Erklærer nasjonal krisetilstand:

– Vi vil bruke alle midler for å stoppe ham

USAs president Donald Trump bekreftet fredag ettermiddag en nasjonal krisetilstand i landet. Det skal demokratene stoppe med alle midler de kan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for Trumps drastiske tiltak er lovnaden om å bygge en grensemur til Mexico. På en pressekonferanse fredag ble det bekreftet at landet vil gå inn i unntakstilstand.

– I dag annonserer jeg diverse tiltak. Vi kontrollerer ikke vår egen grense, selv om det er en krig på grensen, sa Donald Trump på pressekonferansen før han bekreftet tilstanden.

– Jeg vil signere en nasjonal krisetilstand, noe som er blitt gjort mange ganger før, bekreftet Trump.

Med erklæringen vil han unngå en ny «shutdown», og kan han bruke penger på å bygge mur langs grensen selv om Kongressen nekter å bevilge de nødvendige midlene.

Skal stoppe muren

MAKT: Nancy Pelosi vil gjøre alt i sin makt for å stoppe Trumps mur
MAKT: Nancy Pelosi vil gjøre alt i sin makt for å stoppe Trumps mur Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Kort tid etter bekreftelsen kom reaksjonene fra Demokratene. I en pressemelding sier Nancy Pelosi, lederen for representantenes hus, at hun vil bruke alle midler for å stoppe Trump.

– Presidentens valg bryter totalt med Kongressens makt, noe som er forankret i Grunnloven. Kongressen vil forsvare Grunnloven i Kongressen, i retten og i det offentlige med alle midler tilgjengelig, skriver Pelosi i pressemeldingen.

69 milliarder kroner

Før Trump erklærte tiltaket snakket han om hvor mye muren vil hjelpe til. Han viste til den mye omtalte muren mellom Palestina og Israel, som ifølge Trump er 99,9 prosent effektiv.

– Når du hører på politikere, særlig demokrater, sier de at murer ikke fungerer. Det er en løgn for murer fungerer 100 prosent, sa Trump.

Prisen skal ligge på rundt 8 milliarder dollar, ifølge presidenten. Det vil si rundt svimlende 69 milliarder norske kroner for muren.

Fikk signatur

Mandag kveld lokal tid forhandlet republikanere og demokrater om detaljene i en ny budsjettavtale. Kongressen var avhengig av signaturen til president Donald Trump innen midnatt fredag.

Det har vært fare for en ny shutdown – en nedstengning av deler av USAs statsapparat – på grunn av uenighet mellom Kongressen og Trump om grensesikkerhet.

Natt til fredag norsk tid godkjente Kongressen sin avtale som gjør at Trump unngår nok en nedstengning av offentlige kontorer og virksomheter.