Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i onsdagens spørretime.
Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i onsdagens spørretime. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Solberg grillet om rekordhøye strømpriser

Det var høy temperatur under dagens spørretime. Statsminister Erna Solberg (H) ble stilt til veggs av opposisjonen om skyhøye strømpriser og dårlig økonomisk styring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum viste til at elavgiften har økt med 36 prosent med Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) ved roret.

– For hovedsponsorene til Høyre er ikke dette et stort problem, men for vanlige folk er det et problem at strømprisene går opp og at avgiftene er på rekordhøyt nivå, sa Vedum i Stortingets muntlige spørretime onsdag, før han spurte om regjeringen vil sette ned avgiften.

– Vil statsministeren og finansministeren sette ned avgiften på strøm i revidert nasjonalbudsjett, slik at det blir mindre press på nordmenn flest, spurte han.

Motangrep

Solberg svarte med å gå til motangrep på Vedum og påpekte at Sp i 2013, da de satt i den rødgrønne regjeringen, foreslo høyere elavgift enn det flertallet i Stortinget til slutt vedtok.

– Vi satte ned strømavgiften med ett øre i vårt budsjett. SV ville ha høyere. Inntektene fra elavgiften var inne også inne i Sps opplegg, så man må ta med hva man selv har stått for. Men vi er også bekymret for situasjonen, spesielt for dem med lav inntekt. Vi vil se på ulike ordninger ut ifra hvor lenge dette varer og hvor høy gjennomsnittsprisen blir, sa Solberg.

– Det er uansett lenge til revidert budsjett, det har vi ikke begynt behandlingen av. Jeg vil ikke forskuttere hva vi vil gjøre i det budsjettet, men vi vil følge nøye med på strømprisene, sa statsministeren.

Umiddelbare tiltak

SV-leder Audun Lysbakken fulgte opp med å spørre om hva statsministeren umiddelbart vil gjøre for å hjelpe folk med strømregningene. Blant annet viste han til at Solberg som daværende kommunalminister i 2003 økte bostøtten, selv om strømprisene var lavere den gang.

HASTER: SVs Audun Lysbakken tar til ordet for hastetiltak for å hjelpe barnefamilier.
HASTER: SVs Audun Lysbakken tar til ordet for hastetiltak for å hjelpe barnefamilier. Foto: Bendiksby, Terje

– Klarer man én håndsrekning, klarer man to, sa Lysbakken, som ber statsministeren vurdere om det ikke haster enda mer denne gangen.

– Vi åpner for å se på former for målrettede tiltak, blant annet senket elavgift. Vi utelukker heller ikke å øke bostøtten. Men vi må først se på utviklingen i strømprisene og hvilken belastning dette har, svarte statsministeren.​

Jonas og Erna barket sammen

Jonas Gahr Støre beskyldte statsminister Erna Solberg for uforsvarlig bruk av oljepengene.

Årsaken bak angrepet var at det i regjeringsplattformen åpnes for å bruke oljepenger på ny fregatt og bygging av et nytt regjeringskvartal.

– Alle skjønner at dette er forbruk, og at dette er et brudd på handlingsregelen, sa Støre på talerstolen.

Erna Solberg kontret med at de alltid har ligget under handlingsregelen med henne som statsminister.

– Ligner på land med dårlig styring

Støre sa at slik styring med økonomien er en politikk som ligner på land som ikke har kontroll på økonomien.

Støre poengterte at bruk av oljepenger skal være en fremtidig investering.

– Jeg har ikke sett noen i fagmiljøet som sier at dette er en ansvarlig måte å forsikre pengene på.

Solberg svarte med at det ikke er bestemt at de skal bruke oljepengene på de uventede utgiftspostene.

– Vi har ikke sagt at vi skal bruke penger på dette. Vi har sagt at vi skal utrede og se mulighetene.

(TV 2 / NTB)