vil ha forbud mot machete:

– Machete er det man bruker i jungelen. Det er ikke jungel i Oslo

Arbeiderpartiet foreslo i fjor å forby macheter, men justisministeren sa nei. Nå har regjeringen snudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist søndag rykket politiet i Oslo ut til et masseslagsmål mellom ungdom på Tøyen. Da politiet dukket opp hadde ungdommene forsvunnet, men tilbake fant politiet en machete.

I september i fjor ble åtte menn, den yngste 18 år, dømt i Oslo tingrett, for et angrep på Ensjø Bingo i 2017. Ifølge dommen ble offeret kuttet flere ganger i hodet og på kroppen med en machete. Dette førte til at han fikk uhelbredelige skader.

Vil ha forbud

Etter flere alvorlige voldshendelser med machete i hovedstaden, krever nå Arbeiderpartiet at våpenet blir ulovlig i Norge.

Byrådsleder Raymond Johansen (A) er bekymret for utviklingen.

– Vi vet at kniv er ett av de mest brukte våpnene i de nye gjengmiljøene fordi det er lett å få tak i, og vanskelig å oppdage. Den mest utbredte knivtypen er machete, som også er den farligste, sier Johansen, som mener det er svært alvorlig at macheter selges uten aldergrense og til en lav pris på nett og i en rekke butikker.

– Machete er det man bruker i jungelen. Det er ikke jungel her i Oslo!

– Senest i helgen rykket politiet ut etter at de mottok flere meldinger om slagsmål i Oslo der flere av ungdommene skal ha hatt macheter, sier Johansen som understreker at det haster å innføre dette forbudet.

Snur etter machete-nei

Allerede i fjor foreslo Arbeiderpartiet at det skulle innføres et forbud mot å skaffe seg, eie eller inneha machete. Den gangen fikk de nei av Justisminister Tor Mikkel Wara.

Nå har imidlertid regjeringen snudd. I den såkalte Granavold-plattformen står det at regjeringen ønsker å innføre forbud mot dette produktet.

– Det var på tide, sier Raymond Johansen

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har nå altså endret oppfatning.

– I fjor sommer ville du ikke innføre et slikt forbud. Hvorfor har dere snudd?

– Vi har tatt en vurdering på det og kommet frem til at det er hensiktsmessig virkemiddel, sier Wara.

– Når vil forbudet være på plass?

– Det skal vi ikke bruke så lang tid på, men det skal gjennom en ordinær lovprosses slik vi har tradisjon for i det norske demokratiet med høring, utsendelser og behandling i Stortinget.

Men dette er det bred politisk enighet om og politiet støtter forslaget. Dette burde gå raskt?

– Ja, det burde det.

Ingen aldersgrense

Dagens våpenforskrift nevner flere spesifikke typer våpen som er forbudt. Blant disse er springkniver, slåsshansker og elektrosjokkvåpen .

Machete er ikke nevnt i forskriften, og er derfor fullt lovlig å eie.

På norske nettbutikker finnes det god tilgang på macheter. TV 2 gjorde i dag et enkelt søk på finn.no, og fikk 57 treff.

De er billige og selges uten aldersgrense både i butikk og på nett. Selv om machete for noen har samleverdi, er de også lett tilgjengelige for kriminelle.

300 prosent økning i beslag

Mange bestiller også slike kniver fra utlandet. Per i dag har ikke tollmyndighetene anledning til å beslaglegge og anmelde disse.

Som TV 2 tidligere har omtalt, opplevde tollvesenet en økning på 300 prosent i beslag av våpenprodukter fra 2017 til 2018, forteller at de hadde stoppet mye flere våpen, dersom de hadde anledning til å stoppe machetene som kommer igjennom postsystemet.

– Hvis disse hadde vært forbudt, så hadde tallene vært helt annerledes, sier Terje Teigen, som er kontorsjef for Tollregion Oslo og Akershus.

Økende problem

Konstituert politidirektør Håkon Skulstad, forteller om bekymringsmeldinger fra politimestere rundt om i landet, og sier at det nå er flere som eier kniv, og flere som går med kniv i offentligheten.

– Vi har jo sett at det er flere saker nå, der macheter både blir tatt med på offentlig sted, og det blir også brukt i voldshandlinger. Det er helt naturlig at man nå går inn og ser på om det er grunnlag for å få denne inn under våpenlovgivningen.