INN I LANDSSTYRET: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, får nytt maktverv i Arbeiderpartiet.
INN I LANDSSTYRET: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, får nytt maktverv i Arbeiderpartiet. Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Får maktverv, men blir ikke nestleder

Trond Giske blir ikke innstilt som nestleder i Trøndelag Ap. Etter det TV 2 erfarer mottok valgkomiteen flere trusler om utmeldinger dersom Giske fikk vervet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 presiserer: «Arbeiderpartiet har konkludert med at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering, men Giske bestrider at partiet retningslinjer er brutt. Arbeiderpartiet har presisert at de ikke har vurdert sakene opp mot likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering».

Valgkomiteens leder Jorodd Asphjell bekrefter til pressen onsdag formiddag at Giske ikke innstilles som nestleder.

Like før klokken 11.30 kom Asphjell ut fra møtet i valgkomiteen i Trøndelag Ap. Han sa at valgkomiteen var blitt enige om en enstemmig innstilling.

Giske innstilles som styremedlem av fylkespartiets arbeidsutvalg. I tillegg innstiller valgkomiteen Giske som vara for fylkesleder Per Olav Hopsø til Arbeiderpartiets landsstyre.

I dag har Trøndelag Ap to plasser i landsstyret. Men ettersom fylkespartiene Nord- og Sør-Trøndelag Ap har slått seg sammen, ligger det inne et forslag om å utvide til fire plasser. Dersom dette skjer, vil Giske i realiteten få fast plass i landsstyret.

Ifølge Asphjell har ledelsen i Arbeiderpartiet ikke påvirket avgjørelsen om Giske.

– Toppledelsen i partiet har ikke blandet seg i disse prosessene, og det er bra. Trøndelag Ap tar dette som et selvstendig ansvar, sier han.

Etter det TV 2 erfarer mottok valgkomiteen flere trusler om utmeldinger dersom Giske fikk nestledervervet. Hadde de Giske-allierte stått hardt på at Giske skulle ha nestledervervet, ville det endt med en delt innstilling.

Dermed hadde det vært åpnet for en åpen kampvotering på årsmøtet, noe ingen så seg tjent med måneder før lokalvalget.

Kompromiss

Kilder til TV 2 opplyste mens møtet pågikk at det gikk mot en enstemmig innstilling fra valgkomiteen.

TV 2 kjenner til at to av valgkomiteens medlemmer, som begge representerer Nord-Trøndelag, har vært kritiske til Giske som nestleder i nye Trøndelag Arbeiderparti, og har begrunnet det med for stor dominans fra Sør-Trøndelag i nye Trøndelag Ap. Etter det TV 2 erfarer er innstillingen et kompromiss mellom Nord- og Sør-Trøndelag i valgkomiteen.

Klokken 9.30 onsdag startet møtet i valgkomiteen i fylkeslaget. Mandag ble det kjent at den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet ønsker å bli ny nestleder i Trøndelag Ap.

LEDER AV VALGKOMITEEN: Giske-støttespiller og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell skal etter det TV 2 erfarer ha gitt uttrykk for at han ønsker Giske som nestleder i Trøndelag Ap.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LEDER AV VALGKOMITEEN: Giske-støttespiller og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell skal etter det TV 2 erfarer ha gitt uttrykk for at han ønsker Giske som nestleder i Trøndelag Ap. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lederen i valgkomiteen, Jorodd Asphjell, sa til TV 2 onsdag morgen at det har vært samtaler i valgkomiteen i morgentimene.

– Jeg har en innstilling klar, så får vi se om vi blir enige, sier Asphjell, som regnes som en nær Giske-alliert.

Ønsket Giske som nestleder

Valgkomiteen møttes i Folkets hus i Trondheim for å spikre den endelige innstillingen.

Etter det TV 2 erfarer skal Asphjell i mandagens møte ha gitt uttrykk for at han ønsket Giske som nestleder i Trøndelag Ap.

Ifølge TV 2s kilder ønsker Giske en nestlederplass sammen med dagens May Britt Lagesen. Hun skal ha gitt uttrykk for at det er uaktuelt for henne å sitte ledelsen sammen med styret.

Landsstyret er partiets høyeste myndighet mellom landsmøtene. Landsstyret består av partiets sentralstyre, to representanter fra hvert fylkesparti og to representanter fra AUF.

Den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet trakk seg etter flere varsler om seksuell trakassering i begynnelsen av 2018. Arbeiderpartiet konkluderte med at han hadde brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Tidligere i år ble det likevel slått fast fra øverste hold i et brev at det ikke lenger var noe i veien for Giskes «fulle deltakelse» i Ap.

– For tidlig

Flere har reagert på Giskes mulige fremtid som nestleder i fylkeslaget. Siv-Len Strandskog er leder av kvinnenettverket i Rogaland Ap. Hun er blant dem som mener det er feil at Giske får et nestlederverv på nåværende tidspunkt.

– Jeg respekterer at Trøndelag Ap gjør sine egne vurderinger. Men det er beklagelig på mange måter at man gir et slikt verv. Det er konkludert med at han har trakassert og brutt retningslinjer, og da er det for tidlig med et slikt verv etter ett år, sier Strandskog, som understreker at hun snakker på vegne av seg selv, og ikke Aps kvinnenettverk som helhet.

– Er dette heldig for Arbeiderpartiet, og særlig Trøndelag Ap, inn mot valgkampen?

– Åpenbart mener jeg dette er uheldig. Men som sagt, så har Trondheim Ap rettighetene til å ta sine egne vurderinger, sier Strandskog.

Leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Trøndelag, Marit Bjerkås, vil ikke gi noen kommentar til hvorvidt det er for tidlig at Giske får nye maktverv.

– Jeg har tillit til valgkomiteen og den jobben de gjør. Utover det kommer jeg ikke til å kommentere valgkomiteens arbeid i andre fylker, sier hun til TV 2.