SØK Bakkemannskaper søkte etter helikopteret både ved Seljestad og Røldal natt til mandag. Bildet er tatt ved Røldal skisenter like før klokken 04:00.
SØK Bakkemannskaper søkte etter helikopteret både ved Seljestad og Røldal natt til mandag. Bildet er tatt ved Røldal skisenter like før klokken 04:00. Foto: Theo Aasland Valen

To omkom i helikopterstyrt: – En tragisk og trist hendelse

Et helikopter med to personer som ble meldt savnet på vei fra Røldal skisenter til Karmøy søndag er funnet. Begge ombord er bekreftet omkommet mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan bekrefte at vi har funnet helikopteret. Det har fløyet inn i en fjellside, sier Johan Mannsåker, vakthavende redningsleder i HRS Sør-Norge til TV 2 klokken 03:55.

Hentet ned

Klokken 21:53 fikk Hovedredningssentralen i Sør-Norge melding fra politiet om at et helikopter på vei fra Røldal skisenter til Karmøy var savnet.

– Vi kan bekrefte at de to om bord er omkommet. Redningsmannskap har nå tatt seg opp til fots, opplyste Per Algrøy i Vest politidistrikt til TV 2 klokken 05:30.

De omkomne, en mann og en kvinne i 40-årene, er funnet like utenfor Røldal Skisenter sitt område.

– Tragisk og trist

Ordfører i Karmøy kommune sier hendelsen er tragisk for lokalsamfunnet.

– Vi har et samfunn der folk kjenner hverandre og har et godt forhold, og da er det mange som blir berørt. Det er en tragisk og trist hendelse, sier ordfører Jarle Nilsen til TV 2.

Nilsen sier kommunen står klar til å bistå de berørte i saken.

– Kommunen står klar med et tilbud, og har mange kompetente folk som jobber opp mot denne hendelsen. Vi er klare til å bidra dersom vi får forespørsler på det.

– Våre tanker går selvfølgelig til de nærmeste som blir berørt av dette, sier Nilsen.

Hentet ned

15 personer bistod i arbeidet med å få de omkomne ned.

– De omkomne er nå fraktet ned fra ulykkesstedet og fraktet til Odda sykehus. Nå er det kun Sivilforsvaret som er der oppe og holder vakt, mens de venter på at etterforsknings-teamet skal komme til stedet, sier operasjonsleder Frode Kollteivt til TV 2 litt før klokken 08.00.

Innsatsleder Øystein Torsnes fra Hardanger Lensmannsdistrikt opplyste til TV 2 tidligere mandag morgen at det var krevende å ta seg inn til ulykkesstedet.

– Vi fant de omkomne ved hjelp av Sea King-helikopter, og har greid å ta oss frem til ulykkesstedet. Vi har mannskap der nå. Det ligger vanskelig til. Vi jobber nå med å frakte ned de omkomne. Vi har en alpin redningsgruppe på vei inn, men de har slitt litt med været som har blitt verre. I tillegg jobber Røde Kors og folk fra skisenteret som velvillig bistår, sa Tornes.

Algrøy i Vest politidistrikt forteller at de har involvert Statens havarikommisjon for luftfart. Politiet vil etterforske hendelsen videre.

Funnet nær Røldal

Helikopteret skal være funnet like nord for Røldal skisenter, nær den gamle fjellveien over Røldalsfjellet.

Mannsåker i HRS Sør forklarer at det ikke tyder på at det har vært en kontrollert nødlanding.

Helikopteret, som er av typen Robinson 44, lettet klokken 14:30, og det var venner og familie av de to om bord som kontaktet politiet. Helikopteret ble funnet klokken 03:08.

Fulgte mobilspor

Mannsåker fortalte til TV 2 i 01-tiden natt til mandag at helikopteret ikke hadde meldt om problemer i forkant eller under reisen.

– Det gjør søket vanskeligere. Helikopteret har ikke vært i kontakt med lufttrafikktjenesten, og har ikke hatt en flight plan. Vi har ikke noen konkret rute å forholde oss til, fortalte Mannsåker da.

FLERE INVOLVERTE: Redningsarbeidet utføres av Vest politidistrikt, med bistand fra Røde Kors, Norske Alpine redningsgruppe Hordaland og redningshelikopter fra Florø.

Foto: Theo Aasland Valen
FLERE INVOLVERTE: Redningsarbeidet utføres av Vest politidistrikt, med bistand fra Røde Kors, Norske Alpine redningsgruppe Hordaland og redningshelikopter fra Florø. Foto: Theo Aasland Valen

Like etter avgang ble det sendt en sms fra en av personene om bord.

– Men mobilene er avslått, og vi får ikke sporet de. Vi fikk gjennomført en sporing tildigere, som var basert på passive data. Det indikerte at en av mobilene var i området rundt Seljestad. Det har skapt ekstra bekymring, fordi de etter planen egentlig skulle reist til Karmøy, fortalte Mannsåker i 01-tiden.

Krevende søk

Søket ble sentrert rundt områdene ved Røldal og Seljestad. Ifølge Mannsåker var det krevende søkeforhold.

– Det er et lite sort helikopter, og det er mye sorte steiner i området som gjør letingen vanskelig. Det er en stund siden de tok av, så det er ikke sikkert at det er varme i helikopteret vi kan spore.

OMKOM: 15 personer bistår med å hente ut de omkomne fra helikopterstyrten mandag morgen, opplyser Øystein Torsnes fra Hardanger Lensmansdistrikt.
OMKOM: 15 personer bistår med å hente ut de omkomne fra helikopterstyrten mandag morgen, opplyser Øystein Torsnes fra Hardanger Lensmansdistrikt.

Mannsåker forklarer at værforholdene da det savnede helikopteret tok av var brukbare, men at det skal ha vært noe dis.

Også bakkemannskaper fra Røde Kors og Rødal skisenter deltok i søket.

– Vi kan bekrefte at vi er ute med personell i søk etter helikopteret i Røldalsområdet, opplyser leder for Røde Kors' bakkemannskap, Roger Lynghamar, i en tekstmelding til TV 2.