Foto: Alex Edelman

Kalte Trump en kvinnefiendtlig, rasistisk løgner

Bernie Sanders gikk rett i strupen på den amerikanske presidenten med en språkbruk som Donald Trump kjenner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snøen lavet tett ned over Amy Klobuchar da hun annonserte sitt kandidatur til demokratenes presidentkandidat 11. februar. Så tett at få fikk med seg at senatoren fra Minnesota stod ved bredden av Mississippi. Dermed forsvant også litt av poenget hennes, som var å vise at USA er splittet, og at det landet trenger nå er en president som har evner og vilje til å samle folket. Til å bygge broer, ikke murer.

En motsats til USAs 45. president Donald Trump, som i hovedsak henvender seg til sine hardbarka tilhengere mens han skjeller ut sine motstandere. Klobuchar kan være inne på noe. Kanskje vil brobygging være demokratenes sterkeste kort når neste presidentvalg avholdes neste år. Hatretorikken tærer på folks tålmodighet med politikerne. Litt norsk blod renner det sikkert gjennom senatoren også, hun er tross alt fra Minnesota.

Frontalangrep

Men da Bernie Sanders ikke uventet annonserte sitt kandidatur tirsdag denne uken, valgte han den motsatte taktikken av Klobutchar. Senator Sanders gikk rett i strupen på den amerikanske presidenten med en språkbruk som Donald Trump kjenner. Kanskje er det nettopp det som gjør Bernie Sanders populær blant unge. Jeg har sett hvordan tenåringer hyller ham som en rockestjerne (han er bare to år eldre enn Mick Jagger). Sanders kalte Trump for en kvinnefiendtlig, rasistisk løgner.

Harde ord, men Trump avviser det som oppspinn fra en sosialist som ønsker å ta pengene fra skikkelige folk. Sanders ønsker å innføre en velferdsstat etter skandinavisk modell. Du vet der hvor utdanning og medisinsk behandling i hovedsak finansieres med statsinntekter og innbetalt skatt i stedet for via frivillig oppsparte penger. Klobuchar er ikke riktig så radikal. Hun mener at det må gå an å mikse den amerikanske og skandinaviske modellen. Kanskje mer spiselig for velgerne. Og så er hun (58 år) vesentlig yngre enn Sanders, som vil være 79 år skulle han bli valgt til USAs neste president.

PRESIDENTKANDIDAT: Snøen lavet ned da den demokratiske senatoren Amy Klobuchar annonserte at hun kaster seg inn i kampen om å bli partiets presidentkandidat opp mot 2020-valget.
PRESIDENTKANDIDAT: Snøen lavet ned da den demokratiske senatoren Amy Klobuchar annonserte at hun kaster seg inn i kampen om å bli partiets presidentkandidat opp mot 2020-valget. Foto: Kerem Yucel

Ol' man

Hvis Bernie, som hans tilhengere kaller ham, har som mål å sitte et par perioder, vil han være riktig så voksen når han går av i en alder av 87. Og han vil glatt slå president Donald Trumps rekord. Trump er den eldste noensinne til å avlegge presidenteden for første gang, nærmere 71 år gammel.

Det viktigste for senator Sanders er kanskje å uttrykke sin misnøye med Trump og det politiske systemet i USA, ikke å vinne. En presidentvalgkamp gir ham en plattform der folk tvinges til å lytte til ham. Demokratene kan være langt bedre tjent med en yngre utfordrer til Donald Trump.

Apropos snart 73 år gamle Trump. I forrige uke valgte han å gjøre alvor av truslene med å erklære nasjonal krise for å få finansiert muren som han har lovet amerikanerne å få bygget. (Det med at Mexico skulle ta regningen har han for lengst sluttet å snakke om. Det skjer ikke).

Nobelpris til Trump

Under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus gjorde han det klart at forgjengeren Barack Obama var på nippet til å erklære krig mot Nord-Korea, uten å gå i detaljer. Trolig mest for å understreke sin egen fortreffelighet som statsmann, slik statsmenn gjerne gjør. Nærmest i samme åndedrag gjorde han det klart at Japans president Shinzo Abe har nominert ham til Nobels fredspris.

Vi får se hva Nobelkomiteen i Oslo kommer frem til. Selv med en fredelig løsning med Nord-Korea, sitter trolig gullmedaljen langt inne når det kommer til Trump. Forøvrig pleier alle amerikanske presidenter å bli nominert. Fire har blitt funnet verdige (demokratene Barack Obama, Jimmy Carter, Woodrow Wilson og republikaneren Theodore Roosevelt).

Krise på golfbanen

Etter å ha erklært nasjonal krise, reiste presidenten rett til Florida for helgen. Det vakte oppsikt. Hvor stor er egentlig denne krisen når presidenten kan tilbringe en langhelg på golfbanen fremfor å løse nasjonens problemer?

Under pressekonferansen var Donald Trump fremsynt nok til å anta at avgjørelsen om å erklære nasjonal krise for å endre statsbudsjettet etter eget forgodtbefinnende ville bli trukket for retten. Passende eller upassende, alt ettersom, ble presidenten saksøkt av 16 delstater på fridagen President's Day mandag 18. januar. Taper han, går drømmen om en grensemur i knas. Men da har han i det minste vist velgerne sine at han er villig til å gi alt for å få den bygget.

Det kan komme godt med, for han blir stadig mindre populær. Spesialetterforsker Robert Muellers konklusjon er ventet om kort tid. Der ligger kanskje nøkkelen til å forstå om Donald Trump har en snøballs sjanse, du vet hvor, til å vinne neste presidentvalg her i USA.