Oslo  20190205.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjør for Stortinget om forliset av fregatten Helge Ingstad.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20190205. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjør for Stortinget om forliset av fregatten Helge Ingstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Forsvaret er svekket. Han vet ikke hvordan han skal løse det.

Når fregatten heves, kommer også den politiske debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire milliarder skattekroner sank i havet. Landets forsvarsevne er betydelig svekket.

«Helge Ingstad»-ulykken var en tragisk hendelse og en skandale for Forsvaret. Men er det også en politisk skandale?

Ikke ennå.

Da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) tirsdag redegjorde for Stortinget, var både han og opposisjonen forsiktige i sine uttalelser.

Det var likevel starten på en vanskelig politisk debatt.

I en så stor skandale som denne, er det naturlig at det blir politiske etterspill. Til syvende og sist har politikerne ansvar for alt som skjer i staten.

Mathias Fischer, kommentator i TV 2.
Mathias Fischer, kommentator i TV 2. Foto: Hvard Solem/TV 2

Tar en kaptein en dårlig avgjørelse, kan ansvaret skyves oppover til dårlig ledelse, dårlig trening, dårlige rutiner og så videre, helt til man finner noe som en forsvarsminister burde gjort annerledes.

Likevel er det ingenting i denne saken som tyder på at det vil være rimelig å klandre regjeringen.

Det er heller ingen, særlig ikke politikere, som har lyst til å hudflette menneskene på broen. Feil skjer. Sånn er det bare.

Hvis verken forsvarsministeren eller Forsvaret skal få skylden for skandalen, hva skal politikerne da snakke om?

To saker pekte seg ut på Stortinget tirsdag.

Den første varslet Martin Kolberg (Ap). Han vil ha en uavhengig granskning av bergingsarbeidet. Jobben med å få fregatten opp fra Hjeltnefjorden har ikke vært enkel. Snart tre måneder etter forliset ligger den der ennå, og det har vært mange komplikasjoner underveis.

Forsvarsminister Bakke-Jensen sa at arbeidet med sikring og heving har kostet 500 millioner kroner. Så langt. Det er en sum som kanskje kunne vært lavere dersom Forsvaret gjorde en bedre jobb og hyret inn andre selskaper til arbeidet.

Siden opposisjonen ikke kan være altfor kritisk til selve ulykken, kan den i det minste være kritisk til håndteringen i ettertid. Det er det gode grunner til å være.

I STORTINGET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) redegjorde for Stortinget om forliset av fregatten
I STORTINGET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) redegjorde for Stortinget om forliset av fregatten "Helge Ingstad". Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

Enda dyrere blir det når skipet heves, undersøkes og eventuelle deler skal restaureres og kanskje gjenbrukes. Allerede før fregatten erstattes, er ulykken blitt svindyr.

Den andre saken i debatten handler om akkurat det: Hvordan skal «Ingstad» erstattes? Hvordan skal Norges forsvarsevne opprettholdes uten den siste fregatten?

Foreløpig har Bakke-Jensen lagt vekt på at de opprettholder antall seilingsdøgn, ved at de andre fregattene er mer på sjøen. Det kan opprettholdes i ett til to år, sa han.

På lengre sikt må Forsvaret styrkes materielt for å erstatte tapet. Bakke-Jensen skisserte noen løsninger. Det kan bety en ny fregatt. Det kan bety flere ubåter. Det kan bety flere fly. Det kan bety andre båter.

Det kan altså bety hva som helst.

Kysten må beskyttes, på en eller annen måte.

Dermed er det duket for nok en kamp om forsvarsprioriteringer på Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken svarte med gamle toner: Han vil ha omkamp om kampflyene. Å avlyse handelen av de siste F-35-flyene kan spare fire milliarder kroner, sa han.

Sp-representant Liv Signe Navarsete hadde også en kjepphest: Hun vil ha omkamp om korvettene, som skal fases ut i 2025. Skjold-klassen kan dekke behovet, mente hun.

Uansett vil det ta tid. Det som skal kjøpes, er ikke akkurat hyllevare.

Det er snakk om innkjøp som kan få effekt først i 2030.

I mange år vil Forsvaret stå betydelig svekket. Ingen har svaret på hvordan det skal løses eller hvor mye det vil koste.

Noen ting vet vi: Å heve en fregatt koster mer og tar lengre tid enn planlagt. Å kjøpe forsvarutstyr er dyrt, blir ofte forsinket, og plutselig er utstyret utdatert og mangler kompetent besetning.

Joda, det er en svak duft av politisk skandale i luften. Den kommer om noen år.