TILTALT: Belal Belal (31) har begått en rekke alvorlige lovbrudd, og han har i flere år vært utvist fra landet.
TILTALT: Belal Belal (31) har begått en rekke alvorlige lovbrudd, og han har i flere år vært utvist fra landet. Foto: Politiet

spilte i hollywood-film som barn:

Dømt for 16 voldshendelser, er varig utvist fra Norge – nå er han tiltalt for drap

OSLO TINGRETT (TV 2): I Norge har han blitt omtalt som «en tikkende bombe» etter over 100 anmeldelser. Nå vil påtalemyndigheten ha varig utviste Belal Belal (31) dømt for et brutalt drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18. juli i 2017 ble en 37 år gammel mann funnet bevisstløs utendørs med hevelser i ansiktet og massive hodeskader på Bjerke i Oslo. På sykehuset avdekket legene at offeret hadde omfattende bruddskader i kraniet.

De slo fast at livet ikke kunne reddes, men han ble holdt kunstig i live i to døgn for å avklare mannens identitet og spørsmål om organdonasjon.

To menn ble pågrepet og siktet for drap: Belal Belal (31) og en mann i 40-årene fra Romerike. Drapssiktelsen mot sistnevnte ble imidlertid frafalt. Gjennom etterforskningen mener politiet å ha funnet bevis for at Belal utførte volden, mens mannen i 40-årene så det som skjedde uten å tilkalle hjelp.

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett. Begge de tiltalte nekter straffskyld for henholdsvis drap og for ikke å ha tilkalt hjelp.

KRITISKE SKADER: Kriminalteknikerne visste tidlig at de sto overfor et drap da den 37 år gamle mannen ble funnet med massive hodeskader utendørs på Bjerke i Oslo.
KRITISKE SKADER: Kriminalteknikerne visste tidlig at de sto overfor et drap da den 37 år gamle mannen ble funnet med massive hodeskader utendørs på Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Politiet: Dette ledet til drapet

Ifølge tiltalen oppsto det et håndgemeng mellom Belal og avdøde. Der skal avdøde ha blitt påført massiv vold, som blant annet besto i slag, spark og gjentatte tramp mot offerets hode.

Opptakten til drapet var ifølge statsadvokat Åsmund Yli som følger: De to tiltalte møttes tidlig om morgenen den 18. juli. De ruset seg på alkohol og narkotika, men gikk etter hvert tom for stoff.

Da kom de i kontakt med avdøde, som de oppsøkte nær hans hjem på Bjerke i Oslo, for å kjøpe to gram kokain. Der oppsto en uenighet om prisen på stoffet, noe som ledet til voldsepisoden, mener politiet.

I Oslo tingrett ble det tirsdag morgen lagt frem videooveråvkning som viser at det tilsynelatende var amper stemning mellom de to tiltalte og avdøde.

ROLIG BOLIGOMRÅDE: Voldsepisoden skjedde ikke langt fra offerets hjem i Oslo.
ROLIG BOLIGOMRÅDE: Voldsepisoden skjedde ikke langt fra offerets hjem i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Kommer løpende

Cirka klokken 15.38, forsvinner de tre ut av bildet i drøyt tre minutter. Det er i denne tidsperioden at den dødelige volden påføres, mener politiet, som ikke har videobilder av selve hendelsen.

Filmen avsluttes med at Belal Belal kommer løpende i bar overkropp. Han setter seg i en bil og kjører fra stedet.

31-åringen hevder at avdøde angrep ham med en kniv og at han kun forsvarte seg. Politiet mener imidlertid at Belal utøvde vold slik at offeret falt i bakken før han ble utsatt for slag, spark og tramp mot hodet.

Et sentralt tema i saken er omfanget av volden som offeret ble påført, sier Belals forsvarer Abdullahi Saeme.

FORSVARER: Advokat Abdullahi Saeme representerer Belal Belal. Her avbildet i en tidligere straffesak.
FORSVARER: Advokat Abdullahi Saeme representerer Belal Belal. Her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Over 100 anmeldelser

I det norske straffesaksregisteret har Belal pådratt seg mer enn 100 anmeldelser, blant annet for grovt ran, vold og narkotika. Han fikk sin første dom i 2007 da han måtte sone to år og tre måneder for en rekke voldshandlinger mellom 2005 og 2007.

I 2011 ble han på nytt dømt til to år og seks måneders fengsel for tyveri og vold. Hans tredje og foreløpig siste dom kom i fjor, etter en episode i 2016 der han knuste en annen manns kranium med en glassflaske. Totalt er Belal dømt for grov vold mot 15 personer.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Åsmund Yli fører saken mot Belal Belal i Oslo tingrett. Her avbildet i en tidligere straffesak.
AKTOR: Konstituert statsadvokat Åsmund Yli fører saken mot Belal Belal i Oslo tingrett. Her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Belal ble varig utvist fra Norge i 2008, tre år etter at han kom til landet som 20-åring. Fordi han ikke vil samarbeide med politiet og oppgi sitt virkelige navn og hvor han kommer fra, har ikke norsk politi hatt mulighet til å sende ham ut av landet.

I 1998, syv år før Belal kom til Norge, spilte han i filmen «Hideous Kinky», der Hollywood-stjernen Kate Winslet hadde hovedrollen.

Dom i 2007, fengsel i 2 år 3 mnd:

 • 1. NN (6. des 2005: Slår og sparker drosjesjåfør som sitter inne i taxi, tar 2.000 kr fra innerlommen hans)
 • 2. NN (11. juni 2006: Slår fornærmede gjentatte ganger i hodet med knust flaske slik at han blir påført flere kutt i ansiktet. Kutt på 7x10 cm, kutt gjennom nesevingen)
 • 3. NN (13. juni 2007: Slår fornærmede med en stol og kuttet han med kniv slik at han bla får et 2,5 cm kutt over høyre øyebryn som må sys med fire sting.)
 • 4. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet slik at han mister 4 tenner)
 • 5. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet flere ganger slik at han blir påført kutt over høyre øye som må sys med fem sting)
 • 6. NN (9. jan 2007: Slår og sparker fornærmede flere ganger slik at han får flere blodutredelser og kutt i overleppen som må sys)
 • 7. NN (5. juni 2007: Slår fornærmede i ansiktet så han knekker en tann)
 • 8. NN (17. august 2006: Sparker vekter i brystet så hun faller i bakken)
 • 9. NN (8. des 2006: Slår fornærmede flere ganger i ansiktet så han får hoven nese, hevelse på venstre side av ansiktet og blødninger)
 • 10. NN (28. jan 2007: River ned et gateskilt i Karl Johan som han kaster i brystet på fornærmede)

Dom i 2011, opprettholdt ved anke til lagmannsretten i 2012, fengsel 2 år 6 mnd:

 • 11. NN (26. sept 2009: Tar lommebok med 2.500 kr og bankkort ved å sparke bena under fornærmede, setter seg oppå han og stikker tre ganger i låret med kniv)
 • 12. NN (4. nov 2010: Prøver gjentatte ganger å slå vekteren i skrittet, biter han i handa så han begynner å blø)
 • 13. NN (13. jan 2011: Slår fornærmede i hodet slik at han faller i bakken og sparker ham deretter i overkroppen)
 • 14. NN (11. juli 2010: Slår fornærmede flere ganger i hodet med et bordben påtapet en mengde mynter og en spiss skrue slik at fornærmede får flere kutt i hodet og ansiktet som må sys med 10 sting. Stjal deretter 30.000 kr fra fornærmede)

Dom i 2017, fengsel i ett år:

 • 15. NN (25. juli 2016: Løper mot fornærmede bakfra, knuser kraniet hans med glassflaske) 2017:

18. juli: Siktet for drap på Bjerke i Oslo. Tiltalen ble tatt ut av Oslo statsadvokatembeter 7. september 2018.

Ber ikke om forvaring

Ifølge en tidligere kjennelse fra Oslo tingrett mener politiet å vite at han er marokkansk statsborger. Selv hevder Belal at han ikke vet hva han heter eller hvor han opprinnelig kommer fra.

På bakgrunn av 31-åringens omfattende voldshistorikk, har påtalemyndigheten vurdert å be om forvaring etter drapet ettersom han ifølge de sakkyndige er tilregnelig.

Etter det TV 2 forstår har de ikke Riksadvokaten ønsket dette fordi de mener det er hensiktsmessig å få han utvist fra Norge så snart som mulig etter endt soning.

Det er satt av én uke til hovedforhandlingen i sal 250 i Oslo tingrett.