Trond Giske utelukker ikke comeback i partiledelsen

MALVIK/TRØNDELAG (TV 2): Den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet sier han er lettet over at varslersakene ikke er til hinder for videre deltakelse i partiet.

Torsdag kveld møtte TV 2 Giske i Malvik i Trøndelag, hvor han var på årsmøte for Malvik Arbeiderparti. Samme kveld kom nyheten om at Arbeiderpartiet ikke gjenopptar behandlingen av varslersakene, slik Giske ønsker.

Samtidig ønsker partiledelsen, ved partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng, Giske inn i varmen igjen.

– Jeg skulle ønske at de hadde tatt opp igjen behandlingen og tatt de nye opplysningene mine inn i vurderingen. Men jeg ser også at en full, ny behandling ville vært en belastning for partiet og tatt opmerksomheten bort fra det politiske arbeidet, så det er også forståelig, sier Giske.

– Tar oppgavene partiet ønsker

Den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet, som trakk seg etter flere varsler om seksuell trakassering i begynnelsen av 2018, utelukker nå ikke comeback i partiledelsen.

– Ser du deg selv som en del av en fremtidig Arbeiderparti-ledelse?

– Først og fremst ser jeg meg selv som bidragsyter til at nesten 400 fantastiske ordførerkandidater skal få Arbeiderparti-makt i valget til høsten. Det betyr mye for lokalsamfunnene, spesielt når det er en borgerlig flertallsregjering. Så skal jeg være med på laget som skal vinne stortingsvalget i 2021, sier Giske.

– Så får vi ta de oppgavene som partiet ønsker at vi skal ta, og brette opp ermene og gjøre jobben sammen. Det er laget som vinner, ikke enkeltpersoner, fortsetter Giske.

– Lettere å delta for fullt

Giske sier at han nå håper å kunne legge en vanskelig tid bak seg.

– Jeg håper vi kan legge den vanskelige tiden, som sikkert har vært tøff for alle, bak oss, og få kommet oss videre med politiske arbeidet til Arbeiderpartiet, sier han.

Han tror også det vil bli enklere å engasjere seg i politikken for Arbeiderpartiet i tiden fremover.

– Det har vært et veldig spesielt år, slitsomt sikkert for mange, men i hvert fall for meg. Det at partiet sier at det ikke er noe til hinder for at jeg deltar for fullt i partiet, og at man heller ikke drar noen klonklusjon opp mot likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering, gjør det klart lettere for meg å delta for fullt i partiet og i politikken, sier han.

Ser ikke at Giske kommer tilbake

Lokalpolitiker og Giske-varsler Line Oma (Ap) uttalte til TV 2 torsdag kveld at hun ikke har tro på at Giske får fornyet tillit i partiet.

– Siden det er et såpass stort tillitsbrudd tror jeg ikke det er grunnlag for at han får fornyet tillit. Jeg kan ikke se at han kommer til å få det, sa hun.

Sunniva Andreassen var også en av varslerne. Hun kom frem med sin historie i februar i fjor.

Andreassen mener det ikke er kommet fram noe nytt i saken torsdag.

– Vi var gjennom dette i januar i fjor. Konklusjonen står like fast. At han føler det er urettferdig må han få lov til å føle, sier hun til TV 2.

Hun er oppgitt over at behandlingen av saken har tatt så lang tid, og vil ikke ha noen mening om Giskes framtid i politikken.

– Det er opp til nominasjonskomiteen. Jeg vet ikke. Jeg synes ikke det er tillitvekkende med maktpersoner som har brutt etiske retningslinjer.

Støre: – Skal se fremover

Partileder Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at brevet markerer et punktum i Arbeiderpartiets behandling av varslersakene mot Giske.

– Vi hadde retningslinjer som vi anså var brutt. Det har vi sagt fra om, og det er trukket konsekvenser for det når det gjelder Trond Giske. Så skal vi se fremover. Alle skal ha muligheten til å komme med videre i arbeid. Det har ikke kommet noen nye reaksjoner etter det, sier Støre.

Han understreker også at partiets konklusjon om at Arbeiderpartiets retningslinjer var brutt, fortsatt står, selv om partiledelsen nå inviterer Giske inn i varmen igjen.

– Den konklusjonen sto da, og det fikk store konsekvenser for Trond Giske. Men jeg mener også at det skal være mulig å kunne gå videre etter det. Nå er det over ett år etter, og med dette brevet markerer jeg punktum.

– Kan han komme tilbake i toppen av partiet?

– Jeg ønsker alle gode krefter med videre, også Trond. Han er valgt til Stortinget og er en viktig medarbeider her. Også får vi bruke alle krefter på å se fremover, sier han.

I en skriftlig kommentar til TV 2 sier nestleder Hadia Tajik at hun håper partiet får arbeidsro i tiden fremover.

– Jonas og Kjersti har behandlet varslene mot Trond Giske, både i vinter og nå. Jeg ser at de slår fast at konklusjonen fra 25. januar i fjor om at retningslinjene mot seksuell trakassering ble brutt, fortsatt står ved lag. Varslerne har slik fått bekreftet dette enda en gang. For partiet vil det nå være en fordel å ha arbeidsro til å drive politikkutvikling og forberedelse til lokalvalget i høst, sier Tajik.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook