Foto: Doug Mills

Går han tilbake i skyttergraven?

Donald Trump får seg kanskje noen timer på puta, før han legger tommelen på telefonen og tvitrer. Vil han da fortsatt be om samarbeid på tvers av politiske skillelinjer?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et snev av vår snek seg innom den amerikanske hovedstaden tirsdag ettermiddag, og varmet luften opp til rundt 20 grader. De siste flekker av snø forsvant. Klokken 2040, lokal tid, satte presidenten seg inn i beistet, som limousinen hans kalles.

Se president Trumps tale til Kongressen her

Et par minutter senere hørte jeg sirenene gjennom de åpne vinduene i TV 2-leiligheten som ligger plassert omtrent midt mellom Det hvite hus og kongressen.

Årets utvalgte

I Representantenes hus hadde de allerede tatt plass, kongressens menn og et rekordhøyt antall kvinner. Gjester, generaler, høyesterettsdommere og nærmest hele regjeringen. Men, en mann manglet. Årets såkalt utvalgte overlever – Designated survivor, energiminister Rick Perry.

Du har trolig ikke hørt om ham, og vet nok ikke hvordan han ser ut. Men om noen skulle ha valgt seg kongressen som bombemål under presidentens tale, så kan vi alle puste lettet ut i visshet om at det er en som vil lede verdens mektigste nasjon videre. Energiminister Perry var årets utvalgte. Gjemt bort på en hemmelig og trygg plass for å overleve. I en slags Noahs ark, slik tradisjonen har vært siden den kalde krigens kjøligste dager under president Kennedys tid.

Madam Speaker

Så steg han inn i rommet, protokollsjefen i representantenes hus. Med fast blikk mot ordstyrer Nancy Pelosi brølte han: «Madam Speaker, the President of the United States». Tett bak fulgte Donald Trump for sin andre tale om nasjonens tilstand. I fjor talte han varmt om behovet for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer. Bare et par dager senere kalte Trump sine politiske motstandere, demokratene, for uamerikanske og upatriotiske.

Likevel startet han med å gjenta ønsket om bedre samarbeid, før han gikk i gang med det alle presidenter gjør – og skrøt av alt som gikk bra i året som var. Lavere arbeidsledighet og god økonomi. Trump hyllet fremmøtte krigsveteraner og Buzz Aldrin – du vet, han som var andremann på månen.

«Latterlig etterforskning»

Det første sparket mot demokratene kom etter noen få minutter. «Det blir ikke fred og orden, hvis det er krig og etterforskning». En klar advarsel om at hvis demokratene ønsker å etterforske presidenten og hans forhold til andre stater, vil et samarbeid bli vanskelig. Hans ønske vil nok falle for døve ører. Er det noe demokratene i kongressen synes besatt av, er det å finne ut om president Donald Trump samarbeider med fremmede, og til dels fiendtlige makter som Russland og Saudi-Arabia.

Så kom latterliggjøringen av spesialetterforsker Robert Mueller og hans etterforskning av hvordan Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016 (det vet vi at Russland gjorde). En «latterlig politisk ladet etterforskning» var ordene presidenten valgte å bruke. Etterforskningen pågår fortsatt. At presidenten forsøker å påvirke den kan være straffbart.

Oppgitt Pelosi

Rett bak ham, på hans høyre side, satt visepresident Mike Pence. Uttrykksløs i forhold til kvinnen ved sin side. Hun som for tiden styrer huset der Trump talte, demokraten Nancy Pelosi. Mens Pence reiste seg og applauderte for presidenten, valgte Pelosi flere ganger å bli sittende og stirre rett frem. En vanlig protestform under disse talene.

Da Trump hevdet at USA ville vært i krig med Nord-Korea hvis det ikke hadde vært for hans gode evne til å skape et godt forhold til Kim Jong-Un, ristet Pelosi forsiktig oppgitt på hodet. Det var tross alt Donald Trump som truet Nord-Korea med atomkrig for halvannet år siden, før han valgte en diplomatisk helomvending.

Krig og mur

President Trump lovet å få amerikanske soldater hjem fra Afghanistan og Syria så raskt som mulig. For bare noen uker siden hevdet han at IS var slått. Det kostet ham en forsvarsminister, som gikk av i sinne. I kongressen tirsdag kveld hadde presidenten moderert sitt syn på tilstanden til krigen mot IS, ved å si at de blodtørstige monstrene var i ferd med å miste kontroll over alle sine områder. Krigen er altså ikke vunnet riktig ennå.

Som ventet brukte Donald Trump mye tid på å forklare at det er viktig å bygge en mur mot Mexico. At en fysisk sperring vil stanse ulovlige immigranter og narkotika. Han sa at han håpet et politisk kompromiss var mulig. Han sa ingenting om hva han ville gi i forhandlinger om en politisk løsning. Men en slik løsning bør han søke etter hvis han ikke skal ligge i krig med demokratene frem til neste presidentvalg, som er, hold deg fast, allerede neste år.

80 minutter. Rundt 20 minutter med applaus i henhold til min klokke, før lyden av helikoptre og sirener igjen fylte sentrum av Washington DC, og presidenten reiste hjem til Det hvite hus.

Han får seg kanskje noen timer på puta, før han legger tommelen på telefonen og tvitrer. Vil han fortsatt be om samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, eller går han tilbake i skyttergraven?