett er av en annen oppfatning. I begrunnelsen viser de til at de ikke kan se at lagmannsrettens tilsidesettelse ikke er bygget på feil lovtolkning, slik Elden har anført i sin anke. De finner heller ikke feil med lagmannsrettens saksbehandling.

Dermed går det mot en ny rettssak, denne gang uten jury og med nye dommere. Det er usikkert om denne vil skje etter de gamle reglene, med tre fagdommere og fire lekdommere, eller etter den nye ordningen, med to fagdommere og fem lekdommere.

– Vi er glade for at Høyesterett sier lagmannsretten nå må behandle spørsmålet om hvorvidt tilsidesettelsen skal omgjøres. Vi hadde håpet at Høyesterett skulle skjære gjennom og respektere juryen, men juristene stjal denne makten fra folket en gang mellom lovens vedtakelse i 1938 og i dag, sier Elden til TV 2 fredag.