Japansk sonde landet på asteroide

En japanske sonde har landet vellykket på en asteroide og samlet inn prøver av støv fra overflaten for første gang.

SUKSESS: Dette bilder viser skyggen av sonden like etter landingen på asteroiden. Foto: JAXA via AP
SUKSESS: Dette bilder viser skyggen av sonden like etter landingen på asteroiden. Foto: JAXA via AP

Landingen på asteroiden Ryugu ble bekreftet da datakommunikasjon med sonden Hayabusa2 ble gjenopptatt. Et par timer senere kom den endelige bekreftelsen om en vellykket landing fram til jorda fra sonden ute i verdensrommet. Jubelen sto i take i kontrollrommet hos den japanske romorganisasjonen JAXA.

Formålet med besøket er utforske overflaten for å finne ut mer om solsystemets opprinnelse.

– Vi har gjennomført en vellykket landing, som inkluderer avfyring av en kule inn i Ryugu, sier Hayabusa2-prosjektleder Yuichi Tsuda.

Skuddet avfyres av to grunner: For å hufse opp støv over overflaten slik at Hayabusa2 kan samle inn prøver, samtidig som skuddet skyver Hayabusa2 opp og tilbake i sondens utgangsposisjon. Det var altså et ganske kort besøk på asteroiden. Dette er den første av i alt tre slike planlagte landinger for sonden.

En direktesending fra kontrollrommet til JAXA viser en nervøs gjeng som venter på signaler og bryter ut i applaus og jubel når de første dataene kommer inn.

Hayabusa2 begynte sin ferd i 2014, og skal deretter vende tilbake til jorda i 2020.

I fjor høst sendte sonden to små utforskningsroboter på størrelse med kakebokser. De skulle ta bilder og måle temperaturen på Ryugu. Fordi gravitasjonen på asteroiden er så svak at det vanskelig å få noe til å rulle der, har de mekanismer om bord som gjør at de kan hoppe på overflaten, opptil 15 meter av gangen.

Når sonden Hayabusa2 nå er på plass, er planen å ta prøver fra overflaten som kan bli med tilbake til jorda. returen er 280 millioner kilometer lang.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2