FILE PHOTO: A man walks by a Huawei logo at a shopping mall in Shanghai, China, Dec. 6, 2018. REUTERS/Aly Song/File Photo
FILE PHOTO: A man walks by a Huawei logo at a shopping mall in Shanghai, China, Dec. 6, 2018. REUTERS/Aly Song/File Photo Foto: Aly Song

Hva er det egentlig med Kina og Huawei?

PST har advart mot å la Huawei bygge det nye 5G-nettet, og justisminister Tor Mikkel Wara har saken til vurdering. Det er tre utfordringer med dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først, Kina oppfattes som en betydelig sikkerhetstrussel av alle vestlige hemmelige tjenester. For det andre, 5G-nettet er kanskje den mest kritiske delen av fremtidig norsk kritisk infrastruktur. Til sist, trusselen om cyberangrep er stadig økende og griper inn på alle andre områder.

Spionasje, påvirkning, sabotasje

Vestlig hemmelige tjenester fremhever Russland og Kina som den største trusselen, både for etterretning, påvirkning og sabotasje. Tysk sikkerhetstjeneste sier Kina stjeler avansert teknologi, vil bevare kommunistpartiets hegemoni ved å begrense kritikk og opposisjon i utlandet, og påvirker saker som er viktig for landet. Kinesiske strateger har lenge søkt alternative virkemidler for å møte vestlig overtak. De kan bruke cyberangrep, politisk og psykologisk press, informasjon, eller begrense salg av sjeldne råvarer. En åpenbar mulighet er å utnytte økonomisk avhengighet, og PST advarte nettopp mot fremmede oppkjøp. Kina har også mye større økonomiske muskler enn Russland. Norge erfarte betydelig kinesisk press etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Kinas etterretningslov regulerer aktivitet både i og utenfor Kina, og pålegger personer og firma å hjelpe etterretningstjenestene. Programmerer kan for eksempel legge inn bakdører i utstyr som gir tilgang for spionasje eller sabotasje. Huawei har etablert en rekke sikkerhetssenter for å teste utstyret, men Storbritannias nasjonale cybersikkerhetssenter sier at det i praksis ikke er mulig å kontrollere utstyret.

Kritisk infrastruktur

5G-nettet vil tilby hyperrask trådløs kommunikasjon, bære enorme mengder informasjon, og være en forutsetning for eksempelvis selvkjørende biler. Det meste vil være tilknyttet, også kritisk infrastruktur som strøm, tele, bank og betaling, helsevesen, samferdsel, gass- og oljeledninger, og internet of things med alle duppedittene i huset ditt. 5G-nettet vil knytte alt sammen, og sikkerheten blir derfor helt avgjørende.

Slås ut i ukesvis

Mens vi i Europa har vært mest bekymret for Russland, var amerikansk etterretnings nylige rapport til senatet helt tydelig på at Kina var den største trusselen. Landet ble omtalt som en varig trussel, og særlig bekymringsfullt er en økende trussel om cyberangrep og sabotasje av militær og sivil infrastruktur. Kinesiske teknologifirma kan systematisk utnyttes som plattform for spionasje mot vesten. Man mener Russland lokalt kan slå ut kritisk infrastruktur noen timer, noe de har demonstrert i Ukraina, mens Kina kan gjøre det samme i dager og uker.

Tygg på den. Hva skjer hvis strøm eller mobilnett blir borte i dager og uker nå i februar? Hva skjer med norsk økonomi og tyske kunder hvis gasseksporten stanser? Hvor mye kontanter har du hvis kort og Vipps ikke virker? DSB-direktør Cecilie Daae har påpekt legemiddelmangel som en av de største truslene, og en studie viser at vi i verste fall kan få 2500 dødsfall. Også næringslivet er utsatt, og Visma skal nettopp ha blitt utsatt for et potensielt katastrofalt angrep fra Kina.

Ekstremt press

Slike angrep er ikke enkle å gjennomføre, og det er en rekke både aktive og passive mottiltak som kan gjennomføres, men konsekvensene er alvorlige, svært alvorlige. I en konflikt kan en troverdig trussel om bare noen slike angrep sette norske myndigheter under ekstremt press. NATOs angrep mot Serbia i 1999 startet med flyangrep i to måneder. I dag kan mye av det samme gjøres fra hvor som helst, uten at en eneste soldat eller fly har krysset grensen. I tillegg er det svært vanskelig å bevise hvem som står bak. Digital sikkerhet er nasjonal sikkerhet, og 5G-nettet vil i fremtiden knytte alt sammen. Vi må være sikker på at det er trygt.