ILLUSTRASJONSBILDE: En 46 år gammel mann er i Lagmannsretten dømt for å ha skutt en ulv i Trysil. Ulven på bildet ble avbildet på Langedrag Naturpark i 2017.
ILLUSTRASJONSBILDE: En 46 år gammel mann er i Lagmannsretten dømt for å ha skutt en ulv i Trysil. Ulven på bildet ble avbildet på Langedrag Naturpark i 2017. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

– Plystrer du på bikkja di og det kommer en ulv, da skyter du!

Den rovdyrkritiske foreningen «Naturen for alle» mener ulveskytteren i Trysil er utsatt for justismord.

Foreningen «Naturen for alle» har samlet inn 50.000 kroner for å få gjenopptatt saken mot 46 åringen fra Trysil, som ble dømt for å ha skutt en ulv han mente kunne angripe hunden hans.

Foreningen mener ulven oppførte seg unaturlig.

– Når du står på gårdsplassen og plystrer på bikkja di, og det i stedet kommer en ulv, da skyter du! Denne ulven var ikke en del av en naturlig bestand, sier Per Bergum i Naturen for alle.

Organisasjonen, som stiller seg kritisk til norsk rovdyrpolitikk, fulgte rettssaken og mener dommen er «fullstendig feil».

– Derfor samlet vi inn penger for å dekke ulveskytterens advokatutgifter for å få gjenåpnet saken og for å få fram dokumentasjon om at ulven kan ha blitt utsatt fra en dyrepark. Dette vekker stort engasjement blant bygdefolket, sier Erling Nordgaard fra foreningen.

Per Bergum i organisasjonen Naturen for alle. Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2
Per Bergum i organisasjonen Naturen for alle. Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2

Ulven vandret

Lagmannsretten avviste at ulven ble skutt i nødverge. Retten fastslo også at anførselen om at det kan være en ulv som er oppdrettet i fangenskap framstår som en spekulasjon uten bevismessig dekning.

De sakkyndige var helt klare på at ulven har vandret på fire ben fra Karelen i Russland, via Sverige og til Trysil, før den ble skutt.

Fordi ulven kom fra Russland ble den regnet som svært viktig for å styrke den innavlede skandinaviske ulvestammen genetisk.

Per Bergum understreker at tvil skal komme den tiltalte til gode, og mener at det ikke har skjedd i denne saken.

– 46-åringen forteller at han har ropt og plystret på hunden sin tre ganger etter å ha sett ulven på gårdsplassen. Den fjerde gangen kommer han ut med riflen sin, plystrer og roper på hunden igjen, men det er ulven, og ikke hunden, som kommer, sier han og legger til:

– En vill ulv skal ikke komme på den måten om man plystrer og roper. Den skulle ha rømt og vært mange kilometer borte. Vi mener Trysil-mannen hadde god grunn til å skyte og at det skjedde i nødverge for å beskytte hunden.

Dette er ulven som ble skutt i Trysil i 2015. Foto: Politiet
Dette er ulven som ble skutt i Trysil i 2015. Foto: Politiet

Kunne skutt skremmeskudd

Domstolen hadde en helt annen oppfatning av situasjonen som oppsto på gården.

«Da 46-åringen skjøt ulven var hunden ikke i nærheten. Ulven hadde tidligere vært nær hunden da han han så den første gang, uten at ulven viste tegn til å angripe hunden. 46-åringen kunne også ha skutt skremmeskudd, noe lagmannsretten legger til grunn ville fått ulven til å flykte unna», står det i dommen.

– Burde han ikke, som det står i dommen, skutt et skremmeskudd?

– Nei. Han hadde ropt og plystret tre ganger. Det skal holde for å skremme bort ulven dersom det er snakk om et vilt dyr, sier Bergum.

Torkild Skau, Ole Anders Tønneberg, Erling Nordgaard og Per Bergum i foreningen
Torkild Skau, Ole Anders Tønneberg, Erling Nordgaard og Per Bergum i foreningen "Naturen for alle". Foto: Olav T. Hustad Wold, TV 2

Benekter utsetting

I begjæringen om gjenopptakelse av saken legges det fram nye opplysninger om at ulven ikke tilhører en naturlig bestand. Blant annet vises det til forskning som skal vise at ulven ikke kan ha vandret hele veien fra russisk Karelen på egne ben, samt en avtale mellom en russisk og en svensk dyrepark om import av ulver for utsetting.

Dyreparkforeningen i Sverige sier utsetting aldri skjedde og at planen om dette ble stanset. Aktor i saken har uttalt at han mener det meste av det som legges fram som nye bevis ble grundig behandlet både i tingretten og lagmannsretten.

– Justismord

Foreningen Naturen for alle har bidratt til å grave fram dokumentasjonen som legges fram i begjæringen om gjenopptakelse.

– Det finnes god dokumentasjon som tyder på at ulver er utsatt i rapporter fra Sverige. Men alt dette er unntatt offentlighet. Det skjer i hemmelighet, og vi jobber for å finne ytterligere dokumentasjon, sier Bergum.

– Aktor i saken mener det legges fram konspirasjonsteorier. Og at ekspert-sakkyndige blir mistrodd. Bidrar dere til det?

– Nei. Vi reagerer på det vi mener er et justismord, for det er ingenting som tilsier at ulven som ble skutt var et vilt dyr. Tvilen skal komme tiltalte til gode. Med alt som legges fram i begjæringen om gjenopptakelse er det lett og se at det ikke har skjedd i denne saken, sier Bergum.

Hva tenker dere om at hodeskallen, som var bevis i saken ble destruert, slik TV2.no har skrevet om?

– Det er ille. Dette er direkte bevisforspillelse. Om hodet hadde eksistert, kunne man tatt ut flere prøver og funnet ut hva ulven har levd av. Den hadde jo også et så stort fettlag at mye tilsier at den ikke har vandret, men levd på mat den har fått i fangenskap.