RÅKJØRERE I SIKTE: UP med laserkontroll i Melsomvikveien på fylkesvei 303 ved Tønsberg hvor de første bilistene fikk presentert digitale forenklede forelegg. Neste stopp er betaling på stedet.
RÅKJØRERE I SIKTE: UP med laserkontroll i Melsomvikveien på fylkesvei 303 ved Tønsberg hvor de første bilistene fikk presentert digitale forenklede forelegg. Neste stopp er betaling på stedet. Foto: Arne Rovick/TV 2

Vipps – snart kan du betale boten på stedet

SEM/ÅLESUND (TV 2): Har du kjørt for fort og har lyst å få saken ut av verden der og da? Politiet jobber nå med å finne løsninger slik at du kan gjøre opp bota på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser for oss nye løsninger som betalingsløsninger slik at publikum kan bli ferdig med saken der og da, og gjøre opp for seg å bli ferdig, sier assisterende direktør Tormod Stien i Politiets IKT-tjenester til TV 2.

– Så snart kan en vippse over forelegget?

– Vi håper at Vipps kan være en av løsningene. Kanskje vi får til andre betalingsløsninger også, sier Stien.

Hilses velkommen

Han følger UPs fartskontroll på Melsomvikveien utenfor Tønsberg hvor man for første gang tar i bruk digitale forenklende forelegg.

– Når vi har registrert saken her ute, så går den direkte til Statens innkrevingssentral og en gjenpart ligger i Altinn. Det skjer omtrent på øyeblikket. Da er prikker påført, det er riktig bøtesats og det er en riktig gjerningsbeskrivelse. Dette er virkelig et fremskritt og en del av politireformen med høyere kvalitet og mer effektivitet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Vidar Paulsen ble stoppet i kontrollen etter å ha kjørt 50 i 40-sona, og ble en av de første i Norge som fikk digitalt forenklet forelegg.

– Det hadde jo vært en fordel om man kunne vippse med en gang, sier Paulsen.

Og Politiets IKT-tjenester ønsker å utvikle appen videre som en del av politireformen.

FORNØYD: Tormod Stien, assisterende direktør for Politiets IKT-tjenester.
FORNØYD: Tormod Stien, assisterende direktør for Politiets IKT-tjenester. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.

– Vi synes det er gøy å få lansert appen vår for forenklende forelegg, som vi har utviklet selv i politiet. Det som er viktig for oss er brukervennlighet for brukerne våre som er polititjenestemennene, men også for publikum som blir tatt ute i trafikken. Da ser vi for oss nye løsninger med muligheter til å betale der og da, sier Stien.

Gammeldags

UP har tidligere fått kritikk fra IKT Norge for å være gammeldagse fordi det ikke finnes muligheter for å betale med kredittkort eller Vipps.

– At politiet ikke har betalingsterminaler i bilene sine er fryktelig gammeldags. Vi vet at brukerne vil kreve effektive og digitale tjenester, det er de modne for, sa administrerende direktør Heidi Arntsen Austlid i IKT Norge til TV 2 i juni 2017.

SJEF: UP-sjef Runar Karlsen på kontroll utenfor Tønsberg. Han er svært fornøyd med innføring av digitale forelegg.
SJEF: UP-sjef Runar Karlsen på kontroll utenfor Tønsberg. Han er svært fornøyd med innføring av digitale forelegg. Foto: Arne Rovick/TV 2.

UP-sjefen ønsker at den digitale foreleggsapplikasjonen skal få enda mer innhold.

– Den kan bygges ut på flere områder. Man kan sjekke mer på personene når vi først har han på stoppost og det kan også utvikles til betalingsordninger. Vi er opptatt av å bli kundevennlige, for å si det sånn, sier UP-sjef Runar Karlsen.