Kua «Dråple» er ei seks år gammel og drektig dame som får både masse kos og kjærlighet.

– Dråple er favorittkua til Heidi Bjerkan som driver restauranten Credo. I høst foreslo hun overfor Adresseavisen at kua burde ha blitt årets trønder og ikke hun selv, humrer bonde Jon Fredrik Skauge.

På Fannremsgården i Orkanger i Trøndelag står sju kyr som alle har den privilegerte jobben med å levere produkter til den nybakte Michelin restauranten Credo i Trondheim.

«Wall of kyr»

– Vi mener at kyrne, som er av den gamle rasen «Sia trønderfe», har en ekstra feit og god melk som gir en god kvalitet på produktene som melk, smør og rømme, sier Skauge.

Inne i selve restauranten i Trondheim sentrum henger noen spesielle bilder i glass og ramme og som du ikke forventer å finne i en restaurant.

– Her ser dere skryteveggen og bilder av de kyrne som leverer melk til Credo, forteller Heidi Bjerkan, innehaver av Credo.

Mange år med godt stell og nærhet til dyrene gjør at Bjerkan kan de fleste av navnene til kyrne som står rundt på lokale gårdsbruk i Trøndelag og som nå henger på veggen.

Kuveggen inne på Credo.
Kuveggen inne på Credo. Foto: Øyvind Nordhal Næss

– Noen gjester reagerer på at vi sier navnet til dyrene som vi har stelt godt med ute på gårdene i mange år. Noen reagerer voldsomt på det, mens de fleste syns det også er stas, forteller Heidi Bjerkan.

Hyller lokale produsenter

Nærhet til lokale leverandører og kort reist mat er viktig for restauranten og innehaveren.

Da Bjerkan kom hjem fra Danmark der hun og Credo fikk den høythengende stjernen sist mandag, benyttet hun anledningen til å hylle de lokale produsentene.

– Det er de som fortjener denne hyllesten og prisen, forteller hun stolt og hever glasset med sprudlende bobler.

Også for lokale bønder er Trøndelags første Michelin-stjerner stor stas.

Det er jo helt fantastisk at mindre gårdsbruk som dette har ført fram og fått anerkjennelse. Det er intet mindre en stor stas, sier bonde Jon Fredrik Skauge.