28 år gamle Said Bassam Chataya drept i Bergen

Det var Said Bassam Chataya (28) som ble drept i Bergen fredag. Politiet har nå pågrepet tolv personer i saken, én av dem er siktet for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag opplyste politiet at en mann i slutten av 20-årene var erklært død etter at han hadde blitt knivstukket av en 22 år gammel mann.

Den avdøde mannen er 28 år gamle Said Bassam Chataya.

Et masseslagsmål var foranledningen til knivstikkingen, som skjedde ved Danmarks plass i Bergen fredag kveld.

Klokken 14 søndag ettermiddag holdt politiet pressekonferanse om saken.

Se hele pressekonferansen øverst i saken.

Tolv pågrepet

Politiinspektør May-Britt Erstad opplyste at enda to personer har blitt pågrepet. Begge er siktet for falsk forklaring til politiet. Dermed er tolv personer pågrepet i forbindelse med saken.

– Politiet er av den oppfatning at de har forklart seg falskt når de har snakket med politiet som vitner. Om de var akkurat på åstedet eller om de har kommet dit etterpå, er jeg usikker på, sa Erstad.

Elleve av personene som er pågrepet har norsk statsborgerskap.

– Fire av dem er født og oppvokst i Norge og de resterende syv kom til Norge i perioden 1988 til 2008 og de er fra henholdsvis Midtøsten og Afrika, sier Erstad.

Den tolvte personen har utenlandsk statsborgerskap og kom til Norge i 2005 og har permanent oppholdstillatelse. De pågrepne er født mellom 1987 og 2000. Av de tolv er ingen av dem helt ukjent for politiet.

Politiinspektør Tore Salvesen, seksjonsleder ved Felles enhet for etterretning og etterforskning, Seksjon drap, grov vold og seksuallovbrudd og politiinspektør May-Britt Erstad, seksjonsleder ved Felles enhet påtale, Seksjon for vold og seksuelle overgrep, gir siste status om drapssaken på Danmarksplass i Bergen.
Politiinspektør Tore Salvesen, seksjonsleder ved Felles enhet for etterretning og etterforskning, Seksjon drap, grov vold og seksuallovbrudd og politiinspektør May-Britt Erstad, seksjonsleder ved Felles enhet påtale, Seksjon for vold og seksuelle overgrep, gir siste status om drapssaken på Danmarksplass i Bergen. Foto: Hommedal, Marit/NTB Scanpix

Stor etterforskning

Politiinspektør Tore Salvesen sier at politiet har satt i gang en stor etterforskning.

– Vi har som sagt tolv personer i varetekt og en rekke vitner som er avhørt og som skal avhøres. Politiet har satt inn store ressurser på saken gjennom helgen, sier han.

Politiet har ikke rukket å avhøre alle de involverte i saken ennå. Søndag vil i hovedsak brukes til avhør av siktede og vitner.

– Vi har blitt kontaktet av flere vitner etter hendelsen og frem til og med i dag, men vi utelukker selvsagt ikke at det kan sitte folk der ute med opplysninger som kan være viktige for oss, sier han.

Et vitne har beskrevet kniven som ble benyttet som en såkalt Rambo-kniv på rundt 12–15 centimeter.​

Lørdag opplyste politiet til TV 2 at de har video av drapet.

Siktet for drap

Den drapssiktede 22-åringen vil bli avhørt på politihuset i Bergen søndag ettermiddag.

– Jeg snakket med han i går kveld og han erkjenner å ha vært på åstedet da hendelsen skjedde. Jeg skal i avhør med han nå og etter det vet jeg mer, sier Jørgen Riple, som er den siktedes forsvarer, til TV 2.

Riple bekrefter at det er en relasjon mellom den drapssiktede mannen og offeret.

Mandag vil det bli fengslingsmøte. Samme dag skal den avdøde obduseres.

Om flere enn den drapssiktede vil fremstilles for varetektsfengsling vil vurderes fortløpende. Dette vil antakeligvis ikke avklares før tidligst i løpet av søndag kveld.

– Men per nå er det én person som er besluttet fremstilt for varetekt, sier Erstad.​

Jobber bredt

Salvesen sier at politiet på nåværende tidspunkt jobber bredt ut fra flere forskjellige hypoteser.

– Det vi kan si om motiv og bakgrunn er at politiet jobber ut fra en rekke hypoteser hvor vi tar hensyn til hva som har skjedd, hvorfor og hvem som har vært involvert, sier han og legger til at politiet ikke kan gå nærmere inn på dette på nåværende tidspunkt.

Politiet vil ikke gå inn på detaljer om innholdet i avhørene, men forteller at de siktede i avhør har forklart seg til politiet og svart på spørsmålene de har fått.

Hiphop-miljø i sorg

Politiet har sagt at de har grunn til å tro at siktede og fornærmede kjente hverandre. Det var den siktedes advokat som ga den siktede dødsbudskapet.

– Han var jo åpenbart preget. Det var jeg som ga han dødsbudskapet og fortalte hva som hadde skjedd med avdøde og det er klart at det gjorde et sterkt inntrykk på ham, sier Riple til NTB.

Hiphop-miljøet i Bergen er i sorg etter drapet. Chataya var selv aktiv i miljøet og har spilt flere konserter i norske byer det siste året.

– Det er veldig synd det som skjedde med ham. Han var en veldig snill fyr. Alltid blid og glad, sier rapper Marcus Møll Mosele, bedre kjent under artistnavnet Kamelen, til Bergens Tidende. Mosele er en av dem som kjente avdøde.​

(NTB/TV 2)