Fra venstre: Elizabeth Warren, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand og Cory Booker. Foto: AFP/Scott Eisen, AFP/Mason Trinca, Reuters/Brian Snyder, AFP/Dominick Reuter
Fra venstre: Elizabeth Warren, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand og Cory Booker. Foto: AFP/Scott Eisen, AFP/Mason Trinca, Reuters/Brian Snyder, AFP/Dominick Reuter

Disse vil bli USAs neste president

Ti kandidater har foreløpig meldt seg på i kampen om å utfordre president Donald Trump i valget i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når president Donald Trump natt til onsdag holder sin State of the Union-tale, vil demokraten Nancy Pelosi bokstavelig talt titte over presidentens skulder.

Pelosi er speaker, eller ordstyrer, i representantenes hus, hvor Trump skal tale. Pelosi tok over vervet etter at demokratene fikk flertall i huset etter mellomvalget.

Pelosi fungerer som en påminnelse til presidenten om at Representantenes hus ikke lenger er et vennlig sted for Trump. Og demokratene sikter naturlig nok mot det høyeste vervet – å vinne presidentvalget i 2020.

Utypiske kandidater

Valgkampen er så vidt i gang, og ett blikk på bildet viser at kampen om å bli demokratenes presidentkandidat kommer til å bli annerledes enn den har vært tidligere.

Tre sentrale kandidater er kvinner, og deres bakgrunn er mer variert enn noen gang tidligere.

President Donald Trump tilskrives æren for at startfeltet til 2020-valget ikke ligner på tidligere valg.

– Hadde ikke skjedd uten Trump

– Vi hadde aldri sett dette uten Trump, tror jeg, sier Sofie Høgestøl, jurist og USA-kommentator for TV 2, til Nyhetskanalen.

– Trump har virkelig utfordret normene for hvordan man blir president. Dette er en av de positive effektene.

Høgestøl viser til at Cory Booker ikke er gift.

– Vanligvis, om du vil være presidentkandidat i USA, skal du være gift, ha to barn og en veldig hyggelig kone. Han har ingen av de tingene. Kamala Harris giftet seg ganske sent og har ikke barn. Så du ser et mangfold her du ikke har gjort før, og det tror jeg er litt fordi Trump brøt en del av de barrierene – på en positiv måte, ser vi nå.

– Nå kan man ikke bare få den andre afroamerikanske presidenten, men den første kvinnelige presidenten som også er afroamerikansk, påpeker USA-kommentator Eirik Bergesen.

Her er de håpefulle

Dette er fire av de som foreløpig har varslet at de vil kjempe om å bli presidentkandidat for det demokratiske partiet:

Elizabeth Warren (69). Advokat og jusprofessor. Senator som representerer delstaten Massachusetts. Warren regnes som progressiv og liberal. Økonomisk ulikhet og vanlige folks kamp mot storkapitalen og politisk korrupsjon er hjertesaker.

President Trump har en rekke ganger kalt Warren «Pocahontas» i et forsøk på å sverte henne. Årsaken er at Trump mener Warren skryter på seg en bakgrunn fra det amerikanske urfolket uten at hun har dekning for det. En DNA-test har imidlertid vist en sterk indikasjon på at det er urfolk blant hennes forfedre.

Kamala Harris (54). Jurist. Senator som representerer California. Harris regnes som en typisk progressiv liberaler med røtter i borgerrettighetsbevegelsen, og en forkjemper for skattekutt for mellomklassen. Hun er for legalisering av marihuana og motstander av dødsstraff. Harris' far er fra Jamaica, og moren er fra India.

Kirsten Gillibrand (52). Jurist. Senator som representerer New York. Har markert seg med saker som handler om likestilling og kvinners rettigheter. Gillibrand har vært en profilert kritiker av sine partifeller Bill Clinton og Al Franken på grunn av avsløringer om overgrep. Metoo-bevegelsen har gitt henne mye oppmerksomhet og hevet hennes politiske status.

Cory Booker (49). Jurist. Senator som representerer New Jersey. Booker har de siste årene jobbet mye med kriminalreform, med sier den viktigste oppgaven nå blir å samle en splittet nasjon.

Flere enn disse fire har uttalt at de vil stille som presidentkandidat, blant dem kongresskvinnen Tulsi Gabbard og Julian Castro, som er tidligere minister for boligspørsmål. Disse regnes imidlertid ikke som like sannsynlige til å vinne fram i nominasjonskampen.

Flere vil komme

Dette er bare startfeltet. Eksperter regner med at flere vil melde seg på i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i tiden fram mot sommeren.

Traveren Bernie Sanders og tidligere visepresident Joe Biden regnes som nokså sikre. New Yorks tidligere ordfører Michael Bloomberg er også et navn som nevnes, og det spekuleres også i om Hillary Clinton vil prøve seg igjen.

Sofie Høgestøl holder en foreløpig knapp på Kamala Harris.

– Hun har debutert på den mest imponerende måten. Det er få av de andre som har fått en sånn start. Hun har holdt folkemøter og hatt en stor event med CNN. Hun har karisma, interessant erfaring og et tydelig budskap, sier Høgestøl.

Trenger riktig «match up»

Eirik Bergesen påpeker at den som skal stille mot Trump, må være en som kan møte ham på en riktig måte.

– Vi vet at Trump vant mye på at Hillary Clinton var en person som det var vanskelig å få valgt. Hun tapte mer enn at Trump vant. Det vil være avgjørende også nå. Så får vi se hvem det blir, sier Bergesen.

I løpet av sommeren vil debattene mellom de ulike kandidatene ta til. Så skal partiorganisasjonen velge hvem de ønsker som sin presidentkandidat i en serie primærvalg. Det første primærvalget finner sted i Iowa 3. februar 2020.

Presidentvalget finner sted 3. november 2020.​