VIDEO: TV 2 har sett videoen av Giske, som er sendt inn til partikontoret.
VIDEO: TV 2 har sett videoen av Giske, som er sendt inn til partikontoret. Foto: Berg-Rusten, Ole

Arbeiderpartiet har mottatt bekymringsmelding om Giske

Onsdag mottok partisekretær Kjersti Stenseng en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne på et utested i Oslo natt til søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presisering: Etter at denne saken ble publisert har Sofie (27) stått fram på TV 2 som kvinnen som danset med Trond Giske. Hun mener VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør, Gard Steiro, har beklaget saken, han har beklaget overfor Sofie og VG har fjernet sitatet fra den opprinnelige saken sin. TV 2 burde ikke ha referert VG og gjengitt Sandlis beskyldninger – uten først å ha snakket med Sofie (27). TV 2s journalistikk viser i ettertid at VGs fremstilling var feil. TV 2 beklager dette.»

Partikontoret har fått tilsendt en video av Giske, som TV 2 har sett.

Den viser Giske dansende tett med en kvinne i 20-årene, mens han holder hånden sin på kvinnens hofteparti.

Videoen er fra 02-tiden natt til søndag på utestedet Bar Vulkan i Oslo, og sprer seg nå i sosiale medier.

– Kjersti har fått en e-post og blitt gjort oppmerksom på en video. Utover det har hun ingen kommentar, skriver Stensengs rådgiver i en tekstmelding til TV 2.

TV 2 har gjentatte ganger spurt Stenseng om hvordan de nå vil håndtere meldingen.

VG har snakket med kvinnen.

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sier hun til avisen.

Det var ikke kvinnen selv som kontaktet Kjersti Stenseng.

Det er nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli, som har sendt inn bekymringsmeldingen.

En bekymringsmelding kan ikke sammenlignes med et varsel i rettslig forstand. Det har ingen rettslig ramme, og må betraktes som et tips til noe som bør følges opp.

Forbannet

– De må bare få fjernet fyren fra politikken, han har ikke noe der å gjøre, sier han til TV 2.

Han forteller han fikk se videoen på tirsdag.

– Jeg fikk se videoen på tirsdag i lunsjen, og ble forbanna. Det var en av våre tillitsvalgte som viste meg den, jeg kjenner ikke kvinnen som var i videoen, sir han.

Kvinnen på videoen er medlem i Fagforbundet, ifølge VG.

– Jeg gikk og tenkte en dag, omtrent, før jeg fant ut hva jeg burde gjøre. Det måtte sies fra om, sånn kan man ikke oppføre seg. Det er på tide at norske menn tar tak og gjør noe med dette. Det var min plikt å si fra, sier Sandli til TV 2.

Trond Giske har ikke besvart TV 2s henvendelser.

VG publiserer e-posten han sendte til Stenseng:

«I går fikk jeg se en dypt foruroligende videosnutt. Den viste Trond Giske, åpenbart beruset, i ferd med å beføle en ung kvinne på et utested i Oslo. Denne skal ha blitt filmet natt til søndag denne uken. Som mangeårig tillitsvalgt i en stor fagforening som nå skal inn i en valgkamp, finner jeg en slik oppførsel uforenlig med arbeiderbevegelsens verdier. Hadde dette vært et engangstilfelle ville jeg nok ikke reagert så sterkt på dette, men jeg er klar over at dette er en type opptreden som har pågått i en årrekke. Når han nå i tillegg blir innstilt til å sitte i landsstyret for Arbeiderpartiet, må jeg si at det vil svekke våre muligheter til å kunne stille opp for partiet slik vi vanligvis pleier å gjøre», skriver Sandli i e-posten til partisekretæren.

– Temmelig uskyldig

Det som vises i videoen er ikke straffbart, og TV 2s politiske kommentator, Mathias Fischer, omtaler videoen som «uskyldig».

Han mener likevel det viser dårlig dømmekraft, og viser til at Giske nå er i en posisjon hvor han forsøker å bygge seg opp igjen.

– Denne saken er temmelig uskyldig. Det er en voksen mann som danser på et utested. Det skal ikke en stortingsrepresentant gjøre på den måten, men det ville ikke vært en så stor sak hvis det ikke var Trond Giske, sier Fischer.

Trakk seg i fjor

Samme dag som Kjersti Stenseng fikk bekymringsmeldingen fra Sandli, fikk Giske sitt første tillitsverv etter at Arbeiderpartiet i fjor konkluderte med at den tidligere nestlederen har brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Arbeiderpartiets tidligere nestleder har ønsket å bli nestleder i fylkeslaget. Valgkomiteen endte med å ikke innstille Giske som nestleder, men som medlem av arbeidsutvalget og vara til landsstyret.

Giske trakk seg fra alle verv etter flere varsler om seksuell trakassering i begynnelsen av 2018. Arbeiderpartiet konkluderte med at den tidligere nestlederen hadde brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Tidligere i år ble det likevel slått fast fra øverste hold i et brev at det ikke lenger var noe i veien for Giskes «fulle deltakelse» i Ap.