spilte i hollywood-film som barn:

Dømt for 16 voldshendelser, er varig utvist fra Norge – nå er han tiltalt for drap

TILTALT: Belal Belal (31) har begått en rekke alvorlige lovbrudd, og han har i flere år vært utvist fra landet.
TILTALT: Belal Belal (31) har begått en rekke alvorlige lovbrudd, og han har i flere år vært utvist fra landet. Foto: Politiet
OSLO TINGRETT (TV 2): I Norge har han blitt omtalt som «en tikkende bombe» etter over 100 anmeldelser. Nå vil påtalemyndigheten ha varig utviste Belal Belal (31) dømt for et brutalt drap.

18. juli i 2017 ble en 37 år gammel mann funnet bevisstløs utendørs med hevelser i ansiktet og massive hodeskader på Bjerke i Oslo. På sykehuset avdekket legene at offeret hadde omfattende bruddskader i kraniet.

De slo fast at livet ikke kunne reddes, men han ble holdt kunstig i live i to døgn for å avklare mannens identitet og spørsmål om organdonasjon.

To menn ble pågrepet og siktet for drap: Belal Belal (31) og en mann i 40-årene fra Romerike. Drapssiktelsen mot sistnevnte ble imidlertid frafalt. Gjennom etterforskningen mener politiet å ha funnet bevis for at Belal utførte volden, mens mannen i 40-årene så det som skjedde uten å tilkalle hjelp.

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett. Begge de tiltalte nekter straffskyld for henholdsvis drap og for ikke å ha tilkalt hjelp.

KRITISKE SKADER: Kriminalteknikerne visste tidlig at de sto overfor et drap da den 37 år gamle mannen ble funnet med massive hodeskader utendørs på Bjerke i Oslo.
KRITISKE SKADER: Kriminalteknikerne visste tidlig at de sto overfor et drap da den 37 år gamle mannen ble funnet med massive hodeskader utendørs på Bjerke i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Politiet: Dette ledet til drapet

Ifølge tiltalen oppsto det et håndgemeng mellom Belal og avdøde. Der skal avdøde ha blitt påført massiv vold, som blant annet besto i slag, spark og gjentatte tramp mot offerets hode.

Opptakten til drapet var ifølge statsadvokat Åsmund Yli som følger: De to tiltalte møttes tidlig om morgenen den 18. juli. De ruset seg på alkohol og narkotika, men gikk etter hvert tom for stoff.

Da kom de i kontakt med avdøde, som de oppsøkte nær hans hjem på Bjerke i Oslo, for å kjøpe to gram kokain. Der oppsto en uenighet om prisen på stoffet, noe som ledet til voldsepisoden, mener politiet.

I Oslo tingrett ble det tirsdag morgen lagt frem videooveråvkning som viser at det tilsynelatende var amper stemning mellom de to tiltalte og avdøde.

ROLIG BOLIGOMRÅDE: Voldsepisoden skjedde ikke langt fra offerets hjem i Oslo.
ROLIG BOLIGOMRÅDE: Voldsepisoden skjedde ikke langt fra offerets hjem i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Kommer løpende

Cirka klokken 15.38, forsvinner de tre ut av bildet i drøyt tre minutter. Det er i denne tidsperioden at den dødelige volden påføres, mener politiet, som ikke har videobilder av selve hendelsen.

Filmen avsluttes med at Belal Belal kommer løpende i bar overkropp. Han setter seg i en bil og kjører fra stedet.

31-åringen hevder at avdøde angrep ham med en kniv og at han kun forsvarte seg. Politiet mener imidlertid at Belal utøvde vold slik at offeret falt i bakken før han ble utsatt for slag, spark og tramp mot hodet.

Et sentralt tema i saken er omfanget av volden som offeret ble påført, sier Belals forsvarer Abdullahi Saeme.

FORSVARER: Advokat Abdullahi Saeme representerer Belal Belal. Her avbildet i en tidligere straffesak.
FORSVARER: Advokat Abdullahi Saeme representerer Belal Belal. Her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Over 100 anmeldelser

I det norske straffesaksregisteret har Belal pådratt seg mer enn 100 anmeldelser, blant annet for grovt ran, vold og narkotika. Han fikk sin første dom i 2007 da han måtte sone to år og tre måneder for en rekke voldshandlinger mellom 2005 og 2007.

I 2011 ble han på nytt dømt til to år og seks måneders fengsel for tyveri og vold. Hans tredje og foreløpig siste dom kom i fjor, etter en episode i 2016 der han knuste en annen manns kranium med en glassflaske. Totalt er Belal dømt for grov vold mot 15 personer.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Åsmund Yli fører saken mot Belal Belal i Oslo tingrett. Her avbildet i en tidligere straffesak.
AKTOR: Konstituert statsadvokat Åsmund Yli fører saken mot Belal Belal i Oslo tingrett. Her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Belal ble varig utvist fra Norge i 2008, tre år etter at han kom til landet som 20-åring. Fordi han ikke vil samarbeide med politiet og oppgi sitt virkelige navn og hvor han kommer fra, har ikke norsk politi hatt mulighet til å sende ham ut av landet.

I 1998, syv år før Belal kom til Norge, spilte han i filmen «Hideous Kinky», der Hollywood-stjernen Kate Winslet hadde hovedrollen.

Belal Belals kriminelle løpebane

Dom i 2007, fengsel i 2 år 3 mnd:

 • 1. NN (6. des 2005: Slår og sparker drosjesjåfør som sitter inne i taxi, tar 2.000 kr fra innerlommen hans)
 • 2. NN (11. juni 2006: Slår fornærmede gjentatte ganger i hodet med knust flaske slik at han blir påført flere kutt i ansiktet. Kutt på 7x10 cm, kutt gjennom nesevingen)
 • 3. NN (13. juni 2007: Slår fornærmede med en stol og kuttet han med kniv slik at han bla får et 2,5 cm kutt over høyre øyebryn som må sys med fire sting.)
 • 4. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet slik at han mister 4 tenner)
 • 5. NN (8. des 2006: Slår fornærmede i ansiktet flere ganger slik at han blir påført kutt over høyre øye som må sys med fem sting)
 • 6. NN (9. jan 2007: Slår og sparker fornærmede flere ganger slik at han får flere blodutredelser og kutt i overleppen som må sys)
 • 7. NN (5. juni 2007: Slår fornærmede i ansiktet så han knekker en tann)
 • 8. NN (17. august 2006: Sparker vekter i brystet så hun faller i bakken)
 • 9. NN (8. des 2006: Slår fornærmede flere ganger i ansiktet så han får hoven nese, hevelse på venstre side av ansiktet og blødninger)
 • 10. NN (28. jan 2007: River ned et gateskilt i Karl Johan som han kaster i brystet på fornærmede)

Dom i 2011, opprettholdt ved anke til lagmannsretten i 2012, fengsel 2 år 6 mnd:

 • 11. NN (26. sept 2009: Tar lommebok med 2.500 kr og bankkort ved å sparke bena under fornærmede, setter seg oppå han og stikker tre ganger i låret med kniv)
 • 12. NN (4. nov 2010: Prøver gjentatte ganger å slå vekteren i skrittet, biter han i handa så han begynner å blø)
 • 13. NN (13. jan 2011: Slår fornærmede i hodet slik at han faller i bakken og sparker ham deretter i overkroppen)
 • 14. NN (11. juli 2010: Slår fornærmede flere ganger i hodet med et bordben påtapet en mengde mynter og en spiss skrue slik at fornærmede får flere kutt i hodet og ansiktet som må sys med 10 sting. Stjal deretter 30.000 kr fra fornærmede)

Dom i 2017, fengsel i ett år:

 • 15. NN (25. juli 2016: Løper mot fornærmede bakfra, knuser kraniet hans med glassflaske) 2017:

18. juli: Siktet for drap på Bjerke i Oslo. Tiltalen ble tatt ut av Oslo statsadvokatembeter 7. september 2018.

Ber ikke om forvaring

Ifølge en tidligere kjennelse fra Oslo tingrett mener politiet å vite at han er marokkansk statsborger. Selv hevder Belal at han ikke vet hva han heter eller hvor han opprinnelig kommer fra.

På bakgrunn av 31-åringens omfattende voldshistorikk, har påtalemyndigheten vurdert å be om forvaring etter drapet ettersom han ifølge de sakkyndige er tilregnelig.

Etter det TV 2 forstår har de ikke Riksadvokaten ønsket dette fordi de mener det er hensiktsmessig å få han utvist fra Norge så snart som mulig etter endt soning.

Det er satt av én uke til hovedforhandlingen i sal 250 i Oslo tingrett.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook